A főképp csontokban megtalálható kalcium a szervezet legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyaga. Esszenciális tápanyag, amelyre a szervezetének rengeteg szempontból szüksége van. Csontjai a felhalmozott kalcium segítségével maradnak erősek és egészségesek, és még a keringési- és az idegrendszernek is szüksége van kalciumra a megfelelő működéshez.

A kalcium fontossága

A Crohn betegségben szenvedők gyakran nem visznek be elegendő kalciumot szervezetükbe az étkezések során. Emiatt a betegeknek nagyobb odafigyelésre van szüksége a z ásványi anyag megfelelő mennyiségének biztosítása érdekében.  

A felnőtt nők és férfiak napi kalcium igénye legalább 1000 mg. Emellett a megfelelő mennyiségű D-vitamin biztosítása is elengedhetetlen, amely az immunrendszer megfelelő működéséért és a csontok egészségéért felelős. Emellett a D-vitamin segíti a megfelelő mennyiségű kalcium keringetését a véráramban, és felhasználását a csontok egészségének érdekében. 

Ha nem látja el elegendő mennyiségű kalciummal szervezetét, vagy alacsony szervezete D-vitamin szintje (esetleg mindkettő), megnövekedett esélye van a csontritkulás kialakulásának és csontjai meggyengülésének. Még rosszabb esetben bizonyos Crohn betegséget gyógyító, a gyulladást csökkentő corticoszteroid tartalmú gyógyszerek okozzák a csontritkulás kialakulását. 

Mivel a Crohn betegségben szenvedők gyakran csontritkulástól is szenvednek, orvosaik előfordulhat, hogy bifoszfonátokat írnak fel, amelyek a csontok ásványi anyag szintjének fenntartását segítik. Azonban friss kutatásokkal kimutatták, hogy ezek a gyógyszerek semmivel sem hatékonyabbak a csontok egészségének fenntartásában, mint napi 1000 mg D-vitamin és 800 mg kalcium citrát étrendkiegészítő szedése. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy az elegendő mennyiségű kalcium és D-vitamin biztosítása egészségesen tartja csontjait akkor is, ha Crohn betegségben szenved. Ha megoldható a napi étrendkiegészítők szedése, nagy valószínűséggel ön is azt fogja tapasztalni, hogy ez a legjobb megoldás csontjai egészségének fenntartása érdekében. 

A laktóz intolerancia okozta kihívások

A tej és a tejtermékek a legjobb kalciumforrások. Sajnos a Crohn betegségben szenvedők legtöbbje nem fogyaszt elegendő tejterméket, minden bizonnyal azért, mert attól tartanak, laktóz intoleranciában szenvednek. A laktóz intolerancia során a betegek nem képesek lebontani a tejben található cukrot, vagy más néven laktózt. Ez az állapot a laktáz enzim hiánya miatt fordul elő. 

Az emberek általában úgy születnek, hogy képesek ennek az enzimnek a teremelésére és így a tej emésztésére is, ám sokan idősödve elvesztik ezt a képességüket. Néhányak, akik képtelenek a tej megemésztésére, mellékhatásokat és különféle tüneteket fognak tapasztalni a tej vagy tejtermékek fogyasztása során, amelyek a gázképződéstől és kellemetlenségtől kezdve egészen a görcsös fájdalomig és hasmenésig terjedhetnek. Az nem mondható el minden Crohn betegségben szenvedőről, hogy laktóz intoleráns is, kutatások szerint a betegek 40%-a szenved valamilyen fokú laktóz intoleranciától is. Kutatásokkal azt is kimutatták, hogy azok, akiknek Crohn betegsége a vékonybelet érnit, nagyobb valószínűséggel szenvednek laktóz intoleranciában, közel 100%-uk érintett. 

Szerencsére még azok is, akik laktóz intoleránsnak tartják magukat, általában képesek néhány enyhe mellékhatás jelentkezése mellett napi két pohárnyi tej tolerálására, amely nagyjából 11 grammnyi laktózt tartalmaz. A Crohn betegek számára jó hír, hogy a keménysajtokban nagyon kis mennyiségű laktóz található. A parmezán egy teáskanálnyi mennyisége például kevesebb, mint 1 gramm laktózt tartalmaz, viszont emellett nagy mennyiségű kalciumot. 

Azok, akik valóban allergiásak a laktóz nagyon kis mennyiségére is, tartsák észben, hogy az ételek előállítása során rengeteg ételbe kerül laktóz, amelyet gyakran nem jelölnek az összetevők között. Az ilyen ételek közé tartoznak az előre csomagolt kenyérfélék és péksütemények, a feldolgozott húsfélék (mint a kolbász vagy a hamburgerhús), az üdítőitalok és néhány reggeli ital, valamint bizonyos fogyókúrát segítő termékek is.

A tejtermékek helyett

A Crohn betegségben szenvedők számára megoldás lehet a magas kalcumtartalmú ételek fogyasztása, amelyekkel kiválthatja a tejtermékek fogyasztását étrendjéből. A szójából készült termékek, így a hozzáadott kalciumot tartalmazó szója tej széles körben kapható alternatíva. Ritkán fordul elő, de amennyiben allergiás a szójára, választhatja a rizsből, kókuszból, vagy mandulából készült tejet is. Ahogy azt feljebb is megtalálhatja, a keménysajtok, mint a parmezán is, nagyon kis mennyiségű laktózt, ám nagy mennyiségű kalciumot tartalmaznak. 

A lágy sajtok, mint a rikotta vagy a túró fél csészényi mennyisége 300 mg kalciumot tartalmaz. Ezt a mennyiséget egy csészényi alacsony zsírtartalmú tejben találhatja meg. 

Két és fél deciliternyi ízesítés nélküli zsírmentes joghurt 450 mg kalciummal látja el szervezetét, emellett pedig a benne található probiotikumokkal is segíti szervezete megfelelő működését. 

A görög joghurt egy adagja, amely nagyjából két deciliternyi mennyiség, szervezete napi kalciumszükségletének 20%-át biztosítja.   
Természetesen ezek a mennyiségek és tápanyagtartalmak termékenként és gyártónként változhatnak, ezért mindenképpen figyelje a termékösszetevők listáját, így megbizonyosodhat arról, elegendő kalciumot juttat szervezetébe.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!