Fáj a feje. Megiszik egy kis folyadékot és lepihen? Vagy azonnal a fájdalomcsillapítóért nyúl? A legtöbbünk számára az utóbbi esélyesebb. A rohanó világ és az ehhez igazodó életvitel azonnali megoldásokat követel, amely gyakran valamilyen kapszula formájában érkezik. Ám lehet, hogy túlzottan hagyatkozunk a modern gyógyszerekre? És ha igen, lehetséges, hogy többet ártunk önmagunknak, mint amennyi jót teszünk?

A Járványügyi és -megelőzési központ 2014-es felmérése kimutatta, hogy az elmúlt 30 napban az Egyesült Államok állampolgárainak 48%-a legalább egyszer szedett be valamilyen gyógyszert, ez a szám 5%-kal nagyobb, mint az 1999-2000-res időszakban. Az emberek közel 31%-a szedett be kettő vagy több gyógyszert az elmúlt hónapban, az 1999-2000-res időszak 25%-ával szemben. 

A Henry J. Kaiser Családalapítvány 2010-es felmérése szerint 1999 és 2009 között 39%-kal nőtt az Egyesült Államokban kiadott gyógyszer receptek száma. Ez 2.8 milliárdról 3.9 milliárdra növekedést jelent.

Amikor pedig a vény nélkül kapható gyógyszerekről van szó, a Fogyasztók Egészségügyi Szervezete 2012-es felmérései szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának 81%-a nyúl azonnal az ilyen jellegű gyógyszerekhez ha kisebb egészségügyi gondjai vannak. 

Ezek és egyéb hasonló felmérések és eredményeik azt jelzik, hogy sokkal jobban függünk a gyógyszerektől és bízzuk rájuk egészségünket, mint eddig valaha. Vajon miért lehet ez? 

„Egyszerűbb bevenni egy kapszulát, mint életmódot változtatni”

Évente több, mint 600.000 életet követel a szívelégtelenség, és ez a szám csupán az Egyesült Államokban következik be, az ország vezető halálozási okává téve a szívbetegséget. 

Ezt észben tartva nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban leggyakrabban felírt gyógyszerek a szívproblémákat vagy a hozzájuk kapcsolódó betegségeket kezelik, mint például a koleszterinszintet csökkentő sztatinok. A Járványügyi Központ felmérései szerint a koleszterin szintet csökkentő gyógyszerek használata az 1988-94-es időszakban mért érték hatszorosára nőtt. 

Köztudott azonban, hogy bizonyos életmódbeli változtatások, mint az egészséges étrend, a dohányzás kerülése, és a rendszeres testmozgás, segítik nem csak a koleszterin szint csökkentését, hanem a vérnyomást is, és a szívelégtelenség egyéb rizikófaktorait is. 

Egy 2013-as kutatás szerint a stroke gyógyítására a testmozgás hatékonyabb, mint a gyógyszeres kezelés. Ezen kívül ugyanannyira hatékony a szívelégtelenség és a cukorbetegség kezelésében, mint a gyógyszeres kezelés. Miért fordulnak mégis olyan sokan a gyógyszerek felé? 

„Véleményem szerint valószínűleg egyszerűbb bevenni egy kapszulát, mint életmódot változtatni és rendszeres testmozgást végezni, valamint lefogyni.” - mondta Dr. Ravi Hira, a houstoni Baylor Orvostudományi Egyetem kardiológiai kutatója - „Ezek nagyon nehezen véghez vihető változások.”

Bár a gyógyszerek bevétele sokkal egyszerűbb, mint életmódot változtatni, veszélyei is vannak. 

Függőség és túladagolás

A fájdalomcsillapító gyógyszerek, mint az opioidok, az Egyesült Államokban leggyakrabban felírt gyógyszerek közé tartoznak, és hosszú távú használatuk komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

A probléma az opioidokkal, és sok más fájdalomcsillapítóval az, hogy függőséget okozhatnak. A Nemzeti Droghasználati Intézet (NDI) szerint 2012-ben nagyjából 2.1 millióan szenvedtek az opioidok okozta valamilyen függőségben vagy az általuk okozott mellékhatásoktól. 

„Az opioid gyógyszerek jóérzést és az egészség érzetét kelthetik, hiszen az agy jutalmakat érzékelő területeire hat.” - nyilatkozta az NDI munkatársa - „Az opioidokat túlzott mértékben használók lehetséges, hogy a jó érzés intenzitását szeretnék növelni olyan módon, hogy nem előírt adagban és időközönként alkalmazzák a gyógyszereket.”

2013-ban az Élelem- és Drogadminisztráció felmérései szerint több, mint 15.500 halált okozott az opioidok túladagolása csak a 2009-es évben. Ez az opioidok okozta halálok 300%-os növekedését jelenti az elmúlt 20 évben. 

