Miért nem 100%-os a védőoltás hatékonysága? - kérdezhetnénk. Azért, mert minden évben a WHO szakértői megbecsülik, hogy amikor a déli féltekén tél van, milyen influenza törzsek okoznak járványt és a három leggyakoribból készítik el az északi féltekére ajánlott az évi oltóanyagot.

Csakhogy, mint minden becslés, ez is magában hordozza a tévedés lehetőségét. Az is lehet, hogy közben az egyik influenza törzs úgy megváltozik, hogy az elődje ellen kidolgozott oltóanyag nem hat megfelelően már az új vírusra.

Az influenza ellen a leghatékonyabban védőoltással védekezhetünk, mely általában 60-70%-os hatékonysággal működik.

Idén azonban a körülmények sokkal szerencsétlenebbül alakultak. Az idei védőoltás hatékonysága a The Washington Post szerint csak 23%, ami nagyon alacsony védelmet jelent.

Mi történt tehát? Sajnos az idei oltóanyag összetételének a meghatározásakor egy olyan vírus törzs nem került be az oltóanyagba, ami most kiterjedt járványokat okoz, és helyette olyan törzseket tartalmaz az oltóanyag, amely influenza törzsek nem okoznak most járványos megbetegedéseket.

Ez a tény még nyilvánvalóbbá teszi, hogy a jelenleginél sokkal korszerűbb oltóanyagot fejlesszünk az influenza vírusokkal szemben. Minden vírusnak vannak olyan konzervatív részei, amik nem változnak gyakran és minden influenza vírustörzsben fellelhetők. Ezekkel a vírus komponensekkel szemben lenne szükség egy jó oltóanyag kifejlesztésére, amin sokan munkálkodnak, de jelenleg nem túl sikeresen.

Addig marad az évről-évre történő oltás, amely általában 60-70%-os védettséget nyújt, illetve rossz években, mint pl. az idei, az esetek több mint háromnegyedében nem lesz megfelelő az oltás nyújtotta védelem.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!