Manapság mindennapi életünk rengeteg kihívást rejt, amelyek leküzdésében nagyban segítenek a mellékvesék. Elsődleges feladatuk a megfelelő reakció a stresszhelyzetekre. Sok esetben lehetséges, hogy nem is érzi ezt a stresszt, azonban a stressz sokféle formában jelentkezhet, lehet fizikai, érzelmi, érzékelt, pszichológiai, környezeti, fertőző, vagy ezek keveréke. Mivel mellékveséi szervezetével és elméjével együtt működnek, képesek bármelyik féle stresszhelyzetre megfelelő válaszreakciót adni.

Sajnos orvosa nagy valószínűséggel nem fog figyelmet fordítani mellékveséi vizsgálatára, kivéve ha Addison-kórja van, amely során mellékveséi nagy mértékben alulműködnek, vagy Cushing-szindrómája, amely során mellékveséi túlműködnek. Orvosi vizsgálatok során ezeket a problémákat figyelembe veszik, azonban amennyiben mellékvese problémái nem ennyire extrémek, amely több százezer nő esetében így van, orvosa nagy valószínűséggel nem fogja felfedezni a probléma okát. Ez valószínűleg azért van, mert a nagy mennyiségű adat ellenére, amelyek mind a mellékvesék problémáival foglalkoznak, a mellékvese nem megfelelő működése mégsem általánosan elfogadott diagnózis sok probléma esetében. 

Nagy hatása van azonban annak, ha szervezete és mellékveséi nem működnek harmóniában. Sokszor a konvencionális orvosi gyógymódokon túl kell tekinteni, alternatív terápiás megoldásokat felfedezni annak érdekében, hogy megfelelően egészséges életet éljen. 

Mellékveséi nincsenek egyensúlyban? 

A mellékvesék bio-kemikáliákat termel, amelyre a szervezetnek szüksége van a mindennapi megfelelő működéshez. Azok a nők, akiknek mellékveséi nem működnek megfelelően, általában más problémákról is beszámolnak, mint a nem egyenletes vércukorszint, pajzsmirigy és szex-hormon problémák, emésztési gondok, keringési problémák, immun- és autoimmun betegségek, hangulatproblémák, mint a szorongás vagy a depresszió, valamint kognitív problémák, mint a nem megfelelő emlékezőképesség, vagy a koncentráció képtelenség és nem tiszta gondolkodás. Ezek a tünetek megnehezíthetik annak felfedezését, hogy mellékvese problémák állnak a probléma hátterében, azonban amennyiben tudja, mit keressen, könnyebben felfedezheti a problémát. 

Alább megtalálja azokat a kérdéseket, amelyek segíthetik eldönteni, mellékveséi megfelelően működnek-e és egyensúlyban vannak-e szervezete egyéb szervével. Amennyiben több, mint egy kérdésre igen választ ad, keresse fel háziorvosát és kérje meg, hogy vizsgálja meg mellékveséit. 

    Állandó rohanásban van?
    Gyakran úgy érzi, nem képes megküzdeni a környezetében jelentkező problémákkal? 
    Úgy érzi, az átlagosnál több energiára van szüksége feladatai elvégzéséhez? 
    Reggelente nehezen kel fel az ágyból? 
    Amennyiben energiaszintje alacsony, a koffeinhez és cukorhoz fordul a megfelelő energialöket érdekében? 
    Gyakran fáradtnak és irritáltnak érzi magát szerettei és munkatársai között? 
    Az olvasás vagy a filmnézés során gyakran elalszik? 
    Éjjelente túlzottan éber, nehezére esik elaludni? 
    Depressziósnak vagy érzelmileg üresnek érzi magát? 

A fenti tünetek mind a mellékvese nem megfelelő működésének tünetei lehetnek. Mellékveséi gyógyítására rengeteg természetes gyógymód létezik, amelyek segítségével visszanyerheti korábbi energiaszintjét, kiegyensúlyozhatja mellékveséi működését, és újra önmaga lehet. 

Hogyan segítik szervezete egészségét a gyógynövények?

Rengeteg természetes gyógymód segítheti energiaszintje helyreállítását és mellékveséi megfelelő működésének segítését. Az emberek évezredekig természetes forrásból származó ételeket fogyasztottak, amelyek nagy része növényi eredetű. Ennek tudatában főképp a növények gyógyító erejét használja fel, akár természetes formájában ételként fogyasztva, akár étrendkiegészítőként. Ezt a folyamatot fitoterápiának nevezik, amelynek jótékony hatásait bizonyítékokkal alátámasztva alább megismerheti. 

Az Egyesült Államokban nagymértékű kutatást végeztek, amely eredményéül azt kapták, hogy az Eleuthero, azaz a Szibériai Ginseng nevű növény kimerültség űző és stresszcsökkentő hatásainak köszönhetően segíti a mellékvesék megfelelő működését. Svéd kutatók 2009-ben felfedezték, hogy bizonyos, a mellékvesék által felszabadított molekulák megvédik a szervezetet a fizikai és érzelmi stressz során. Ugyanezek a molekulák megtalálhatóak az Eleutheroban is, ezáltal fogyasztása segíti szervezete megfelelő működését és intenzív fizikai megterhelés során segítik a károsodott fehérjék gyógyítását. A szibériai ginseng további jótékony hatásai közé a jobb stressztűrőképesség és a kisebb fizikai károsodás sorolhatóak. Emellett egy ausztráliai kutatócsoport azt is kimutatta, hogy az Eleuthero megakadályozza a srtesszhormonok kötődését a receptorokhoz. 

