Az otthoni gyógymódok elegendőek a húgyúti fertőzések kezelésére?

Amennyiben a fertőzés már kialakult nem támaszkodhat csak és kizárólag otthoni gyógymódokra. Ezek a gyógymódok inkább akkor hasznosak, ha időben felismeri a tüneteket és még a fertőzés teljes kibontakozása előtt közbelép. Ha ebben az időszakban meg tudja előzni a baktériumok elterjedését és elszaporodását, megelőzheti a fertőzést és ezáltal orvoshoz sem kell majd mennie. Azonban egy két napos húgyúti fertőzéssel már forduljon orvoshoz, hogy az megállapítsa pontosan milyen fertőzésről van szó és a felírja a megfelelő gyógyszereket.

Amennyiben egyszer már volt ilyen fertőzése, másodszorra sokkal könnyebben kapja majd el megint. És itt lépnek be az otthoni gyógymódok, amelyek segítségével meggátolhatja, hogy ez a fertőzés kiújuljon. Tehát amennyiben vizelés közben égő vagy kellemetlen érzést, fájdalmat észlel, gyakran kell vizelnie keveset, zavaros vagy véres a vizelete és fájdalmat érez a medence tájékán, ne hagyja figyelmen kívül, hanem azonnal forduljon orvoshoz. A nem kezelt húgyúti fertőzés komoly veseártalmakhoz vezethet. Amint a fertőzés megszűnt, folyamodhat az alábbi megelőző praktikákhoz, annak érdekében, hogy ne újuljon ki a fertőzés.

Otthoni módszerek a húgyúti fertőzés (UTI-Urinary Tract Infection) megelőzésére

Bizonyos ételek és gyógynövények hatásosan előzik meg a húgyúti fertőzést. Azonban az első és legfontosabb a higiénia megőrzése és a rendszeres tisztálkodás. Az alábbi listán megtalálja, hogy mit tegyen és mit ne a fertőzés megelőzése érdekében.

Tisztálkodjon rendszeresen: kövesse az alábbi alapszabályokat

Ezek a húgyúti fertőzésre hajlamos személyek számára a személyes higiénia szabályai:

-    Ne tartsa vissza a vizeletet, ha nem muszáj. Ilyenkor ugyanis nem engedi kiürülni a baktériumokat, ez fertőzéshez vezethet.
-    Vizelés után mindig elölről hátrafele törölje meg magát. Amennyiben az ellenkező irányba teszi ezt, növeli annak az esélyét, hogy a végbélből baktériumok a húgyútba jussanak.
-    Minden wc-zés után mosson kezet. Ez nem csak a húgyúti, de más fertőzésektől si megvédi. Amennyiben a keze bepiszkolódik az ürülékétől mossa meg újra. Az ürülékben található baktériumok felelősek a húgyúti fertőzések 80-95%-áért.
-    Kerülje az illatosított szappanokkal vagy tusfürdőkkel való mosakodást a nem szervek tájékán. Emellett intimdezodorokat se használjon, mivel ezek tönkre teszik a szervezet természetes védőfrontját és ezáltal hajlamosabbá tesznek a fertőzésekre.
-    Mindig pamut alsóneműt viseljen, és ha lehet ne túl szorosat. Tartsa ezeket szárazon, mert a nedves környezetben jobban elterjednek a baktériumok.
-    Szexuális együttlét előtt és után mindig vizeljen és mossa meg nemi szervét. Az óvszer jobb védelmet nyújt, mint a spirál. Ne vegyen intimfürdőt és jobb, ha elkerüli a spermicideket. Ezek mind irritálhatják a húgycső körüli érzékeny szövetet ezáltal is növelve a fertőzés kialakulásának kockázatát.
-    A menstruáció alatt intim betétet használjon tampon helyett. Gyakran cseréljen betétet.
-    Igyon sok vizet, ne csak a fertőzés elkerülése végett, hanem azért is, hogy szervezet a lehető legjobban működjön.
-    Kerülje a túl forró, savanyú és fűszeres ételeket.
-    Végezzen naponta testmozgást vagy edzést legalább 30-40 percen át. A testmozgás serkenti az immunrendszer működését és ezáltal ellenállóbbá teszi a különféle fertőzésekkel szemben.

Szódabikarbónával állítsa meg a fertőzés elterjedését

Amint érzékeli a fertőzés tüneteit, fogyasszon egy kis szódabikarbónát, ez semlegesíti a vizeletben található savat.

-    Vegyen egy fél kávéskanál szódabikarbónát.
-    Adja ezt egy csésze vízhez.
-    Igya meg.

Ez a gyógymód enyhíti a vizeléssel járó esetleges fájdalmakat is, azonban ne fogyasszon belőle túl sokat, mert az nem tesz jót a beleknek.

Használjon fahéjat a fertőzés leküzdésére

A közönséges őrölt fahéj megöli a húgyúti fertőzéseket okozó E. coli baktériumokat. Egy Németországban végzett kísérletben ki is mutatták ezt. Készítsen gyógyteát fahájból és fogyassza ezt napi háromszor-négyszer.

