Ez a felfedezés kísérleti gyógymódokhoz vezetett, amely során a rák sebgyógyító mechanizmusát (fibriózis) támadják meg. Az eredmények azt feltételezik, hogy egyéb nehezen kezelhető rákos megbetegedés, mint a tüdő, vese, és májrák is kezelhetővé válik. 

“A gyógymód sikeressége hasnyálmirigy rákos betegek gyógyítására nem tisztázott, de állatkísérletek sikerei azt sugallják, hogy a folyamatban levő klinikai kísérletek végre reményt adnak a szörnyű betegségben szenvedőknek” - mondta Dr. Ronald Evans, a Salk génlaboratórium vezetője és a kutatás feje. 

Egy szintetikus D-vitamin kivonat segíti a hasnyálmirigy rákos tumorokat védő fal lebontását, így téve fogékonnyá a látszólag gyógyíthatatlan rákot a gyógymódra.

A hasnyálmirigy rák az egyik leghalálosabb rákos megbetegedés, amelyre az elmúlt években híres emberek, mint Steve Jobs és Patrick Swayze halála is figyelmet fordított. Az egészségügyi központ kutatásai szerint évente negyvenhatezer hasnyálmirigy rákos megbetegedést diagnosztizálnak csupán az Egyesült Államokban, és közülük negyven ezren belehalnak betegségükbe. 

“A hasnyálmirigy rák esetében a legalacsonyabb az öt éves túlélési esély” - mondta Dr. Evans - “A probléma része, hogy eddig még nem fedezték fel a hasnyálmirigyrák kialakulásának körülményeit és azt sem, miért ennyire ellenálló a gyógymódokkal szemben. Kutatásaink ezért is nagyon fontosak.” 

A kutatók azt tudták, hogy a hasnyálmirigyrákos tumor képes kommunikálni a mikrokörnyezetével, tehát az azt körülvevő sejtekkel, és növekedése is ennek köszönhető. A tumoros sejtek gyulladást okoznak és emiatt sűrűvé teszik az azt körülvevő sejteket, így egyfajta élő pajzsot vonnak önmaguk köré. Így nem csak a rák tud könnyedén terjedni, de az immunsejtek és a kemoterápiás gyógyszerek elől is el vannak zárva a beteg területek. Emiatt nem csoda, hogy a hasnyálmirigyrák gyógyítása kifejezetten nehéz feladat. 

Dr. Evans és kollégái több tudományterület és az egész ország bevonásával törekedtek a gyulladt területet megnyugtató módszer kidolgozásán és a tumort körülvevő védőréteg gyengítésén. 

“Bizonyítékokkal rendelkeztünk, hogy a mikrokörnyezet aktiválása elméletileg visszafordítható, ám az senki sem tudta biztosra, mi is felelős az aktiválásért, így pedig nagyon nehéz bármit is visszafordítani.” - mondta a doktori kutatását végző Mara Sherman.  

Sherman, Evans, és társaik a védőfal egyetlen összetevőjére, a hasnyálmirigy csillagos sejtjeire koncentráltak, amelyek kisebb sérülésekre aktiválódnak és új sejtek növekedését eredményezik. Rák esetében azonban a tumor melletti csillagos sejtek a tumor jelzéseinek hatására állandóan aktivált állapotban vannak. Ez a krónikus aktivált állapot segíti a tumoros sejtek gyors növekedését és elszaporodását, valamint ez okozza a tumort a gyógymódok ellen megvédő réteget. 

2013-ban Dr. Evans csapata felfedezte, hogy a májban található csillagos sejtek inaktívvá tehetőek kémiailag megváltoztatott D-vitamin alkalmazásával. Annak ellenére, hogy úgy hitték, a D-vitamin receptorok nem találhatóak meg a hasnyálmirigyben, hasonló eredményt várnak a hasnyálmirigyrákra alkalmazva is.  

A hasnyálmirigy aktív és inaktív csillagos sejtjeit megvizsgálva azonban azt találták, hogy a tumort körülvevő aktív sejtek D-vitamin receptor száma igen magas. A megfelelően módosított D-vitamin alkalmazásával pedig az aktív sejtek hamarosan visszatértek egészséges, inaktív állapotukba, megállítva a gyors növekedést és gyulladást okozó jelzéseket. 

“Ez azért volt nagy meglepetés számunkra, mert többször is alkalmazták már a D-vitamint hasnyálmirigyrák gyógyítása céljából, sikertelenül” - nyilatkozta Dr. Evans - “Kiderült, hogy az aktív csillagos sejtek gyorsan lebontják a D-vitamint, meggátolva annak kötődését a receptorhoz. A vitamin vizsgálatával azonban sikerült egy olyan, stabil és ellenálló vitaminváltozatot találni, amely laboratóriumi körülmények között elég erősnek bizonyult.”

A tumor növekedésének megállító erejét kutatva Dr. Evans és csapata egereken végzett teszteket. A kutatások azt igazolták, hogy a D-vitamin megfelelő formája és a kemoterápia ötven százalékkal emeli a várható élettartamot a csupán kemoterápiás kezeléssel összevetve. 

“Figyelemreméltó, hogy a D-vitamin nem támadja meg a rákos sejteket, hanem annak környezetét változtatja meg, a kemoterápiának kedvezőbb környezetet létrehozva” - mondta Michael Downes, a Salk tudósa. 

Tanulmányokkal bizonyítható, hogy a D-vitamin hiányos emberek körében nagyobb eséllyel alakul ki hasnyálmirigy rák. Az újkeletű eredmények azt mutatják, hogy a megfelelő D-vitamin szint segítheti a D-vitamin receptorok munkáját és a csillagos sejtek normális állapotának fenntartását, így pedig megállítható a rák növekedése is, legalábbis addig biztosan, amíg a tumor nem kényszeríti a csillagos sejteket a “bekapcsolásra”. 

“Más kutatócsoportok a tumort körülvevő mikrokörnyezet megsegítésén, és ilyen módon a tumor meggyengítésén dolgoznak” - mondta Downes – “A mi megközelítési módunk egészen más. Megsemmisítés helyett megpróbáljuk átprogramozni a tumor mikrokörnyezetét és egészséges állapotot létrehozni. Így kétszeres hatást érünk el. Egyrészt több gyógyszer jut el a tumorba, másrészt a szöveteket normális csillagos sejtekkel töltjük fel.”

Evans csapata a pennsylvaniai egyetem orvosaival már dolgoznak a klinikai teszteken, amely során a D-vitamin hatékonyságát tervezik vizsgálni. A módosított D-vitamint rákos betegeknek adják hasnyálmirigyrák műtétjük előtt. 

“A korábbi D-vitamin tesztek azért buktak el, mert nem ismertük azt, hogy a D-vitaminnak egy speciális formájára van szükségünk, amelyet kemotoxikus gyógyszerekkel együtt kell alkalmazni” - mondta Dr. Evans - “A probléma újragondolásával új utat nyithatunk a hasnyálmirigyrák kezelésében, és remélhetőleg egyéb betegségekre is megoldást találhatunk.” 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!