A terhesség egy izgalmas, sok változással járó időszak, és bizony néha kellemetlen tüneteket is magával vonz. Amennyiben a tünetek között gyakori hasmenés vagy épp kibírhatatlan székrekedés is jellemző, előfordulhat, hogy irritábilis bélszindrómában (IBS) szenved, amely a belek megfelelő működését gátló emésztőrendszeri betegség.

Az IBS tünetei sokfélék lehetnek, és gyakran rossz hatással vannak rá azok az ételek, amelyekre szervezete érzékeny. A terhes nőknek különösen oda kell figyelniük ha IBS-ben szenvednek, hiszen a betegség gyermekükre is hatással lehet. Akár régóta szenved a betegségben, akár terhessége során diagnosztizálták, most és a jövőben is tehet lépéseket betegsége kontrollban tartására. 

Gyakori tünetek

Az IBS tünetei mindenkinél máshogy jelentkezhetnek. Néhányak az élelmi rostokra reagálnak rosszul, míg mások a magas zsírtartalmú ételeket tolerálják nehezebben. Az IBS gyakori tünetei az alábbiak: 

    gyakori hasmenés
    székrekedés
    hasi fájdalmak
    görcsök
    puffadás

Az IBS felfedezése a terhesség alatt bonyolult lehet, hiszen a legtöbb tünet hasonló a terhesség során természetes módon jelentkező panasszal. A székrekedés például nagyon gyakori panasz a terhes nők körében. Az Emésztőrendszeri Működési Problémák Nemzetközi Alapítványa (IFFGD) felmérései szerint az utolsó trimeszterben a nők egyharmada szenved székrekedéstől. 

A széklet megfelelő távozása egyre nehezebb a csecsemő növekedésével. Ez annak köszönhető, hogy egyre nagyobb extra súly nehezedik beleire. Ennek kezelésére a legtöbb orvos terhesvitamin szedését javasolja, amely hozzáadott élelmi rostokat tartalmaz a belek megfelelő mozgásának biztosítása érdekében. 

A puffadás másik gyakori tünete mind a terhességnek, mind az IBS-nek. A terhesség során szervezete rengeteg folyadékot visszatart növekvő gyermeke táplálása érdekében. Emiatt az ennél nagyobb mértékű, IBS okozta hasi puffadást nehéz diagnosztizálni. 

Az étrend hatása emésztőrendszerére

Jövendő anyukaként minden lépést megtesz annak érdekében, hogy növekvő gyermeke számára biztosítsa az összes szükséges tápanyagot. Ennek érdekében nagy valószínűséggel terhesvitamint is szed és kiegyensúlyozott étrendet követ. Az Amerikai Terhesség Szövetség (American Pregnancy Association) felmérései szerint azonban bizonyos vitaminok, mint a C- és B3-vitamin, valamint a vas túlzott bevitele hasmenést okozhat.

Minden esetben beszéljen orvosával a bizonyos tápanyagok által potenciálisan okozott károkról. A vitamin- és ásványianyag túladagolás, az IBS, és a terhesség okozta tüneteket ugyanis nem könnyű megkülönböztetni egymástól. Azonban orvosa segítségével egy vérteszt és táplálkozási felmérés kizárhatja a vitaminok okozta károkat, és a gyanú az IBS-re terelődhet. 

Az IBS kezelése a terhesség során

Terhessége során életmódváltással tudja a legjobban kezelni az IBS-t. Ennek legnagyobb részét az teszi ki, hogy odafigyel arra, mit eszik. Amennyiben székrekedéstől szenved, igyekezzen minél több vízben nem oldódó élelmi rostot fogyasztani, például teljes kiőrlélsű ételeket. A gázképződést és hasmenést elkerülheti bizonyos ételek kizárásával. Ilyen problémákat gyakran okoznak a babfélék, a brokkoli, a káposzta, vagy a karfiol. 

Az alábbi ételek kerülése is javasolt, főképp ha IBS panaszai mellé épp terhes is: 

    alkohol
    koffein (kávé, szénsavas italok, tea)
    olajban sült ételek
    magas zsírtartalmú tejtermékek.

Elővigyázatosság

Az IBS-t nem csak nehezebb terhesség során diagnosztizálni, de kontrollálni is nagyobb kihívás. A vény nélkül kapható gyógyszerek és gyógynövény tartalmú készítmények, amelyeket az IBS-es betegek gyakran alkalmaznak ugyanis előfordulhat, hogy nem biztonságosak egy terhes nő számára.

Ehelyett orvosa segítségével dolgozzanak ki egy hatékony étrendet az IBS-es tünetek megelőzése és kordában tartása érdekében. A rendszeres testmozgás és az elegendő mennyiségű víz elfogyasztása is nagy segítséggel lehet emésztőrendszere egészségének fenntartása érdekében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!