Volt már Önnek váratlan hasmenése? Ha igen, akkor pontosan tudja, hogy milyen kellemetlen dolog lehet pl. egy csikaró hasfájás. A hasfájásnak azonban különböző fajtái lehetnek és ezek az eltérő fájdalmak más-más problémára utalhatnak. Nézzük meg, melyek a leggyakrabban előforduló tünetek?

1, Égő érzés a mellkas környékén

Mire utalhat a fájdalom? Savas refluxra.

Savas reflux során az erősen savas kémhatású gyomorsav az elfogyasztott táplálékkal keveredve visszajut a nyelőcsőbe és ez okozza a kellemetlen, égő érzést. A legtöbben ilyenkor a szegycsont környékén érzik az égő, maró érzést. 

Mit tehetünk ellene?

Életmódunk és táplálkozásunk megváltoztatásával sokat segíthetünk a problémán, javasolt ilyenkor a lúgosító étrend és bizonyos ételek kerülése (pl. kávé, alkohol, vörös húsok, stb.).

2, Köldök környéki fájdalom

Mire utalhat? Vakbélgyulladás.

A vakbélgyulladás általában a köldök környéki tompa fájdalommal indul, majd a fájdalom erősebbé és rosszabbá válik, s a fájdalom kisugárzik a jobb csípőcsont környékére, a jobb alhas területére.  

Mit tehetünk? Vakbélgyulladás gyanúja esetén fel kell keresni a legközelebbi sürgősségi osztályt, amilyen gyorsan csak lehet, mivel ez a kellemetlen állapot sebészi beavatkozást igényel. 

3, Éles fájdalom a bordák alatt

Mire utalhat a tünet? Epekőre.

Az epekövek általában koleszterinből és epéből álló, eltérő méretű kövek (lehetnek borsó, de akár golflabda nagyságúak is), amik az epehólyagban keletkeznek és éles fájdalmat okoznak, ami evés után fokozódik. 

Mit tehetünk? Az epekövek a legtöbb esetben nem igényelnek azonnali orvosi beavatkozást, azonban ha a fájdalom tartósan fennáll, akkor el kell távolítani őket.

Az epekő nőknél gyakrabban előforduló állapot.   

4, Gyomorégés

Mire utalhat? Gyomorfekély.

Ha minden nap fáj a gyomra és a fájdalom evés után fokozódik, akkor ez a gyomorfekély tünete is lehet. A gyomorégéssel ellentétben ilyenkor a fájdalom nem a mellkasban, hanem közvetlenül a gyomor, a belek környékén jelentkezik. 

Mit tehetünk?

Bizonyos fájdalomcsillapítók ronthatnak a helyzeten (pl. ibuprofen), ezért hagyja abba azok szedését. Keressen fel minél előbb egy szakembert, aki elkészítheti a szükséges kezelési tervét.

5, Egész hasra kiterjedő diszkomfort érzet és hirtelen kialakuló hasmenés

Mire utalhat a tünet?

Laktóz érzékenységre.

Ha laktóz érzékeny ember laktózt fogyaszt (pl. tej), akkor gyorsan kialakulhat nála kellemetlen hasi fájdalom, amit hirtelen hasmenés követhet. 

Mit tehet ellene?

Kerülje a laktóz tartalmú ételeket és italokat, illetve étkezés előtt vegyen be laktáz enzim tartalmú készítményt, melynek segítségével emésztőrendszere képes lesz lebontani a laktózt. 

6, Gyomorgörcsök és krónikus hasmenés

Mire utalhatnak a jelek? pl. glutén érzékenységre.

Ha allergiás a gluténre vagy glutén érzékenységben szenved, puffadást, erős gázképződést, és görcsöket fog tapasztalni a glutén tartalmú élelmiszerek elfogyasztása után. 

Mit tehet ellene? A megoldás a glutén teljes kiiktatása az étrendből. 

7, Véres hasmenés, fájdalom, láz

Minek a tünete lehet? Vastagbélgyulladás vagy Crohn-betegség

A gázképződés, puffadás, görcsök mellett vér is megjelenhet a székletében, amihez láz és hányinger is társulhat.  

Mit tehet ilyenkor?

Konzultáljon szakemberrel, hiszen ez egy súlyos állapot, ami alapos kivizsgálást és megfelelő kezelést igényel.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!