A legjobb, ha életvitel szerű változásokat iktat be életébe, ezáltal biztosíthatja csak a hosszan tartó eredményeket. Amennyiben kiegyensúlyozott életvitelre törekszik, eleget alszik, testmozgást végez, időt szakít a szórakozásra, pozitív környezetben él, minden esélye megvan a gyógyulásra.

Szenved az alábbi tünetektől? 

    Izomfájdalmak,
    koncentráció zavar,
    csapongó gondolkodás,
    hangulatingadozások és ingerlékenység,
    állandó fáradtság,
    túlterheltség érzése,
    a hormonális egyensúly felborulása, 
    édes és sós ételek iránti vágy. 

Ezek a tünetek több problémát is jelezhetnek, amely miatt jelenlétüket gyakran nem veszik figyelembe az orvosi vizsgálat során. Azonban egyre többen kezdenek arra a felfedezésre jutni, hogy a tünetek kombinációja a mellékvese kimerültségét jelezheti, azaz a szerv nem megfelelő működését. 

Amennyiben mellékvese problémákkal küzd, az a zsírsejtek jobb elraktározását és szervezete energiaszintjeinek csökkenését is jelentheti. Alább megtudhatja, pontosan mi mellékveséi feladata, és hogyan gyógyíthatja a mellékvese problémákat csupán három egyszerű lépésben. 

A csodálatos mellékvese

A hüvelykujjnyi méretű mellékvesék az endokrin rendszer részét képezik, veséi fölött helyezkednek el. Több, mint ötven hormon termeléséért felelősek, amelyek a legtöbb testfunkciót végzik, legtöbbjük alapvetően fontos az életben maradáshoz. 

A hormonok közvetlen vagy közvetett módon hatással vannak minden szervére, testfunkciójára, és sejtjére. Egymásra is hatással vannak, valamint a szervezet különböző állapotaira is reagálnak. Nagyon érzékeny és kifinomult egyensúlyi rendszert építenek ki. A mellékvesék szoros együttműködésben állnak a hypothalamussal és az agyalapi miriggyel, hárman együtt a hypothalamus-agyalapi mirigy-mellékvese vonalat alkotják. 

A mellékvesék nagy szerepet játszanak a stresszreakciókban. Agya kiküldi szervezetének a veszélyérzet üzenetét, ez lehet érzelmi, mentális, vagy fizikai veszély is. Mellékveséi adrenalin hormont szabadítanak fel, amelyek segítenek a megfelelő stressz reakcióban (harc vagy menekülés válaszreakció), vérrel látják el az agyat, a szívet, és az izmokat. A mellékvese kéreg ezután corticoszteroidokat szabadít fel, amelyek lassítják az emésztést, az immunreakciókat, és egyéb olyan funkciókat, amelyek nem szükségesek az azonnali túléléshez. 

Mellékveséi felelősek az alábbi hormonok egyensúlyáért: 

    Glucokortikoidok.
Vércukorszintje egyensúlyáért felelős hormonok, amelyek segítik az energiaszint fenntartását és az ételek anyagcserefolyamatait, valamint segítik szervezetét a stressz kezelésében és az immunreakciókban is. (Például: kortizol)

    Mineralokortikoidok.
Az egészséges vérnyomásért felelős hormonok, emellett vére hidratáltsági szintjéért, és a só-víz egyensúlyáért felelősek. (Például: aldoszteron)

    Szex hormonok. 
Ösztrogén és tesztoszteron.

    Adrenalin.
Szíve egészségéért felelős hormonok, emellett a szervezet egészét ellátják vérrel, a glikogént pedig glükózzá alakíták a májban.

Mi okozza a mellékvese kimerülését? 

A mellékvese kimerülésekor szervezete mellékvese mirigyei nem képesek feldolgozni a mindennapi stressz mennyiségét. Néhány esetben autoimmun betegségnek tulajdonítják a tüneteket, mivel a mellékvese problémák és egyéb betegségek kezdeti tünetei azonosak lehetnek. 

