Azt remélve, hogy elkerülhetjük az epekő kialakulását, miközben semmit nem teszünk az ellen, hogy kialakuljon, tulajdonképpen ugyanaz, mint amikor abban reménykedünk, hogy a kocsink tankjából nem fog kifogyni a benzin, miközben nem is jártunk soha benzinkúton. 

Facsarjunk naponta friss gyümölcsöket és zöldségeket 

Az epehólyag arra hivatott, hogy segítse az emésztést, illetve a méreganyagok távozását a szervezetből. De nem megfelelő étrend esetén, a koleszterin kikristályosodhat a kalciummal, ami így epeköveket formál. Ezen a ponton már sokkal nehezebb lerombolni ezeket a kövecskéket és megelőzni a további komplikációkat. A friss és lúgosító gyümölcsök és zöldségek azonban képesek csillapítani a gyulladást és méregteleníteni mind a májat, mind az epehólyagot. A nyers, szűretlen almalé, ami pektinben gazdag, segíthet lágyítani és eltávolítani a már létező epeköveket, illetve megvéd az újabb kövek kialakulásától. A citrom, a zeller, a paradicsom és a répa pedig remekekül hozzájárulhatnak ehhez a folyamathoz, ha napi szinten fogyasztjuk őket. 

Ha komolyan veszi az epekő megelőzését, akkor fontos Önnek, hogy az állandóan elfogyasztott étel, amit a szervezetébe bevisz, az tápanyagban gazdag legyen és egy tiszta, jól működő epehólyagot eredményezzen. Most néhány hasznos tippet olvashat arról, hogyan előzze meg az epekövet a mindennapokban.

Zsírok és olajok

Győződjünk meg arról, hogy elégséges mennyiségű egészséges zsírt eszünk: habár néhány szakértő arra bíztatja az epeköves betegeket, hogy kerüljék a zsírokat, különösen, ha már volt epekő műtétjük, bizonyos zsírok kifejezetten hasznosak a már létező és újonnan képződő epekő kialakulásának megelőzésében.

Az oliva olaj gyakran szerepel az epehólyag méregtelenítését segítő étrend részeként. A kókuszolajban megtalálható egészséges telített zsírok és a növényevő állatokból készült termékek segítenek feldolgozni az értékes tápanyagokat más ételekből, amik felelősek a máj és az epehólyag tisztításáért.

Kerüljük el a toxikus zsírokat, mint a szója és a repceolaj, amik egy sor olyan zsírt tartalmaznak, amik elsődleges okozói a gyulladásoknak. A krónikus gyulladásnak tudható be a magas koleszterin szint, mint ahogy a zöldség alapú olajok és a hidrogénezett olajok gazdagok a veszélyes omega-6 zsírsavakban. Minél több omega 3-ban gazdag halolajat és olyan állati eredetű zsírt fogyasztunk, amik hormonmentesek, annál többet teszünk azért, hogy természetes módon csökkentsük a koleszterin szintünket és a méreganyagok könnyebben távozzanak létfontosságú szerveinkből.

Étrend-kiegészítők napraforgóolajjal és nem-génmódosított szója lecitinnel 

Az egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja az epekövek kialakulásának elkerülésében az, hogy olyan étrend-kiegészítőket fogyasztunk, amik olyan lecitint tartalmaznak, amik vagy napraforgóolajból vagy GMO mentes szójából származnak. A lecitin egy zsíros anyag, ami kolinból és ionizolból épül fel és elsődleges komponense a sejtek membránjának, emellett nagy mennyiségű epe kell a megemésztéséhez. Amikor a májba kerül az emésztés után, a lecitin már feloldódott az epében és ebben a folyamatban a megkeményedett epekövek is feloldódnak.
Az alacsony lecitin koncentráció az epében növeli az epekő kialakulásának valószínűségét.

Almaecet és almasav

Ez a különleges otthoni orvosság biztonságos, alternatív módja lehet az epekő műtét nélküli eltávolításának. Az almaecetet almasavval összekeverve – vagyis az alma és a frissen facsart almalé természetes módon gazdagok almasavban és más fontos, puhító anyagokban, ezért ezt inni az epehólyag tisztításának részeként, erősen ajánlott az epehólyag egészségéért.

Adjunk az ételeinkhez extra adag kurkumát

A tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkuma, a fűszer, ami nagyrészt kurkuminból áll, egy erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő étel, ami segít fenntartani az epehólyag egészségét. A kurkuma segít még az epe termelődésében, melynek következtében a szervezet sokkal könnyebben bontja le azokat az anyagokat, amikből az epekövek kialakulhatnának.

Csökkentse a gabona alapú ételek mennyiségét

Az epekő betegség paleo-archeológiai adatok szerint akkor jelent meg az emberben, amikor elterjedt a gabonaféleségek fogyasztása, sőt, a táplálkozás alapjaivá váltak. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!