Ebben a listában 10 olyan szokást talál felsorolva, amelyek nagy nyomást gyakorolnak veséjére és idővel komoly károsodást okozhatnak benne.

1. A nem megfelelő folyadékbevitel

A vesék egyik legfőbb funkciója a vér szűrése, a méreg és salakanyagok felszámolása. Amennyiben nem fogyaszt elég vizet a nap folyamán, ezek az anyagok felgyűlhetnek és súlyos károsodást okozhatnak szervezetében.

2. A túl sós étrend

Testének szüksége van a sóra vagy nátriumra a megfelelő működéshez. Ennek ellenére a legtöbb ember túl sok sót fogyaszt, aminek hatására emelkedhet a vérnyomás és ami hatalmas stresszt jelent a vesék számára. A bevett gyakorlat szerint 5 gramm só a megengedett napi fogyasztás. 

3. A természet hívásának figyelmen kívül hagyása

Sokan próbálják elkerülni a természet hívását, amikor nagyon elfoglaltak, vagy egyszerűen csak szeretnék elkerülni a nyilvános toalettek használatát. A rendszeres vizelet visszatartás növeli a vizelet nyomását, ami veseelégtelenséghez, vesekőhöz és inkontinenciához vezethet. Ennek fényében próbáljon meg mindig engedni  a természet hívásának. 

4. Szabaduljon meg cukros szokásaitól

Tudományos kutatások bizonyítják, hogy azoknál, akik kettőnél több cukros italt fogyasztanak naponta nagyobb valószínűséggel mutatható ki a fehérje a vizeletben. A fehérje a vizeletben egy korai jele annak, hogy veséivel nincsen minden rendben. 

5. Vitamin és ásványi anyag hiány

A teljeskiőrlésű ételekből álló egészséges étrend teli friss zöldséggel és gyümölccsel nagyon fontos az általános egészség és a jó veseműködés számára. Több hiányosság is növelheti annak a valószínűségét, hogy veseköve vagy veseelégtelensége alakul ki. A vesekövek elkerülésére a mangézium és a B6 vitamin elengedhetetlen.

Körülbelül 70-80 %-a az amerikai lakosságnak nem jut elég magnézizumhoz, emiatt elég valószínű, hogy ön egy közülük. 

6. Túl sok állati eredetű fehérje

A túlzott mértékű fehérje fogyasztás, főleg  a vöröshúsok növelik a metabólikus nyomást a veséken. A vesék számára ezért a hússal telített étrend keményebb munkát jelent, ami idővel vesekárosodáshoz vagy nem megfelelő veseműködéshez vezethet. 

7. Az alváshiány

Valószínűleg már mindannyian hallottunk arról, hogy mennyire fontos a megfelelő pihenés. A krónikus alváshiány sok betegséggel áll kapcsolatban, amiből a vese betegségei sem kivételek. Az éj leple alatt a szervezet rendbehozza a vese károsult szöveteit. Adjon időt testének a gyógyulásra és önmaga gyógyítására. 

8. Kávézási szokások

Ahogy a só, úgy a koffein is magas vérnyomást okoz, ami extra feszültséget gyakorol a vesékre. Idővel a mértéktelen kávéfogyasztás károsíthatja veséit. 

9. A fájdalomcsillapítók

Annak ellenére, hogy rengeteg természetes és biztonságos gyógymód létezik, rengetegen használnak fájdalomcsillapítót a kisebb fájdalmaikra. A fájdalomcsillapítók túlzott használata komoly károsodást okozhat májában és veséiben. 

10. Az alkoholfogyasztás

Habár nincs semmi probléma egy pohár bor vagy egy korsó sör elfogyasztásával,a legtöbb ember nem áll meg egy ital után. Az alkohol egy legális méreganyag, ami rendkívüli nyomást fejthet ki a májra és vesékre. 

Ahhoz, hogy egészséges maradjon és elkerülje a veseproblémákat, fontos a friss és teljes ételek fogyasztása és a fentebb említett pontoknak az észbentartása és az abban említett szokások elkerülése, amennyire csak lehetséges. Igy veséi nem lesznek állandó nyomás alatt, amit szervezete meg fog hálálni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!