Az egészséges életmód hívei és a képzett orvosok is úgy hiszik, hogy az akut stressz vagy az elhúzódó, krónikus stressz túlterheltté és működés képtelenné teheti a mellékvese mirigyeket. Úgy hiszik, a mellékvese kimerülését az alábbiak okozhatják: 

    Környezeti méreganyagok és légszennyezés.
    Stresszes események, mint egy szeretett személy halála, válás, vagy egy műtéti beavatkozás.
    Elhúzódó stressz, amelyet pénzügyi gondok, kapcsolati problémák, munkahelyi gondok, vagy egyéb érzelmeket és tehetetlenséget kiváltó események okozhatnak. 
    Negatív gondolkodás vagy érzelmi trauma. 
    Alváshiány. 
    Nem megfelelő étrend és a testmozgás hiánya.

Emellett a súlyos mellékvese kimerülésre utaló tünetek valójában Addison-kórt is jelenthetnek. 

A mellékvese kimerülésének tünetei

Mi történik, ha mellékvese mirigyei nem képesek a hatékony hormontermelésre? Minden egyes testfunkcióra hatással van a mellékvese hormonok szintjének csökkenése. A mellékvese kimerülésének jellemző tünetei az alábbiak: 

    reggeli fáradtság, nehezen ébredés,
    csökkent libidó,
    depresszió,
    izomgyengeség, 
    koncentrációzavar, 
    csontritkulás,
    gyulladások,
    allergiák kialakulása,
    alvási problémák, 
    ingerlékenység,
    kimerültség, 
    cukor fogyasztása iránti vágy, 
    hajhullás, 
    hízás, 
    izomgörcsök, 
    a magas szénhidrát és kálium tartalmú ételek nehezen emésztése, kivéve akkor ha zsírral és fehérjével együtt fogyasztja őket. 

Amennyiben ön is tapasztalja ezeket a tüneteket, ne keseredjen el, rengeteg természetes gyógymód létezik a mellékvese gyógyítására. 

A mellékvese kezelésének három lépése

A mellékvese kimerültségének kezeléséhez csökkentenie kell a szervezetét és elméjét érő stressz mennyiségét, méregtelenítenie kell szervezetét, nem szabad negatívan gondolkodnia, és emellett fel kell töltenie szervezetét egészséges ételekkel és pozitív gondolatokkal. 

1.    A mellékvese kimerültségét gyógyító ételek

A mellékvese gyógyulásának első és egyik legfontosabb lépése a megfelelő étrend követése. Rengeteg olyan étel van, amely segíti a mellékvese megfelelő működését. Segítik mellékveséi energiaszintjének feltöltését, ezáltal pedig szervezete teljes mértékű egészségének visszaszerzését. Először azonban meg kell szabadulnia minden nehezen emészthető ételtől, valamint szervezetére káros kemikáliától és méreganyagtól, amelyek környezetében előfordulhatnak. 

Az első lépés tehát az, hogy megszabadítja mellékveséit minden olyan anyagtól, amely hátráltatja annak működését. A kerülendő ételek az alábbiak: 

- Koffein.
Befolyásolhatja alvási ritmusát és megnehezítheti a mellékvesék számára a felépülést. Amennyiben mindenképpen szüksége van napjai során kávéra vagy valamilyen koffeintartalmú italra, kis mennyiséget fogyasszon és lehetőleg dél előtt. 

- Cukrok és édesítőszerek.
Kerülje a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup és a mesterséges édesítőszerek fogyasztását. Ne fogyasszon cukros ételeket, gabonapelyheket, édességeket, cukorkákat, stb. Tartsa észben, hogy a cukor sokféle kenyér, fűszer, és öntet alapja. Igyekezzen kerülni a hozzáadott cukrok fogyasztását, helyette inkább nyers mézet vagy steviát fogyasszon. 

- Feldolgozott és mikrohullámú sütőben készült ételek. 
Először is magának a mikrohullámú sütőnek is megvannak a veszélyei, emellett pedg a mikrohullámú sütőben elkészíthető ételek rengeteg tartósítószert és hozzáadott anyagot tartalmaznak, amelyek megnehezítik az ételek megemésztését, kimerítve szervezetét és lassítva emésztését. Igyekezzen friss ételeket vásárolni és a lehető legtöbb alkalommal fogyasszon saját maga által készített ételeket. 

- Hidrogénezett növényi olajok. 
A növényi olajok, mint a szójaolaj, a repceolaj, vagy a kukoricaolaj segítik a szervezet gyulladásos megbetegedéseinek kialakulását, ezáltal pedig a mellékvese gyulladását is okozhatják. Igyekezzen csak jótékony hatású olajokat fogyasztani, mint a kókuszolaj, az olívaolaj, az organikus vaj, vagy a ghee.

