A kanyaró korai tünetei a magas láz, köhögés, orrfolyás, vörös, könnyező szemek. Azok, akik 1989 előtt születtek, különösen magas rizikófaktorral rendelkeznek. Kb. 90% eséllyel kapják el a betegséget, amennyiben fertőző személlyel érintkeznek (közvetlen érintkezés, cseppfertőzés).

A két dózisú, kanyaró elleni védőoltás 99%-os védettséget biztosít. 

Mit érdemes tudni a kanyaróról?

1, A kanyaró rendkívül fertőző betegség.

A kanyaró vírus a fertőzött személy orr és torok váladékában lakozik, főként tüsszentéssel és köhögéssel terjed. Azon a felületen, amelyhez a fertőzött beteg tüsszentést vagy köhögést követően hozzáér, még 2 órán keresztül élnek és fertőznek a vírusok. Fertőzöttek pedig már 4 nappal a tünetek megjelenése előtt is lehetünk. 

Éppen emiatt nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyakori kézmosás fontosságát.

2, A kanyaró korai tünetei az influenza tüneteihez hasonlítanak. A betegség lappangási ideje akár 7-14 nap is lehet. A tünetek megjelenését követő 2-3 napon belül a száj nyálkahártyáján apró, fehér foltok jelenhetnek meg.

A jellemző, vörös bőrtünetek pedig csak 10 nap után jelentkeznek. A beteg láza akár a 41 C fokot is elérheti. 

3, A kanyaró súlyos komplikációkhoz is vezethet. Minden 1000 betegből 1-3-nál megjelennek ezek a súlyos szövődmények: tüdőgyulladás, agyvelőgyulladás. A legsúlyosabb szövődmények a beteg halálához vezetnek.

4, A kanyarót vírus okozza, hatékony gyógyszerrel jelenleg nem rendelkezünk ellene, a legfontosabb a megelőzése. Egyes tanulmányok szerint az A-vitamin bevitel jótékony hatással lehet a betegség lefolyására. 

5, A kanyaró elleni védőoltás rendkívül hatékony. A jelenlegi vakcinák 99%-os védettséget adnak. Érdekes adat, hogy 1963 előtt pl. az USA-ban évente 3-4 millióan betegedtek meg kanyaróban, és 500-an haltak bele a betegségbe. A 21. századra az évente megjelenő esetek száma átlagosan 86-ra esett le és nem követelt halálos áldozatot sem.

6, Kisebb valószínűséggel fertőződik meg kanyaróval az, aki korábban kapott védőoltást, de igazán azok védettek a betegséggel szemben, akik két védőoltást is kaptak. A védőoltást ma sem késő beadatni.

7, Sokan félnek a kanyaró elleni védőoltástól, ami főleg abból ered, hogy a híres The Lancet című folyóiratban 1998-ban megjelent egy írás, ami azt állította, hogy a kanyaró elleni védőoltás gyerekeknél autizmust okozhat. Andrew Wakefield és kollégái tanulmányukat 12 fő bevonásával végezték (kis minta). 2010-ben a folyóirat visszavonta a tanulmányt, mivel egy vizsgálat arra mutatott rá, hogy a kutatócsoport több megállapítása is helytelen volt. 

Ennek ellenére a stigma rajta maradt a védőoltáson, a szülők egy jelentős része ma is úgy gondolja, hogy a védőoltás káros lehet gyermekükre nézve.

Az elmúlt években komolyabb kanyaró járvány csak olyan populációban ütötte fel a fejét, ahol az emberek nem rendelkeztek immunvédelemmel, tehát nem kapták meg a védőoltást.     

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!