Természetesen cseppfertőzéssel, hiszen ezt már a gyermekek is tudják, de azért nem árt a kérdést kissé pontosabban megvizsgálni. 

Belga kutatók 244 influenzás beteg vizsgálata során arra a következetésre jutottak, hogy az orrkagylók, különösen azok középső része fertőzés esetén hemzseg a vírusoktól. A szájüregben és a garatban ennek a mennyiségnek a töredékét sem lehet kimutatni.

A döntéshozóknak is figyelniük kell a táppénzrendeletek szigorításakor, mert a látszatra jó döntés (egy kis náthával ne henteregjen otthon senki) nagyon keményen visszaüthet.

Tehát egy-egy orrfújáskor az ilyen beteg rengeteg vírust ürít, sokkal többet, mint ha szájon át tüsszent. Persze, ha a levegőt az orrlyukakon tüsszenti ki, akkor más a helyzet.

Tüsszentés után el szoktuk dobni – helyesen - a papírzsebkendőt, amiben hemzsegnek a vírusok. Itt egy lényeges momentum. Ha az orrfújást nem követi azonnal egy intenzív kézmosás, akkor a vírusok tömegét kenjük szét a környezetünkben és fertőzünk meg körülöttünk mindenkit.

Ha az ilyen beteg a betegségének ebben a fázisában nem marad otthon, úgy viselkedik, mint egy „bioterrorista”.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!