Senki sem szeretne irritábilis bélszindrómától (IBS) szenvedni, ha betart néhány megelőző módszert, könnyebben elkerülheti kialakulását.

A túlzott stressz, szorongás és a nem megfelelő étkezési és ivási szokások emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. Néhány egyszerű változtatással hosszútávú megoldást találhat. Mindenképpen figyeljen oda a megfelelő stresszkezelésre, étrendjére és a bevitt tápanyagokra, vaamint életmódjára. 

Alább hét tippet találhat az IBS megelőzésére.

1.    Stresszkezelés

A stresszhez kapcsolódó tünetek, mint a hasfájás és a puffadás gyakrabban és erőteljesebben jelentkeznek az IBS-től szenvedők körében. A stressz megfelelő kezelése nagyon fontos a betegség fellángolásának megelőzése érdekében.

Több hatékony módszere is van a stressz kezelésének, amelyek közé a megfelelő légzési technika elsajátítása is tartozik. Ilyekor a hasi izmok ellazítása érdekében rekeszizomból és ne a mellkasából lélegezzen. A Mayo Klinika felmérései szerint ez a módszer rendszeresebb bélmozgáshoz vezet. 

2.    Fokozatos relaxáció

Másik módszer a stressz csökkentésére a fokozatos relaxáció. Izmainak ellazítása segíti a hasi kellemetlen tünetek megszüntetését. Az ilyenfajta relaxációs technikát kezdje lábfejei izmainak megfeszítésével majd ellazításával. Innen haladjon tovább lábszáraira, combjaira, hasára, karjaira, és a test összes nagyobb izomcsoportjára. Arcával és fejbőrével fejezze be a gyakorlatot. Koncentráljon a feszültség elengedésére minden egyes testrész esetében. 

3.    Tanácsadás és 
4.    Biofeedback

Emberi és gépi segítséget is kérhet élete átlátására és a stressz jobb kezelésére. A tanácsadás során egy pszichiáter tud segíteni önnek a stressz leküzdésében. A beszélgetések során megvizsgálják, hogyan reagál bizonyos eseményekre és segítenek a leghatékonyabb és legjobb válaszreakció megtanulásában. 

A biofeedback során egy gép segíti szívritmusa lassítását és izmai ellazítását, valamint megtanítja szervezetét arra, hogyan érheti el ugyanezt az állapotot segítség nélkül. 

5.    Több rost

A stressz megfelelő kezelése mellett étrendjének megváltoztatása is segítheti IBS-es tünetei csökkentését. A legtöbb esetben ezt több rost fogyasztásával tudja elérni. 

Azonban míg az élelmi rostok fogyasztása csökkenti bizonyos emésztőrendszeri tünetek súlyosságát, mint a székrekedést, bizonyos tüneteket (gázképződés, hasi görcsök) súlyosbíthat. A lehetséges mellékhatások elkerülése érdekében néhány hetes periódus alatt fokozatosan vezessen be egyre több rostot étkezéseibe. 

6.    Kerülje az alábbi ételek fogyasztását 

Bizonyos ételek fogyasztása súlyosbítja az IBS tüneteit. Figyelje meg, mely ételek ronták az ön tüneteit és kerülje el azokat. 

Az alábbi ételek gyakran okoznak problémákat: 

- csokoládé,
- cukormentes édesítőszerek (mint a szorbitol és a mannitol), 
- karfiol, brokkoli, káposzta,
- babfélék,
- tejtermékek. 

A tejtermékek esetében a joghurtot megpróbálhatja tejjel helyettesíteni, vagy összességében csökkenteni az ön áltan naponta fogyasztott tejtermékek mennyiségét. Egyéb megoldások közé a laktóz enzimtartalmú étrendkiegészítővel történő lebontása és a tejtermékek egyéb ételekkel való kombinálása tartozhat. 

7.    Folyadékbevitel

Bár a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel segítheti az IBS tüneteinek csökkentését, nem minden folyadék van ugyanolyan hatással gyomrára. A víz csökkenti a gyomorproblémákat, ám egyéb italok, mint az alábbiak is, problémákat okozhatnak: 

- alkoholos italok,
- kávé, tea, és egyéb koffeintartalmú italok, 
- szénsavval dúsított italok. 

Az alkoholos italok és a koffeintartalmú italok súlyosbíthatják a hasmenést, míg a szénsavas italok gázképződést okozhatnak. 

A fenti tippek nem mindig biztosítanak azonnali enyhülést, ám hosszú távon megoldást nyújthatnak. Próbáljon ki különféle technikákat a stressz csökkentésére és étrendjének javítására, amelyek hatására szervezete ellenállóbbá válik az IBS tüneteivel szemben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!