Az ananász rostot is tartalmaz, amely köztudottan egy nagyon fontos tápanyag, ha az emésztés jön szóba. Más táplálékok mind oldódó, mind nem oldódó rostot tartalmaznak, az ananász azonban főleg oldódó rostot tartalmaz, amely lelassítja a felszívódást, mivel a vizet a belek felé vezérli. Ezáltal a táplálékokban található összes vitamin és ásványi anyag a belekben szívódik fel.

Ha szeretné fenntartani a bélrendszer egészségét, akkor minden elfogyasztott 1000 kalóriának összesen 14 gramm rostot kellene tartalmaznia. Egy csésze ananásszal körülbelül 2,2 gramm rost juttatható a szervezetbe.

Mik lehetnek a mellékhatások?

Habár az ananász sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek jó hatással vannak az egészségre, valamint a bromelain és a rost segíti a megfelelő emésztést, a gyümölcs túladagolása problémákat okozhat bizonyos embereknél.

Hasfájás:

Ha az általános étrendje általában nem tartalmaz sok rostot, akkor az ananászból származó hirtelen rostbevitel hasfájást eredményezhet. Mivel nagy mennyiségű rost torlódik fel a belekben, hasmenés, vagy néhány esetben székrekedés alakulhat ki. Fontos megjegyezni azt is, hogy a nagy mennyiségű bromelain is okozhat hasmenést vagy hányingert. Mindig figyeljen oda, mennyi rostot és ananászt fogyaszt, így elkerülheti a túladagolást.

Megnöveli a vércukor és inzulin szintet:

Az ananász természeténél fogva édes gyümölcs, ezért inkább természetes formában kellene fogyasztania, mint gyümölcslé formában. A benne található oldható rost ugyanis az emésztés során lelassítja a cukortermelést. Ha gyümölcslevet fogyaszt, akkor a vércukor és az inzulinszint hirtelen megemelkedik, ezáltal pedig növekszik a szervezetben a zsír termelése és elraktározása.

A lényeg:

Egyszóval: jó hatással van-e az ananász az emésztésre? A kutatások szerint igen. A benne található bromelain ugyanis nem csak serkenti az emésztést, de más jótékony hatásokkal is bír. Hatékony alvadásgátló, és köztudottan gyulladáscsökkentő is. Úgy gondolják róla, még a rákkal is hatékonyan veszi fel a harcot. Az ananász gazdag C-vitaminban és mangánban is, amelyek meggátolják, hogy a szabadgyökök kárt okozzanak, valamint energiával látják el a szervezetet. Emiatt az ananász fogyasztása kiválóan hathat az egészségre és a szervezetre is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!