Amikor a tél kellős közepén járunk, és a még nem jött meg az ügyeletes influenzajárvány, akkor egy igen kellemetlen vírus keserítheti meg a napjainkat, ez pedig a Noro vírus.

Rendkívül fertőző, cseppfertőzéssel terjed és már három darab vírus lenyelése, vagy belégzése megbetegíthet. Csak emlékeztetőül, egy influenza fertőzéshez egy időben kb. százezer vírus támadására van szükség.

A Noro vírust Norwalk vírusnak is nevezik, a múlt évezred nyolcvanas éveiben ennek  városnak a katonai kollégiumában okozott riasztó járványt (mindenki megbetegedett), és utána pillanatok alatt elterjedt a vírus az egész világon. Korábban a vírus csak macskákat betegített meg, de akkor gazdát váltott és azóta az emberekben jobb gazdát talált. Következésképpen ne bántsuk a macskákat, a vírust egymástól kapjuk el.

A kezdeti tünetek nagyon viharosak, riasztók. Gyakran csillapíthatatlan hányás, öklendezés, hasmenés (nem ritkán a hányás és a hasmenés egyszerre jelentkezik!). Bizony előfordul, hogy a WC-n ülve lavorral az ölében hány a beteg. A vérnyomás leeshet, ezért a betegek gyengék, szédülnek, alig állnak meg a lábukon.

Mindehhez még hőemelkedés, hasi fájdalom is társulhat. A kezelése csak tüneti, de ez nagyon fontos.
Súlyos esetben infúziót kell bekötni, ezzel ellensúlyozva a folyadék és elektrolit veszteséget. Ha tud inni, nagyon jó apró kortyokban az enyhén sós tea. 

Szerencsére amilyen viharos a kezdet, olyan látványos és a gyors a javulás is. Általában egy nap alatt ezek a viharos tünetek megszűnnek, és már másnap sokkal jobban van a beteg. Ha ilyenkor nem tartja a be a diétát, akkor újabb hasfájás és hasmenések következhetnek. A diéta lényege a sok tea, citrom nélkül, majd a második naptól kevés keksz, pirítós szárazon. A harmadik naptól már lehet zsírmentes rizst, burgonyát, levest fogyasztani és az ötödik naptól a könnyű vegyes étrend bevezethető.

A betegség nagyon fertőz, mint láttuk, ezért minél kevesebb közvetlen kontaktus szükséges a velünk élő emberekkel, mert ők is meg fognak egy-két napon belül betegedni. A szokványos takarítás, fertőtlenítés nem elegendő. A WC tisztításához a tisztítószert ötszörös töménységben kell használni és minden hasmenés után a WC-t így kell a betegnek maga után rendbe tennie. A gyakori kézmosás abszolút prioritás, amihez a folyékony szappanok a legjobbak. Más szappannal csak átkenjük a kórokozót a következő használóra. Semmiképpen ne mozduljunk ki otthonról. Tudni kell, hogy amikor már elmúltak a tünetek, a székletben még tíz napig hemzsegnek a vírusok, ezért a székelés utáni nagyon alapos kézmosás elengedhetetlen. 

Az antibiotikumok teljesen hatástalanok és feleslegesek. Enyhe lázcsillapítás megengedett, illetve hasi görcsök mellett egy két No-Spa jó lehet.

Mivel  ez idáig 39 Norovírus törzset ismerünk, ezért semmi biztosíték nincs arra, hogy újra ne fertőződjünk meg, akár rövid időn belül is, egy másik törzzsel. Védőoltás nincs, mert a vírustörzsek nagy száma és változékonysága nem teszi lehetővé oltóanyag kifejlesztését.

Mit tehetünk?

A legfontosabb, hogy mindig alaposan mossunk kezet. Az illemhelyeket jól fertőtlenítsük, ha megbetegedtünk, ne fogadjunk látogatókat, sőt, próbáljunk izolálódni a család többi tagjától is, ha lehetséges (külön WC, külön tusoló). Apró kortyokban, de erőltessük a folyadék fogyasztást, nem baj, ha tízperc múlva kijön, akkor is. Az alkoholos italok szóba sem jöhetnek (és teljesen hatástalanok). A harmadik naptól a Coca Cola jó lehet, mert koffein és magas cukortartalma segít visszanyerni erőnket.

A legjobb megelőzés, ha a beteg ember minél kevesebb egészséges társával érintkezik, és a személyi higiénia fokozott betartásával védi környezetét. A napi sokszori alapos kézmosás, vagy ha ez nem lehetséges, akkor  a zsebben hordott kézfertőtlenítő zselé gyakori használata sokat segíthet, hogy ez a betegség elkerüljön minket.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!