Mindenki emésztőrendszerében létezik egy közel teljesen függetlenül működő idegrendszeri háló, amely százezer milliónyi, az emésztőrendszer teljes hosszában elhelyezkedő idegsejt segítségével iránytja bélrendszere mozgásait.

Az elme és a gyomor

Az agy és az emésztőrendszer sok mindenben hasonlít egymásra, abban is, amely módon az idegsejtek kommunikálnak egymással. A neurotranszmitterek a szervezet számára fontos kemikáliák, amelyek az idegsejtek kommunikációját teszik lehetővé, közülük az emésztőrendszerében található “agy” számára a szerotonin a legfontosabb. 

Ez a “második agy” a fejében található agytól teljesen független módon tud működni, a kettő azonban sokat kommunikál egymással. Csak gondoljon a gyomrában érzett pillangókra amikor ideges, vagy arra, milyen könnyen okoz a feszültség IBS-es görcsöket.

A szerotonin fontos az agya és a hangulata különféle funkcióinak elvégzéséhez, azonban emésztőrendszere megfelelő működéséhez egyenesen elengedhetetlen. Emésztőrendszere hozza létre a szervezetében található szerotonin 95%-át. Szerotonin szintjének változásai és szervezete érzékenysége a szerotonin által továbbított üzenetekre emésztése és bélrendszere változásait jelezhetik.

A közkedvelt antidepresszánsok egy csoportja, mint a Prozac is más néven szerotonin újrafelvétel gátlóként (serotonin reuptake inhibitors) is ismertek. Ezek a típusú gyógyszerek több felhasználható szerotonin felhasználását biztosítják idegsejtjei számára. 

Mit csinál a szerotonin? 

A szerotonin hatásai befolyásolhatják emésztőrendszere több működési folyamatát is, például az alábbiakat: 

    Megváltoztatja belei mozgékonyságát, ezáltal azt, milyen gyorsan jutnak át a tápanyagok szervezetén.
    Befolyásolja az emésztőrendszerében elválasztott folyadékok és nyálkák mennyiségét. 
    Befolyással van emésztőrendszere érzékenységére bizonyos behatásokra, mint a fájdalom vagy a teltségérzet. 

A szerotonin szint különbségei és az IBS-es megbetegedések között mért különbségek között összefüggés figyelhető meg. Például azoknál az IBS-es betegeknél, akik székrekedéstől szenvednek, gyakran alacsonyabb szerotonin szint mérhető az átlagosnál. Végbelük izmai kevésbé reagálnak a szerotoninra, amely miatt nagyobb eséllyel lesz kemény a székletük. Ezzel szemben a hasmenéssel küzdő IBS-es betegek körében a normális szintnél magasabb szerotonin szint mérhető, végbelük sokkal jobban reagál a szerotoninra, amely miatt túl korai széklet jellemző. 

Emésztőrendszerében tizennégy különféle receptor található, amelyek különféle módokon reagálnak a szerotoninra. Bizonyos receptorok az agyba küldött üzenetért felelősek, amely jelzi a hányingert, puffadást, vagy a fájdalmat. Más receptorok megváltoztathatják érzékenységét emésztőrendszere felfúvódására vagy telítettségére. 

Minden egyes receptor szintje személyenként változik. Gyomra például könnyen lehet, hogy fájdalomként érzékeli azt, amely mások számára a teljesen normális teltségérzetet jelenti. 

A szerotonin problémák kezelése

Az IBS-es betegeknek egy egész tünetegyüttessel kell szembenézniük, amelyek közül nem is mindegyik kötődik az emésztőrendszerhez. Ez azért fordulhat elő, mert a szerotonin hatásai nem csak a beleire hatnak ki. Kutatásokkal például azt is kimutattták, hogy az alacsony szerotonin szintűek körében nagyobb esélye lehet a fibromyalgiának, amely az egész testre kiterjedő kötőszöveti- és izomfájdalom. A megváltozott szerotonin szint alvási szokásait is megváltoztathatja, és gyakran kapcsolható krónikus depresszióhoz és pánikbetegséghez is. 

A szerotonin szerepe szervezetében választ adhat sok tünetére és hatékonyabb, az IBS altüneteit kezelő terápiához vezethet. Az antidepresszánsok és a pánikbetegségre alkalmazott gyógyszerek nem túl hatékonyak az IBS kezelésében. Azonban kutatók jelenleg olyan gyógyszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyek kifejezetten a szerotonin változások okozta IBS-es tüneteket kezelik, káros mellékhatások nélkül. 

Keresse fel orvosát és kérdezze meg a jelenleg elérhető és kutatás alatt álló szerotonin terápiákról, amelyek lehetséges, hogy az ön tünetei kezelésére születtek meg. Ne feledje, a testmozgás és a relaxációs technikák, mint a meditáció megváltoztathatják szerotonin szintjét olyan szinten, amely már megfelelő jótékony hatással van tünteire.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!