Napjainkban a modern gyógyászat gyakran kombinálja a gyógyszeres kezelést a természetes gyógymódokkal, azonban az orvosok a legtöbbször kerülik bevallani azt, hogy bizonyos gyógynövények és természetes gyógymódok valóban hatásosak. Az pedig tagadhatatlan, hogy a gyógynövények és étrend-kiegészítők remek hatással lehetnek egészségére és közérzetére. Azok, akik különféle problémákkal is szenvednek, természetes megoldásra lelhetnek az alábbi gyógynövények és étrend-kiegészítők valamelyikében.

1.    Tömjén

Németországban kutatták a tömjénfa hatását, amelyet korábban asztma, gyulladásos betegségek, és depresszió kezelésére alkalmaztak. A tanulmány során összevetették a tömény és a Crohn betegség gyógyítására gyakran alkalmazott mesalazin hatásait, és hasonló eredményeket kaptak. A tömjént étrendkiegészítőként találhatja meg a legtöbb bio élelmiszerboltban. 

A Crohn betegek számára a cél a betegség nyugalmi állapotának elérése és minél hosszabb ideig történő fenntartása. Mivel jelenleg nem létezik gyógymód erre az autoimmun betegségre, a legtöbb, amit a Crohn betegek remélhetnek a minél hosszabb ideig tartó tünetmentesség. Bár erre léteznek gyógyszeres megoldások is, néhány beteg inkább az alternatív gyógymódokat választja tünetei csökkentése érdekében.

2.    Kurkuma

A kurkuma egy a gyömbérhez hasonló, a curryben megtalálható fűszernövény. Laboratóriumi patkányokon végzett kutatások szerint gyulladáscsökkentő hatású, emellett pedig antibakteriális hatásai is vannak, amelyek segíthetnek a Crohn betegek szervezetében fennálló gyulladás csökkentésében. 

3.    Zöldtea

A zöldtea az egész világon közkedvelt ital. Míg az egészséges életmód hívei hosszú évek óta bizonygatják jótékony hatásait, a gyomorra és a belekre gyakorolt hatásait a mai napig kutatják. A Crohn betegek számára jó hír, hogy a zöldtea csökkentheti a gyulladást és a bélrák kialakulásának kockázatát. 

4.    Mályvacukor

A mályvacukor több, mint egy fehér színű, tűz fölött megpirítható édesség. A mályvacukor nevű, azonos fáról nevű származó gyógynövényt régóta alkalmazzák a Crohn betegség gyógyítására. Elsősorban a szövetek megnyugtatását segíti azok gyógyulási folyamata során, azonban emellett csökkenti a Crohn betegségre jellemző gyulladást, valamint a benne található poliszacharidok megvédik a gyomor belső rétegét és csökkentik a gyomorsavat. 

5.    N-acetilglükozamin

Az N-acetilglükozamin több autoimmun betegség gyógyításakor is sikerrel járt, főképp a T-sejtek aktivitásának meggátlásában van szerepük. Több teszt szükséges hozzá, hogy biztosan megtudjuk, milyen szerepe van az N-glükozaminnak a Crohn betegség tüneteinek kezelésében. 

6.    D-vitamin

A D-vitamin sok multivitamin étrendkiegészítő alapja, és több esetben is bizonyították a Crohn betegséget gyógyító hatását. Több kutatós szerint a probléma alapja az, hogy a D-vitamin hiánya elősegíti a Crohn betegség kialakulását, tehát ha étrendje során rendszeresen fogyaszt D-vitamint, az segítheti a betegség tüneteinek csökkentését és az immunrendszer erősítését. Mivel a Crohn egy autoimmun rendellenesség, mmunrendszerének extra erősítése hatalmas segítséget nyújthat. 

7.    B12-vitamin

A D-vitamin mellett mindenképpen fogyasszon elegendő mennyiségű B12-vitamint is, amely segíti a vörösvérsejtek megfelelő termelését és a vérszegénység megelőzését. Emellett a vas is segíthet vérsejtjeit a lehető legegészségesebb állatpotban tartani. 

Akár főképp a természetes gyógykezelés mellett dönt, akár kiegészítőként alkalmazza a természetes gyógymódokat, rengeteg olyan természetes gyógynövény és étrendkiegészítő létezik, amellyel olcsó és könnyen beszerezhető módon kezelheti Crohn betegségét. Érdemes kipróbálni néhányat és megfigyelni hatásait tüneteire. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!