Amire szüksége lesz:

-    ½-1/4 kávéskanál őrölt fahéj
-    1 csésze meleg víz

Az elkészítés módja:

-    Töltsön meleg vizet egy csészébe.
-    Adja hozzá az őrölt fahéjat és keverje el alaposan.
-    Igya meg a keveréket.
-    Ivás közben tartson a keze ügyében egy kiskanalat, ugyanis ha valódi fahájat használt, az idővel leülepedik. Tehát addig kell kevergetnie, amíg el nem fogyasztja az egészet.

Amennyiben megelőzés céljából fogyasztja a fahéjteát, elég belőle napi egy csésze, ha azonban a fertőzés első tünetei már megjelentek, napi 3-4 csészényire lesz szüksége.

Figyelmeztetés: A fahéj szüneteltetheti vagy késleltetheti a menstruációt. Tehát egy, vagy akár két menstruációja is elmaradhat, ha rendszeresen nagy mennyiségben fogyaszt fahéjat. Az ókori Egyiptomban például fogamzásgátlóként is használták ezt a gyógynövényt. Amennyiben tehát teherbe szeretne esni vagy már terhes, kerülje a fahájat. Ne alkalmazza ezt a gyógymódot két év alatti kisgyerekek esetében sem. Nagyobb gyerekek vagy 65 éven felüli idős emberek esetében kevesebb fahéjjal kezdje meg a terápiát.

Készítsen mályvagyökér teát

A mályvagyökér enyhíti a gyulladást és terhes nők és kisbabák esetében is alkalmazható. Annyit ihat belőle, amennyit csak akar, akár 5-8 csészényivel is, ha jelentős fájdalmai vannak. A mályvagyökér gyulladáscsökkentő és vízhajtó hatású. Nem csak enyhíti hólyag szöveteinek irritációját és gyulladását, de táplálja is húgyhólyagot. Ez növeli a vizelet savasságát ezáltal megelőzve a baktériumok sokasodását. Más vízhajtó hatású gyógynövényekkel kombinálva gyógyítja a különféle vese- és hólyaggyulladásokat és a vesekövet. Megszünteti a vért a vizeletben. A mályvagyökér teát érdemes hidegen elkészíteni, ezáltal megmaradnak fő hatóanyagai.

Hozzávalók:

-    Mályvagyökér (amely ¼ részig kitölti a használni kívánt befőttes üveget)
-    Langyos víz
-    Egy befőttes üveg, tetővel

Elkészítési mód:

-    Töltse meg negyed részig az üveget mályvagyökérrel.
-    Adjon hozzá langyos vizet, amíg tele nem lesz az üveg.
-    Tekerje rá a tetejét és hagyja állni éjszakára. (ha ez nem lehetséges, akkor legalább négy órára.)
-    Reggel szűrje le ezt az aranybarna színű folyadékot.
-    Kortyolgassa ezt a teát naponta többször, amíg enyhülést nem tapasztal.

Ez a gyógymód nem csak húgyúti fertőzésekre, de gyomorfekélyre is hatékonyan használható.

Használjon őrölt koriandert

A húgyúti fertőzés korianderrel való kezelése ayurvédikus gyógymód. Az Ayurvéda szerint a magas testhőmérséklet és a magas pitta dosha szint felelősek a vizelés során tapasztalt égető érzésért. Bár érdemes kerülnie a fűszeres ételeket, a koriander, hűsítő tulajdonságai révén, rendkívül sokat segíthet. Koriander magokból készítsen gyógyteát, esetleg fekete kömény és édeskömény hozzáadásával. Ez remek gyulladáscsökkentő és emésztés segítő ital, amely megszünteti a vizeléskor tapasztalt kellemetlen, égő érzést. Emellett az Ayurvéda értelmében is alkalmazható a koriander az alábbi módon.

Hozzávalók: 

-    Koriander magok és őrölt koriander – 3 evőkanál
-    Finomítatlan cukor – 1 evőkanál
-    Víz – 3 csésze
-    Agyag edény

Elkészítési mód:

-    Töltsön három csészényi vizet egy mély edénybe
-    Adjon hozzá őrölt koriandert és finomítatlan cukrot.
-    Keverje el alaposan.
-    hagyja ázni éjszakára.
-    Másnap keverje el megint alaposan, ha a koriander leülepedett.
-    Fogyasszon belőle naponta háromszor egy csészényit.

Fogyasszon vörösáfonya levet

Bár vörösáfonya lével nem kezelhető a már kialakult húgyúti fertőzés, mindenképp jól alkalmazható a megelőzésben, mivel meggátolja az E. coli baktériumok húgyvezetékbe jutását. A tiszta, édesítetlen vörösáfonya leve nem öli meg a baktériumokat, de meggátolja, hogy letelepedjenek. Amikor vizel, a baktérium kiürül. Naponta fogyasszon 50-150 ml vörösáfonya levet. Amennyiben szeretné felhígítani az italát, fogyasszon belőle nagyobb mennyiséggel. Azonban készüljön fel a vörösáfonya mellékhatásaira is. Ez növelheti a vesekő kialakulásának kockázatát és megváltoztathatja bizonyos a húgyúti fertőzésre adott gyógyszerek hatását is. Amennyiben naponta több mint három liternyit iszik ebből, hasmenése lesz. Emellett férfiak esetében kevésbé hatásos ez a gyógymód.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!