Ha Crohn betegségben szenved, tüneteit csökkentheti testmozgással és a megfelelő étrend követésével. Ez azonban sok kérdést felvethet. Mennyi testmozgás számít túl soknak?

A testmozgás nem gyógymód

Bár a testmozgás segítheti az emésztőrendszer hatékonyabb működését, azzal tisztában kell lennie, hogy önmagában a testmozgás nem fogja meggyógyítani Crohn betegségét. Azt minden Crohn betegségben szenvedő tudja, hogy állapotára nincsen gyógymód, ám ennek ellenére sokan igyekeznek megtalálni azokat a módszereket, amelyekkel a tünetek átmeneti csökkenését okozhatják. 

Melyik a legjobb mozgásforma a tünetek csökkentésére? Képesek bizonyos mozgásformák a betegség gyógyítására? Ebből a cikkből megtudhatja a válaszokat.

Ennek kulcsa a beteg immunrendszeri egyensúlyvesztésének helyreállítása, a gyulladás csökkentése, ideális esetben pedig a kettő egyszerre. A rendszeres testmozgással csupán annyit érhet el, hogy szervezete egészségesebb lesz, amely csökkentheti a tüneteket. 

A visszafogott testmozgás fontossága

A Crohn betegségtől szenvedők számára nincs jótékony hatása a magas energiafokú, fárasztó edzéseknek. Ezek a mozgásformák csak súlyosbíthatják tüneteit és megcsapolhatják energiakészleteit. 

Kutatások szerint azok, akik Crohn betegségük mellett heti három alkalommal közepes sebességgel sétáltak, tüneteik csökkenéséről számoltak be. Ezzel szemben azok, akik nem változtattak testmozgási szokásaikon, nem is tapasztaltak változásokat. A testmozgást választók nem csak tüneteik csökkenéséről számoltak be, hanem összességében közérzetük javulásáról is. 

A szakemberek úgy hiszik, a testmozgás elsősorban a beteg stressz szintjét csökkenti. A stressz ugyanis megviselheti az emésztőrendszer sejtjeit. A testmozgás emellett a depresszió leküzdését is segíti, amely szintén gyakori velejárója a Crohn betegségnek. 

Emellett a csontritkulás megelőzésében is segít a testmozgás, amely a Crohn betegség természete és a betegségre kapott gyógyszerek mellékhatása miatt különösen veszélyezteti a betegeket. Válasszon tehát könnyed edzésformát és csökkentheti a csontritkulás kialakulásának esélyét. 

A legjobb mozgásforma

A közepes tempójú sétálás mellett a jóga szintén segíti a stressz csökkentését. Mivel a jóga segíti az izomtömeg növelését és a kalóriaégetést, ám nem helyez extra nyomást az emésztőrendszerre, remek választás lehet Crohn betegségben szenvedők számára. Bizonyos pózok még segítik is emésztőrendszere egészségét. 

Az összes testmozgás megválasztásának kulcsa orvosa beleegyezése. Legyen abban biztos, hogy orvosa egyetért és támogatja testmozgását és táplálékválasztását. 

Bármilyen mozgásformát is választ, olyat keressen, amit élvez, hiszen ekkor nagyobb az esélye annak, hogy hosszú távon is ki tud tartani mellette. Akár a lovaglást választja, akár csatlakozik egy bowling csapathoz, az aktiv testmozgás és a szórakozás az, amely során ki tudja választani az ön számára megfelelő testmozgást. 

A Crohn betegségben szenvedők számára nagyon fontos, hogy olyan mozgásformát válasszon, amely könnyen elérhető mellékhelységeket biztosít, ha szüksége lenne rá. Arra is figyeljen oda, hogy megfelelő módon hidratálja szervezetét az edzés előtt, alatt, és után is. A víz is megfelelő választás, de ha extra hidratálásra vágyik, válasszon elektrolitokat tartalmazó italokat. A dehidratáltság komoly probléma lehet a Crohn betegek számára, főképp, ha krónikus hasmenéstől szenvednek. 

Ha új testmozgást keres Crohn betegsége tünetei csökkentésére, ne feledje, a könnyedség a lényeg. A könnyű, vagy közepes nehézségű mozgásformák teljes szervezete egészségi állapotát javítják, miközben nem helyeznek extra nyomást emésztőrendszerére. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!