A Crohn betegség egyike a két leggyakrabban előforduló gyulladásos bélbetegségnek (IBD). A másik gyakori betegség a fekélyes vastagbélgyulladás. Az IBD-t gyakran összekeverik egy másik betegséggel, az irritábilis bélszindrómával (IBS).

A Funkcionális Emésztőrendszeri Betegségek Nemzetközi Szervezete szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 10-20%-a szenved IBS-től. A megfázás után az IBS okozza a legtöbb betegszabadságot. 

Bár a két betegségnek hasonló neve van, és bizonyos tüneteik is megegyeznek, nem azonos egymással a két betegség. A Crohn betegséggel ellentétben, amelytől az Egyesült Államokban közel 700.000 beteg szenved, az IBS nagyon gyakori jelenség.

A legtöbb IBS-es beteg körében nem alakul ki az IBD, viszont ez fordítva nem igaz, az IBD-vel diagnosztizáltak körében IBS-es tünetek is jelentkezhetnek. 

Mi az az IBS?

Az IBD-hez hasonlóan az IBS is egy krónikus betegség. 

Azonban az IBD-vel ellentétben az IBS-t nem jegyzik valódi betegségként, csupán funkcionális zavarként. A funkcionális zavarok jellemzője, hogy az állapotot több tünet együttese jellemzi, azoban ezeknek nincsen azonosítható és egyértelmű oka. A funkcionális zavarok egyéb példái a feszültség során jelentkező fejfájás és a krónikus kimerültség szindróma. Az IBS-es betegek nagyobb eséllyel szenvednek több funkcionális zavartól egyszerre, gyakori a krónikus kimerültség szindróma, a kötőszövet- és izomfájdalom, valamint a temporomandibuláris izületi betegségek. 

Az IBS a közhiedelemmel ellentétben nem pszichológiai betegség. Az IBS-nek fizikai tünetei vannak, csupán ezeket a tüneteket nem lehet fiziológiai okhoz kötni. Néhány esetben nyálkás vastagbélgyulladásnak vagy görcsös vastagbélgyulladásnak is nevezik az állapotot, ám ezek az elnevezések technikailag helytelenek, mivel az IBS nem okoz gyulladást. 

Az IBS-es betegek nem mutatják egy betegség tüneteit, és vizsgálati eredményeik a legtöbb esetben negatív értékűek. 

Az IBS tünetei

Az IBS-t hasi fájdalom vagy görcsök, hasmenés vagy épp székrekedés, illetve ezen tünetek kombinációi jellemzik. 

Az IBD-s betegekhez hasonlóan az IBS-től szenvedőknél igy jellemző a hirtelen bélmozgás, azonban a legtöbb esetben atipikus tüneteket is mutatnak. Ezek közül a nem rendszeres és megmagyarázhatatlan bélmozgások, mint a székrekedés és a hasmenés váltakozása, valamint hasi görcsök jellemzőek. 

Az IBS-es betegek gyakran érzik úgy, hogy nem sikerült teljesen kiüríteni szervezetükből a salakanyagokat. A hasi fájdalom az egész hasra kiterjedhet, ám általában a has jobb alsó vagy bal alsó területére koncentrálódik. Az IBS-es betegek kis százalékánál a has jobb felső részének fájdalma jellemző, minden egyéb tünet jelentkezése nélkül. 

Az IBS a széklet mennyiségében is különbözik az IBD-től. At IBS-es betegeknél a laza széklet jellemző, amelynek mennyisége azonban a 24 órán belül produkált normális kategóriába esik. (A hasmenést annak mennyisége határozza meg, nem annak állaga, mint ahogy sokan hiszik.)

A székrekedéssel küzdő IBS-es betegek számára a széklet normális mennyisége mellett normális idő alatt is jut át a vastagbélen a végbélnyíláshoz.

A fő tünetek föggvényében az IBS-t három csoportra lehet osztani, ezek a székrekedés jellemzőjű, a hasmenés jellemzőjű, és a fájdalom jellemzőjű.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!