Habár úgy hiszik, a halálesetek legtöbbjét a nem megfelelő, túlzásba vitt gyógyszerek fogyasztása okozza, egy 2011-es tanulmány szerint azok, akik rendszeresen nagyobb mennyiségű opioidot fogyasztanak, nagyobb veszéllyel esnek áldozatul véletlenszerű halálnak, mint azok, akik kevesebb gyógyszert szednek. 

A kutatók szerint 1999 és 2007 között 124%-kal nőtt a véletlenszerű halálesetek száma, „főképp a receptre felírt opioidok túladagolása miatt.”

Antibiotikum rezisztencia

Ha szélesebb körben vizsgálódunk, a nem feltétlenül szükséges antibiotikumot is nagyon gyakran felírják, amely szintét felkerült az Egyesült Államokban egyik leggyakrabban kiadott gyógyszerek közé. A gyógyszer hatására alakultak ki nagy valószínűséggel a drogoknak ellenálló baktériumok, amelyek mutálódva már nem reagálnak azokra a gyógyszerekre, amellyek korábban még elpusztították őket. 

Egy 2013-as tanulmány szerint az Egyesült Államokban nagyon magas a nem feltétlenül szükségesen felírt antibiotikumok mennyisége, főképp torokfájdalomra vagy tüdőgyulladásra jellemző. Míg az antibiotikum recepteket 0%-ban kellene tüdőgyulladásra és nagyjából 10%-ban streptococcusos torokgyulladásra (az egyetlen antibiotikumos gyógymódot igénylő torokgyulladás) felírni, ehhez képest tüdőgyulladásra 60%-ban, torokgyulladásra pedig 73%-ban írnak fel az orvosok antibiotikumot. 

Az Egyesült Államokban évente több, mint 2 millióan fertőződnek meg gyógyszerekre nem reagáló baktériumok által, és több, mint 23.000-ren halnak bele az ilyen jellegű fertőzésekbe. 

Egy 2014-es tanulmány azt kutatta, hogyan lett a baktériumok antibiotikum ellenállása az egészségre veszélyes tényező. Dr. Steve Solomon, a Járványügyi Központ vezetője a következőt nyilatkozta: 

„Az elmúlt 70 évben a baktériumok sikeresen kifejlesztették ellenálló képességüket az összes eddig létező és alkalmazott antibiotikum ellen. És minél több antibiotikumot alkalmaznak, annál gyorsabban fejlődik ki a baktérimok ellenálló képessége. 

Az antibiotikumok alkalmazása boiógiai nyomást mér a baktériumra, és elősegíti az ellenállás kifejlesztését. 

Az antibiotikumokat mindenképpen alkalmazni kell, amikor egy fertőzés megelőzéséről vagy gyógyításáról van szó. Azonban kutatások azt mutatják, hogy az esetek 50%-ában akkor is antibiotikumot írnak fel, amikor arra nincsen szükség, ezen felül gyakran rossz dózisban teszik ezt. Az antibiotikumok nem megfelelő alkalmazása csak elősegíti az antibiotikumok ellenállóképességének kialakulását.”

A hosszú távon, nem megfelelően alkalmazott többféle gyógyszer mellékhatásai

Mint azt korábban leírtuk, az Egyesült Államok lakosságának több, mint 30%-a használt kettő vagy több gyógyszert az elmúlt 30 napban. Ezen túl a lakosság 10%-a alkalmazott öt, vagy több gyógyszert ugyanebben a periódusban. Sokan ezen kívül nagy valószínűséggel vény nélkül kapható gyógyszereket is szednek. Ám mit tudunk arról, mit tesz ez a gyógyszer koktél egészségi állapotunkkal? 

A CNN-nek 2011-ben Michael Wincor, a dél-kaliforniai egyetem klinikai gyógyszerészet, pszihiátria, és viselkedés tanulmányi professzora azt mondta, hogy a többféle gyógyszer fogyasztása veszélyt jelenthet a beteg egészségi állapotára, főképp abban az esetben, ha a gyógyszereket eltérő orvosok írták fel, akik nem kommunikálnak egymással. 

„A betegnek komoly tünetei lehetnek, és azt hiheti, állapota rosszabbra fordult, miközben a különféle gyógyszerek egymásra hatásáról és annak negatív kimeneteléről van szó.” - tette hozzá - „Ha egyszerre több, mint húsz gyógyszert szed, mindenképpen kérdőjelezze meg, hogy azok valóban szükségesek-e.”

