A kanyaró korai tünetei a magas láz, köhögés, orrfolyás, vörös, könnyező szemek. Azok, akik 1989 előtt születtek, különösen magas rizikófaktorral rendelkeznek. Kb. 90% eséllyel kapják el a betegséget, amennyiben fertőző személlyel érintkeznek (közvetlen érintkezés, cseppfertőzés).

A két dózisú, kanyaró elleni védőoltás 99%-os védettséget biztosít. 

Mit érdemes tudni a kanyaróról?

1, A kanyaró rendkívül fertőző betegség.

A kanyaró vírus a fertőzött személy orr és torok váladékában lakozik, főként tüsszentéssel és köhögéssel terjed. Azon a felületen, amelyhez a fertőzött beteg tüsszentést vagy köhögést követően hozzáér, még 2 órán keresztül élnek és fertőznek a vírusok. Fertőzöttek pedig már 4 nappal a tünetek megjelenése előtt is lehetünk. 

Éppen emiatt nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyakori kézmosás fontosságát.

2, A kanyaró korai tünetei az influenza tüneteihez hasonlítanak. A betegség lappangási ideje akár 7-14 nap is lehet. A tünetek megjelenését követő 2-3 napon belül a száj nyálkahártyáján apró, fehér foltok jelenhetnek meg.

A jellemző, vörös bőrtünetek pedig csak 10 nap után jelentkeznek. A beteg láza akár a 41 C fokot is elérheti. 

3, A kanyaró súlyos komplikációkhoz is vezethet. Minden 1000 betegből 1-3-nál megjelennek ezek a súlyos szövődmények: tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás. A legsúlyosabb szövődmények a beteg halálához vezetnek.

4, A kanyarót vírus okozza, hatékony gyógyszerrel jelenleg nem rendelkezünk ellene, a legfontosabb a megelőzése. Egyes tanulmányok szerint az A-vitamin bevitel jótékony hatással lehet a betegség lefolyására. 

5, A kanyaró elleni védőoltás rendkívül hatékony. A jelenlegi vakcinák 99%-os védettséget adnak. Érdekes adat, hogy 1963 előtt pl. az USA-ban évente 3-4 millióan betegedtek meg kanyaróban, és 500-an haltak bele a betegségbe. A 21. századra az évente megjelenő esetek száma átlagosan 86-ra esett le és nem követelt halálos áldozatot sem.

SuperGreens 227g por SuperGreens 227g por Innerlight SuperGreens

6, Kisebb valószínűséggel fertőződik meg kanyaróval az, aki korábban kapott védőoltást, de igazán azok védettek a betegséggel szemben, akik két védőoltást is kaptak. A védőoltást ma sem késő beadatni.

7, Sokan félnek a kanyaró elleni védőoltástól, ami főleg abból ered, hogy a híres The Lancet című folyóiratban 1998-ban megjelent egy írás, ami azt állította, hogy a kanyaró elleni védőoltás gyerekeknél autizmust okozhat. Andrew Wakefield és kollégái tanulmányukat 12 fő bevonásával végezték (kis minta). 2010-ben a folyóirat visszavonta a tanulmányt, mivel egy vizsgálat arra mutatott rá, hogy a kutatócsoport több megállapítása is helytelen volt. 

Ennek ellenére a stigma rajta maradt a védőoltáson, a szülők egy jelentős része ma is úgy gondolja, hogy a védőoltás káros lehet gyermekükre nézve.

Az elmúlt években komolyabb kanyaró járvány csak olyan populációban ütötte fel a fejét, ahol az emberek nem rendelkeztek immunvédelemmel, tehát nem kapták meg a védőoltást.     

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!