Amennyiben ezt a cikket olvassa, nagy esélye van annak, hogy tisztában van az irritábilis bélszindróma (IBS) okozta kellemetlenségekkel. A görcsös fájdalom, puffadás, és gyakori mellékhelység használatának ingere a legtöbbször előjel nélkül jelentkezik.

Ha ismeri az IBS okait és az előfordulási esélyeit növelő tényezőket, csökkentheti a betegség előfordulásának gyakoriságát és akár kialakulásának megelőzését is. 

Nincsen egyedül. Az Amerikai Gasztroenterológiai Iskola becslései szerint a felnőtt társadalom 10-15%-a éli át az IBS tüneteit élete valamely szakaszában, ám a betegek csupán felét diagnosztizálják.

Az IBS okai

Az orvosok még mindig nincsenek teljesen tisztában az IBS okaival. A legtöbben úgy hiszik, fizikai és mentális egészségügyi állapotok együttesen okozzák. Alább találja azokat a fizikai vagy mentális problémákat, amelyekről úgy hiszik, az IBS fellángolását okozza. 

Agyi-bélrendszeri kapcsolati gondok

Az agy nem küldi el az üzenetet a belekbe, vagy a belek nem tudják fogadni azt, amely az emésztési folyamat megváltozását és hasi görcsöket okozhat. 

GI motoros problémák

A belek emésztés közbeni mozgása túl lassú lehet, amely székrekedést okoz, vagy túl gyors, amely hasmenéshez vezet. 

Hiperszenzitivitás

Lehetséges, hogy alacsonyabb a fájdalomküszöbe, ami miatt a puffadás és györcsök okozta kellemetlen tüneteket jobban érzi mint azok, akiknek magasabb a fájdalomküszöbe. 

Mentális egészségügyi problémák

A stressz gyakran fizikai tüneteket okoz, amelyek közé az IBS is tartozhat. Sok orvos feltételezi a pánikrohamok vagy a depresszió és az IBS közötti kapcsolatot. Az azonban nem derült még ki, vajon a mentáis problémák okozzák a fizikai tüneteket, vagy egyszerűen csak erősítik őket. 

Bakteriális gastroenteritis 

A belek bakteriális gyulladása IBS tüneteket okozhat. 

A vékonybél bakeriális változásai 

A vékonybelek baktériumtípusaiban bekövetkező változás túlzott bélmozgást és hasmenést okozhat. 

Hormonok

A legtöbb nő súlyosabb IBS tünetekről számol be menstruációja alatt. Emiatt sok szakember úgy gondolja, a szaporodáshoz kapcsolható hormonok és a bélproblémák között összefüggés áll fent. Ezt a teóriát az is segíti, hogy a nők menopauza után kevesebb IBS tünetről számolnak be. 

Genetika

Lehetséges, hogy az IBS örökletes. Azonban az, hogy ez genetikai kapcsolat miatt vagy közös és azonos környezeti hatások miatt van, nem tisztázott. 

Ételérzékenység

Nagy valószínűséggel az IBS legismertebb okai bizonyos ételek. Míg sokan úgy érzik, bizonyos ételek elfogyasztása után nagyobb valószínűséggel jelentkezik a migrénes fejfájás, mások számára bizonyos ételek elfogyasztása bélrendszeri kellemetlenségeket okoz. 

Gyakori problémaforrások az alábbi ételek: 

    kávé,
    alkohol, 
    fűszeres és csípős ételek, 
    tejtermékek, 
    túlzottan zsíros ételek, 
    szénhidrátok.

Úgy hiszik, a belek nem képesek a fenti ételek bizonyos hatóanyagainak felszívására.  

Rizikófaktorok

A Mayo Klinika felmérései szerint bizonyos társadalmi csoportok hajlamosabbak az IBS tüneteire, mint például az alábbiak: 
    az IBS-es betegek legalább fele 35 éves kora előtt tapasztalta a betegség első tüneteit,
    a nők gyakrabban szenvednek IBS-től mint a férfiak, 
    ha családjában már volt IBS-es beteg, nagyobb az esélye annak, hogy önnél is jelentkezni fog a betegség, mint ha családjában nem lenne erre példa. 

Ahogy azt fentebb is olvashatja, a kutatók még bizonytalanok azt illetően, a családban előforduló IBS-t genetikai tényezők, közös környezet, vagy a kettő együttese okozza.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!