Sokan vallják, hogy az egészség az egészséges beleknél kezdődik, megfelelő emésztőrendszeri működés nélkül ugyanis az immunrendszer nem tudja ellátni védekező működését. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan, a belek közvetlenül kapcsolódnak az agyhoz, így hangulatunk és hormonjaink is rányomják bélyegjüket a belek egészségére.

A nem megfelelő működésű bélrendszer számos betegség és kellemetlen állapot forrása lehet: ételallergia, depresszió, idegesség, hangulatzavar, bőrproblémák, cukorbetegség, autoimmun betegség, gyakori fertőzések, koncentráció zavar, stb.

Számos tényező befolyásolhatja a bélrendszer működését, elpusztítva a normális bélflórát. A belekben lévő baktérium egyensúlyát megzavarhatják bizonyos gyógyszerek, a nem megfelelő táplálkozás, ásványi anyag hiány és a stressz.

A belek egészségének megőrzése nem nehéz feladat, megfelelő étrenddel, néhány életmódbeli változással garantálható.

1, Fogyasszon szükséges mennyiségű vizet

Mivel testünk legnagyobb része víz, ezért a belek ideális működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. A víz a vizelet és széklet révén megszabadítja testét a káros anyagoktól.

A víz és más folyadék is segíti az ételek lebontását a belekben, a szervezet pedig könnyebben fel tudja szívni az értékes tápanyagokat. A folyadék lágyítja a székletet és segít fenntartani a szervezet pH egyensúlyát.

Ha unja a víz ízét, bolondítsa meg egy kis citromlével vagy fűszerekkel.

2, Fogyasszon nyers és friss ételeket

A friss ételek és gyümölcsök vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban igen gazdagok, s ezek a létfontosságú tápanyagok fenntartják a belek egészségét, megszabadítják az emésztőrendszert a méreganyagoktól, csökkentik a gyulladásokat.

Kerülje a zacskós, mikrózható ételeket, a magas só és cukor tartalmú, rossz minőségű zsírokban gazdag táplálékokat.

3, Kerülje el a gyulladást okozó ételeket

Ha a belek gyulladtak, nem képesek felszívni megfelelően a tápanyagokat, ezért állandóan fáradtnak érezheti magát.

A legjellemzőbb ilyen ételek: kukoricaolaj, finomított cukor, tartósítószerek, ízfokozók, tejtermékek és glutén tartalmú élelmiszerek.

4, Kerülje a stresszt

Nem csak az ételek okozhatnak gyulladásokat a belekben, hanem a stressz, a szorongás is. Az állandó idegeskedés felboríthatja a belekben lévő baktériumok egyensúlyát, ami az egész szervezetre negatív hatással lesz.

5, Fogyasszon árpafű levet étkezések előtt

A fitonutriensekben, aktív enzimekben, fenolokban, klorofillban és C-vitaminban gazdag, lúgosító árpafű lé segíti a méregtelenítés folyamatát és javítja a belek működését.

6, Váltson zöld vagy gyömbérteára

A kávéban lévő koffein irritálhatja emésztőrendszerét, cserélje tehát reggeli kávéját gyömbérteára vagy zöld teára.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!