De nem is kell ahhoz többféle gyógyszert szedni, hogy mellékhatásokat tapasztaljon. Dr. Hira a következőképp nyilatkozott: 

„Minden gyógyszernek van mellékhatása. A beteg állapotát és igényeit figyelembe véve és megfelelően alkalmazva a jótékony hatásai a legtöbbször nagyobb mértékűek, mint az esetleges veszélyek. Azonban nem megfelelően alkalmazva, a betegek kisebb eséllyel érzik majd a gyógyszer jótékony hatásait, jobban átélik a mellékhatásokat, és a gyógyszer nagyobb kárt tehet, mint amennyit használ.”

A hosszú távú gyógyszeres kezelések szintén problémákat okozhatnak. Például a hoszú távú aspirin használatot is kérdések övezik.  A vérhigító hatású, széles körben elterjedt gyógyszer vénykötelesen és vénymentesen is kapható. Sokak szerint csökkenti a szívroham és a stroke esélyét az arra különösen veszélyeztetettek körében, ám tanulmányok azt sugallják, hogy hosszútávon alkalmaza az aspirin negatív hatással lehet egészségi állapotára. 

2013 januárjában a Medical News Today egy olyan tanulmányról számolt be, amely szerint a rendszeres aspirin használatnak köze van az időskori maculadegeneratiohoz. Egyéb tanulmányok pedig halláskárosodásról, gyomor- bélrendszeri vérzésről, és az agy vérzéséről számoltak be.

A tavalyi évben az Élelem- és Drogadminisztrációs Központ munkatársai óva intették az Egyesült Államok lakosságát az aspirin használata ellen, ezáltal pedig lépéseket tettek az első stroke vagy szívroham bekövetkezése ellen is. Dr. Hira és munkatársai felfedezték, hogy ez okból a betegek több, mint 10%-a túlzottan alacsony mennyiségű aspirint kap orvosától napi szinten. 

„A komoly érrendszeri problémák esélyét 18%-kal csökkenti az aspirin, ám ennek az az ára, hogy az extracarianlis (agyi) vérzés esélye 54%-kal nő.” - jegyezte meg Freek W.A. Verheugt, a hollandiai Nijmegen orvostudományi egyetem munkatársa - „Mindkét komoly érrendszeri problémát megelőzheti az előzetesen alkalmazott asprin, ám ez növeli az agyi vérzés veszélyét. Ennek ellenére széles körben alkalmazzák az aspirint megelőző célzattal.”

Kutatásuk során Dr. Hira azt mondta, nem tisztázott, hogy a nem megfelelő adagban szedett aspirin mekkora százaléka származik a beteg saját döntéséből, és mekkora százalék az, amelyet az orvos javaslatára szednek rosszul. A legnagyobb kérdés azonban mégis az marad, miért szedünk egyre több gyógyszert? 

Az orvosok túl sok gyógyszert írnak fel? 

A korábban említett statisztika kimutatja, hogy az Egyesült Államokban több gyógyszer receptet adnak ki, mint eddig valaha. Az emlúlt 20 évben a receptre felírt gyógyszerekre költött összeg 200 milliárd dollárral nőtt. 

Természetesen ebben az elöregedő társadalomnak is szerepe van, hiszen mivel hosszabb az átlag életkor, a hosszú ideig húzódó és életkorral jelentkező betegségek száma is nő. Ez azt is jelenti, hogy egyre több gyógyszerre van szüksége a társadalomnak, ám nem ez az egyetlen indok. 

Néhány egészségügyi szakember úgy hiszi, az orvosok túl sok gyógyszert írnak fel a betegeknek. „Tartunk attól, hogy sok orvos úgy ír fel gyógyszert betegeinek, hogy arra nincsen szükség. Egyszerűen nincs elegendő idejük leülni a betegekkel és megbeszélni a gyógyszerek szedésén túli egyéb lehetőségeket.” - mondta Celia Grandison-Marly, az Egyesült Királyság Betegszövetségének tagja. 

A Medical News Today-nek Dr. James Lessenger, kaliforniai gyógyszerspecialista azt mondta, hisz abban, hogy az orvosok túlzásba viszik a gyógyszerek felírását. Ám abban is hisz, hogy az Egyesült Államokban megjelenő gyógykezelési előírások és a bizonyítékokon alapuló kezelések hatására a túlzott receptkiadás hanyatlásnak fog indulni. 

„Emellett az elektronikus feljegyzések hatására is csökkenie kellene a túlzott receptkiadásnak. A biztosító társaságok, receptkiadó adatbázisok, és gyógyszertárak jobban odafigyelnek a különböző orvosok által ugyanannak a személynek duplán felírt gyógyszerekre.” - tette hozzá. 

„Úgy gondolom, hogy a mostanában bekövetkezett változások a gyógyszerészeti visszatérítések terén és a jobb minőségű ellátásra fordított figyelem konzervatívabb hozzáállásra készteti az orvosokat, ha gyógyszerekről van szó, és ezen túl talán nem fogják a gyógykezelések elé helyezni a gyógyszereket.” - mondta Dr. Hira.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!