A kellemetlen és nem túl előnyös puffadás az irritábilis bélszindróma (IBS) egyik fő tünete, amely gyakran hasi fájdalommal, szélgörccsel, hasmenéssel, vagy épp székrekedéssel társul. Az összes tünet meglehetősen frusztráló, ám a puffadás különösen el tudja rontani hangulatát. Néha az egyéb tünetek gyógyítását célzó kezelések mellékhatásaként is jelentkezhet. Szerencsére azonban többféle módon gyógyíthatja a puffadást, valamint előzheti meg kialakulását.

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Több olyan gyógyszer is kapható, amelyek a puffadás csökkentését vagy a bizonyos ételek okozta gázképződés megakadáyozását ígérik. Ezek általában simethicone-t, szenet, vagy alfa-galactosodase-t tartalmaznak. Kipróbálhatja ezeket a gyógyszereket, de lehetséges, hogy csalódni fog. Sajnos ezek a gyógyszerek gyakran nem elég hatékonyak, főképp, ha IBS-sel küzd. 

Étrend

Előfordulhat, hogy többféle olyan ételt is fogyaszt, amelyek puffadás érzéséhez vezetnek. A leghatékonyabban úgy szüntetheti meg a felpuffadt érzést és a gyakran ezzel járó gázképződést, hogy elkerüli az ezt okozó ételeket. 

Az egyik fő kártevő az élelmi rost. A magas rosttartalmú ételek, mint a babfélék, teljes kiőrlésűek, valamint a friss zöldségek és gyümölcsök gázképződést okozhatnak. Sajnos a rostbevitel növelése segítheti az IBS egyéb tüneteinek gyógyítását, ám puffadást és gázképződést okozhat. 

Próbálja meg lassan, fokozatosan növelni rostbevitelét, ezzel biztosítva szervezete számára az időt, hogy hozzászokjon a megterhelő tápanyaghoz, vagy fogyasszon élelmi rostot étrendkiegészítő tabletta formájában. Az étrendkiegészítők nagy valószínűséggel nem okoznak annyi negatív mellékhatást, mint a magas rosttartalmú ételek, csupán arra figyeljen oda, hogy elegendő mennyiségű vízzel vegye be a tablettákat. Az Amerikai Gasztroenterológiai Iskola (ACG) friss kutatásai azt sugallják, hogy a maghéjat tartalmazó élelmi rost jobb hatással lehet szervezetére ha IBS-től szenved, mint a korpa tartalmú éleli rostok. 

A tejtermékek fogyasztása puffadást okozhat amennyiben laktóz intoleranciától szenved. A gabonafélék pedig a gluténérzékenyek körében okozhatnak kellemetlen tüneteket és puffadást. Ilyen esetben próbálja meg kiiktatni étrendjéből ezeket az ételeket és figyelje meg, csökkennek-e tünetei. A legtöbbek számára a mesterséges édesítőszerek fogyasztása (mint a fruktóz és a szorbitol) is puffadással és gázképződéssel jár. Kerülje a mesterséges édesítőszereket tartalmazó ételeket és a szénsavas italokat is, amelyek fogyasztása szintén növeli a bélgáz mennyiségét. 

Bár néhányak számára megfelelő választás a speciális kizáró étrend követése, az ezt alátámasztó bizonyítékrendszer igen gyenge az  Amerikai Gasztroenterológiai Iskola felmérései szerint. Mindenképpen konzultáljon orvosával és vele együttműködve dolgozza ki az ön számára megfelelő étrendet. 

A belekben élő, az ételek emésztését segítő baktériumokat együttélő organizmusoknak, vagy normális mikroflórának nevezik. Ezen baktériumok hiánya az emésztőrendszerből, vagy valamilyen abnormalitása könnyen lehet, hogy IBS-t okoz. A probiotikumok olyan baktériumok és/vagy élesztők, amelyek elfogyasztása segíti az egészség megőrzését és javítását. Ezek a probiotikumok a bélben segítik a normális, egészséges mikroflóra visszaállítását. A belében található különféle baktériumok egyensúlya befolyásolhatja az IBS-t és annak tüneteit is. Kutatásokkal azt is bizonyították, hogy a probiotikumok fogyasztása segíti az IBS-sel járó puffadás megszüntetését is. Fogyasszon probiotikum tartalmó étrendkiegészítőt, vagy élő, aktív kultúrát  tartalmazó joghurtot. Konzultáljon orvosával az ön számára megfelelő napi mennyiség megtalálása érdekében. 

Antibiotikumok

Az IBS kezelésének újkeletű módja az antibiotikumok fogyasztása az úgynevezett vékonybéli bakteriális túltengés kezelésére. Bár az IBS pontos okai nem ismertek, a szakemberek szerint a bakteriális túltengés a sok hozzájáruló faktor egyike lehet. Ilyenkor a normálisnál nagyobb mennyiségű baktérium található a vékonybélben. Az antibiotikumos kezelés során bizonyos baktériumok elpusztulnak, és megszűnik a puffadás illetve a gázképződés. Az ilyen fajta gyógymódot támogató kutatások szerint az IBS-es hasmenéssel küzdők számára a rifayamin tartalmú gyógyszerek jó választásnak bizonyulnak. Kérdezze meg orvosát az ilyenfajta gyógykezelés lehetőségéről. 

Borsmenta

A borsmentát hosszú idők óta alkalmazzák a gyomorbántalmak rövidtávú kezelésére. Egy bögre meleg borsmenta tea ellazítja a belek izmait, azonban gyomorégést is okozhat. Minden esetben kérje ki orvosa tanácsát mielőtt gyógynövényeket tartalmazó gyógymódot kezdene folytatni.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!