A tanulmány szerint az Amerikai Urológiai Egyesület (AUA) 2010-ben úgy határozta meg a jóindulatú prosztata megnagyobbodást, mint a sima izmok és felhám sejtek elburjánzását a prosztata átvezető részében. A jellegzetes tünetek közé a következők tartoznak:

•    Gyakori vizelés
•    Vizelési inger
•    Éjjeli vizelési kényszer (éjszakai vizelés abnormális gyakorisága)
•    Csökkent erejű vagy megszakított vizelés
•    Az az érzet, hogy a hólyag nem ürült ki teljesen

A prosztata megnagyobbodás manapság az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma a férfiak körében, ami azt jelenti, hogy a nyolcvanas éveikben járó férfiak közel 50 százalékát érinti. Továbbá a prosztata megnagyobbodások száma az olyan országokban is exponenciálisan nő, mint Kína és India, mivel a népesség nagymértékben kezdi átvenni a nyugati étrendet, életstílust és orvoslást.

A jelenlegi kezelések közé tartozik az erős gyógyszerek szedése, mint amilyen az alfa-adrenerg blokkolók és 5a-reduktáz gátlók, valamint az olyan műtéti eljárások, mint például a prosztata transzuretrális kimetszése (TURP), amely elvégzése után rendszeresen alakul ki műtéthez köthető károsodás, sőt, még egy szindrómát is elneveztek a melléktüneteiről (a prosztata transzuretrális kimetszésének szindrómája).

Az emberek drágán megfizetnek tehát nem csak pénzügyi, de egészségügyi szempontból is ezért a kezelésért. Ez az oka annak, hogy a biztonságos, természetes, elérhető és hatékony kezelések iránt egyre növekszik a kereslet, és ez az oka annak is, hogy a kutatók végül letesztelték a lenmagot, melynek fogyasztása esetleg megfelelő alternatív gyógymódot jelenthet.

A randomizált, kettős vak, placebo-szabályozott tanulmány során három csoportra osztott 45-75 év közötti férfi, újonnan diagnosztizált prosztata megnagyobbodással, vagy placebot, vagy alacsony, vagy magas dózisú, ligninben gazdag lenmag héj kivonatot kapott.

Végül a következő kecsegtető eredményeket kapták:

„A tanulmány során a lenmag héj kivonat jobban enyhítette a prosztata megnagyobbodás tüneteit (például azt az érzetet, hogy a hólyag nem ürült ki teljesen vagy a gyenge vizelést), mint a placebo. Az alacsony és magas dózisú lenmag kivonat statisztikailag jelentős javulást eredményezett 8 hét alatt a tünetek tekintetében. Ezzel ellentétben a placebót szedő csoport statisztikailag nem mutatott jelentős változást a tüneteket tekintve.”

A kezelt csoport nem tapasztalt semmilyen más mellékhatást a placebós csoporthoz képest, ami azt jelenti, hogy a lenmag használata rendkívül biztonságos a hagyományos kezeléshez képest. Remélhetőleg a jövőben egy tanulmány majd összehasonlítja a lenmagot mind a gyógyszerekkel, mind pedig a műtéti beavatkozásokkal.

Egy másik fontos megfigyelés, hogy a lenmagot szedő csoportnál nőtt a szabad tesztoszteron szint, valamint csökkent a tesztoszteron bomlástermék dihidrotesztoszteron, amely tudvalevőleg hozzájárul a prosztata jóindulatú és rosszindulatú megnagyobbodásához. A placebós csoportnál azonban mind a tesztoszteron, mind a DHT mennyisége növekedett. Ez azt is jelenti, hogy az idősödő férfiak, akiknél a tesztoszteron szint gyakran lezuhan az ösztrogén szinthez képest, hormonális szempontból is profitálhatnak a lenmag fogyasztásából.

Végső következtetés

Ez a tanulmány nagyon ígéretes – többféle szempontból is. Először is, a lenmag biztonságos, időt álló, nagyon tápláló étel, ami számos jótékony hatással rendelkezik. Minden, ami nem csak tápláló, de jelentősen enyhíti az ember szenvedéseit, mindenképp figyelemre méltó.

De van egy másik oka is annak, miért van ilyen jó hatással a lenmag az emberekre. Az emberi szervezet bizonyos táplálékokkal több százezer évig fejlődött együtt. Bizonyos táplálékok fitovegyületeket tartalmaznak, amelyeket a szervezet az önszabályozásához és a homeosztázishoz használ fel. Lehetséges, hogy a ligninek létfontosságúak, olyannyira, mint a vitaminok az optimális egészség fenntartása szempontjából. A jóindulatú prosztata megnagyobbodás kialakulhat a nem megfelelő étrend következményeként, ezért fontos, hogy az ember olyan ligninben gazdag táplálékokat is fogyasszon, mint a lenmag. 

Végül pedig, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás a betegségek azon kategóriájába esik, amelybe a felhám szövet abnormális növekedése tartozik, amelyből maga a rák alakul ki. Mivel a lenmagról megállapították, hogy megakadályozza és akár vissza is fordíthatja a rákos felhám növekedését (például a mellrák esetében), nagy a valószínűsége, hogy a lenmag fogyasztásával megakadályozható a prosztata-rák kialakulása is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!