Számít, hogy mit fogyaszt

Az ideális mindenki számára az lenne, hogy a legjobb minőségű ételeket fogyassza, beleértve a legfrissebb hozzávalókat és organikus tápanyagokat. A váltás a dobozolt és konzerves ételekről a teljes (friss és organikus) ételekre segíthet az emésztőszervek egészségének visszaállításában. Emellett ajánlott, hogy étkezésekkor vegyesen fogyasszon nyers és főtt ételeket minden étkezésnél, aminek 80 %-a zöldségekből álljon. 

Emellett fontos arra is figyelni, hogy az ételt jól megrágja. A nyál a szájban segít az emésztőfolyamatokban azzal, hogy enzimeket használ, hogy lebontsa az ételt. A nem jól megrágott étel nehezíti az emésztést a gyomor számára. 

Mi történik a gyomorban és a vékonybélben?

Amikor az étel eléri a gyomrot, akkor elkezdődik az étel lebontása, hogy aztán bekerülhessen a vékonybélbe. A gyomorsav elpusztítja a káros baktériumokat és parazitákat és beindítja a pepszin nevű enzimet, ami lebontja az ételt. 

A rossz étrend, a kor és az életmódbeli szokások túl savassá tehetik a szervezetet. Ebben az esetben a test nem termel gyomorsavat, ami ahhoz vezethet, hogy az étel ellenáll az emésztésnek, ami miatt erjedni kezd, ami pedig betegséghez vezethet. A puffadás, a gázok és a gyomorégés mind az alacsony gyomorsav miatt alakulnak ki.

Létezik olyan kiegészítő, amiben megtalálható a gyomorsav és a pepszin, amik emésztő fehérjékkel segítenek a gyomornak a táplálékot feldolgozni.

A vékonybél elnyeli a táplálék 90%-át. Ha minden étkezés során bevesz az emésztőenzimekből, az segíthet általában az emésztésben illetve segít kiválasztani a tápanyagokat az elfogyasztott ételből. A pankreatin nevű enzim hozzájárul ahhoz, hogy elkerülhessük a puffadást és a gázokat, valamint a többi kellemetlenséget , ami az enzimek hiánya miatti rossz emésztésből ered. 

Mi segíthet még az emésztésben?

A prebiotikumok és a probiotikumok alkotják a mikroflórát, ami segít az étel megemésztésében és ami jó erőben tartja az immunrendszert. Ezeket tabletta, folyadék, vagy zöldség formájában naponta be lehet venni. Az almabor ecet egy prebiotikum, amit akár salátaöntetként is lehet használni. Az étrend kiegészítése pre- és probiotikumokkal nagyon egyszerű. 

Kerülje az üdítőitalokat és a kávét, mivel ezek dehidratálják a szervezetet.  A szűrt víz, a probiotikus folyadékok és a gyógynövény teák mind energiát és hidratálást biztosítanak a szervezet számára. 

A citromos víz az emésztés szolgálatában

A citromos víz beiktatása a napi folyadék bevitelbe stimulálja az emésztést és segíthet a székrekedés megelőzésében is.  A citromos, mézes víz fogyasztása éhgyomorra minden reggel segíthet növelni a bélrendszer teljesítményét és karbantartani azt egész nap. 

Az emésztőszervek egészségének biztosítására a legegyszerűbb mód az, hogyha figyel arra, hogy mit eszik. Egy tápanyagban gazdag étrend és hidratáló folyadékok fogyasztása remek kezdet lehet. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!