Ezután olyan, tápanyagokban gazdag ételeket kell bevinnie szervezetébe, amelyek könnyen emészthetőek és gyógyító hatással vannak szervezetére. A mellékvese egészségét az alábbi jótékony hatású ételek fogyasztásával segítheti: 

- kókusz,
- olívabogyó,
- avokádó,
- tengeri só,
- keresztesvirágú zöldségek (karfiol, brokkoli, kelbimbó), 
- olajos halak, mint a vadvízi pisztráng, 
- csirke és pulyka,
- olajos magvak, főképp a dió és a mandula,
- tökmag, chia mag, és lenmag,
- tengeri hínár, 
- himalájai vagy kelta tengeri só. 

Ezek az ételek segíthetik mellékveséje gyógyulását, tápanyagokban gazdag, azonban cukrokban szegény ételek, amelyek megfelelő mennyiségű egészséges zsírsavat és élelmi rostot tartalmaznak. 

2.    A mellékvese kimerültségét gyógyító étrendkiegészítők

A mellékvese kimerültsége gyógyításának másik fontos lépése a megfelelő értendkiegészítők fogyasztása. A megfelelő ételek fogyasztása ugyanis, bár elengedhetetlen, sokszor nem elegendő. A nem megfelelő minőségű vagy épp túlzásba vitt földművelés miatt ugyanis rengeteg zöldség és gyümölcs már nem rendelkezik olyan tápanyagtartalommal, mint ötven éve. Tehát szükség van bizonyos mellékvese gyógyító tápanyagok bevitelére is, amelyek főképp az alábbiak: 

- Ashwagandha, 
- bazsalikom,
- halolaj (EPA vagy DHA), 
- magnézium,
- B5-vitamin,
- B12-vitamin,
- C-vitamin,
- D3-vitamin,
- cink.

A fenti étrendkiegészítők fogyasztásával nagy mértékben javíthatja mellékveséi működését és csökkentheti a mellékvese problémák tüneteit is. 

3.    A mellékvesét érő stressz csökkentése

Végül, de nem utolsó sorban a mellékvese megfelelő működéséhez nagyon fontos a megfelelő stresszcsökkentés, amely elméjére és szervezetére is hatással van. Figyelljen oda szervezete üzeneteire. 

1. Lehetőség szerint minél többet pihenjen amikor fáradtnak érzi magát. 
2. Aludjon naponta 8-10 órát. 
3. Igyekezzen időben lefeküdni és tartsa magát bizonyos alvási szokásokhoz. Lehetőleg este tíz előtt kerüljön ágyba. 
4. Minden nap tegyen valami olyat, amely szórakoztatja, a nevetés nagyon fontos. 
5. Csökkentse a munkával kapcsolatos stresszt.
6. Egyen rendszeresen, kerülje a cukrot és a koffeint.
7. Végezzen testmozgást, még a visszafogott tempójú sétálás is sokat segíthet. 
8. Kerülje a negatív hatású embereket. 
9. Szakítson időt önmagára, végezzen nyugtató hatású feladatokat. 
10. Keressen segítséget és támogatást bármilyen traumatikus esemény kezelése céljából. 

A szavak nagy hatással vannak szervezete egészségére és annak gyógyulási folyamataira is. A megfelelő étrend és az étrendkiegészítők fogyasztása mellett környezete is nagy hatással van egészségére. 

Legyen tehát kedves önmagához, ne mondjon se önmagáról se másokról negatív véleményt. Fontos, hogy pozitív emberek között legyen és ön is gondolkodjon önmagáról pozitívabban. 

A mellékvese gyógyulási ideje 

A mellékvese gyógyulása időbe telhet. Ha belegondol, hónapok, sőt, lehet, hogy évek alatt sikerült ilyen szinten elfárasztania mellékveséit, tehát ahhoz is időre van szükségük, hogy újra erőre kapjanak. A mellékvese teljes gyógyulásához az alábbi időintervallumokkal számoljon: 

    6-9 hónap: kisebb mértékű mellékvese kimerültség esetében,
    12-18 hónap: közepes mértékű mellékvese kimerültség esetében,
    akár 24 hónap is a nagy mértékű mellékvese kimerültség esetében. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!