A magányos élet olyan káros lehet az egészségre, mint a dohányzás?

Igen, a magány halálos lehet. Mi a közös a túlzott alkoholfogyasztásban, dohányzásban és az emberi kapcsolatok hiányában? Az, hogy mindhárom tényező jelentősen csökkenti a várható élettartamot és növeli az idő előtti elhalálozás kockázatát.

Kutatások eredményei rámutattak arra, hogy a szociális elszigetelődés legalább olyan káros az egészségre, mint a dohányzás, az elhízás, az alkohol függőség vagy a magas vérnyomás. 

Ha nem tudjuk értékelni és előtérbe helyezni emberi kapcsolatainkat, ismerőseinket, barátainkat, később nagy árat fizethetünk érte. 

A magány ugyanis komoly egészségügyi rizikót hordoz magában, a magányos emberek korábban halnak meg és több egészségügyi problémájuk van. 

A magány modern társadalmunkban is tabunak számít. Senki sem szereti beismerni, hogy valójában magányos. Sokszor, aki magányos és tartósan egyedül van, nem is érzi, hogy mekkora a baj, megszokja a helyzetet, komfortzónája beszűkül és onnantól kerüli a szociális helyzeteket. Más helyzetekben talál magának kényelmet, pl. evésben, otthonmaradásban.

Mit tehetünk ebben a helyzetben?

Először is, ismerjük be magunknak, hogy magányosak vagyunk. Ha pedig ez megtörtént, akkor tegyünk kis lépéseket annak érdekében, hogy kapcsolatba kerülhessünk más emberekkel. Ez hosszú távon akár életmentő is lehet!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!