A mellékvesék nem megfelelő működést az egész szervezetre hatással lehet

A stressz szint növekedésével a mellékvesék működési hatékonysága csökken. A stressz kezelése mellett a mellékveséknek az alábbi feladatai vannak: 

    Több, mint 50 hormon megfelelő szintjének fenntartása.
    Stressz- és szexhormonok kezelése, valamint rengeteg egyéb hormon előállítása.
    A vérnyomás megfelelő szinten tartása és a szívritmus ütemezése. 
    A vércukorszint megfelelő szinten tartása. 
    A gyulladások csökkentése. 
    Az idegrendszer kezelése (hangulat, memória, gondolkodás, stb.)

Ahogy azt láthatja, a mellékvesék feladata összefonódott a fiziológiai és érzelmi jólétünkkel, hallgasson tehát szervezete jelzéseire. Ha érti szervezete és ezeknek az apró mirigyeknek a működési folyamatait, nem fog hízékonyságtól, gondolkodási problémáktól, álmatlanságtól, túlzott kimerültségtől, pajzsmirigy problémáktól, és felgyorsult idősödéstől szenvedni. 

Jó hír, hogy sok lehetősége van a probléma kezelésére, a kutatási eszközök fejlődésével pedig egyre több lehetőségre nyílik lehetősége. Friss kutatások szerint az Eleuthero, vagyis a szibériai ginseng jótékony egészségügyi hatású fajtája javítja az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladásokat, és segíti a tisztább gondolkodást. Emellett az idegrendszer megfelelő működését is segíti, megfelelő szinten tartja a vércukrot, valamint az osteokalcin hormon szintjének növelésével segítheti a csontok újjáépülését is. 

Bár sokan képesek egyszerre több feladat elvégzésére, ezáltal túlzott stressznek teszik ki szervezetüket és túlterhelik azt. Ennek ellensúlyozása érdekében sokan fordulnak az Eleutherohoz és egyéb jótékony hatású gyógynövényekhez. Sajnos manapság minden gyógyszertől és gyógyhatású készítménytől azonnali hatást várunk. Amennyiben ez nem következik be, azonnal úgy gondoljuk, hogy a gyógymód nem hatékony. Néhány esetben azonban türelmesnek kell lennünk és hinnünk kell orvosunk tanácsainak.

A fitoterápia és az ásványi anyagos étrend-kiegészítők nagyon gyengéd gyógymódok, amelyeknek időre van szüksége a megfelelő mértékű felszívódáshoz és a jótékony hatás kifejtéséhez. Tartsa észben, hogy minden szervezet más és más, ezért lehetséges, hogy többféle gyógykezelést ki kell próbálnia amíg megtalálja az önnek megfelelőt. Szerencsére a növényvilág igen sokszínű, ezért ne adja fel, biztosan megtalálja az önnek megfelelő gyógymódot. 

A mellékvese nem megfelelő működése és az ajánlott táplálékkiegészítők

A nyugati világ csak manapság fedezte fel a mellékvesék egészségének fontosságát, a keleti orvoslás azonban már hosszú évek óta hangsúlyozza a mellékvese gyógyítás fontosságát. A tradicionális orvoslás eddig csupán az akut mellékvese problémákra helyezte a hangsúlyt, mint az Addison-kór vagy a Cushing-szindróma, amelyek nem kifejezetten gyakori betegségek. Azonban az egyre kifinomultabb vizsgálati technikákkal sikerült megtalálni azt a szakaszt is, amely bár nem betegség, de sebezhetőségre mutat. Ennek megelőzése érdekében kezdjen el ételeire gyógyszerként tekinteni. 

Emellett alkalmazzon biztonságos, szervezete egészségét támogató gyógynövényeket és étrendkiegészítő tablettákat is. Alább megtalálhatja azon gyógynövények listáját, amelyek természetes módon segítik mellékveséi megfelelő működését. A természetes gyógymódok követésekor nagyon fontos, hogy odafigyeljen szervezete jelzéseire és változásaira, mivel mindannyian máshogy reagálunk a különféle terapautikus szerekre. Amennyiben úgy tapasztalja, nem kívánt reakciója van bizonyos gyógynövényekre, vagy szervezete érzékeny rájuk, módosítsa a dózist vagy keressen fel egy tapasztalt gyógynövény szakértőt és kérje ki tanácsát. 

A gyógynövények szakértői és az alternatív orvoslás gyakorlói a legtöbb esetben gyógynövényes kezeléseket alkalmaznak, amelyek gyakran a vényköteles gyógyszerek alapjait is képezik. A gyógynövényes kezelések tea, olaj, kenőcs, és tabletta formában is fellelhetőek. Sokféle gyógynövény mérgező hatású lehet, vagy veszélyes módon befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, ezért minden esetben orvosa tanácsára és felügyelete mellett alkalmazza őket. 

    Astragalus gyökér (A. membranaceus).

Szervezete természetes módon képes alkalmazkodni a stresszhez, azonban néha ez nem elegendő. Az astragalus segíti szervezete stressztűrő és leküzdő képességét, javítja immunrendszere működését, szinten tartja a vércukrot, és megszünteti az inzulin rezisztanciát. 

    Cordyceps (C. sinensis).

Antioxidáns hatású gombaféle, amely csökkenti az öregedést, segíti az immunrendszer megfelelő működését, csökkenti a gyulladást, és segíti a vércukor megfelelő szinten tartását. 

    Eleuthero (Eleutherococcus senticosus, vagy szibériai ginseng).

Ahogyan azt feljebb is olvashatta, az eleuthero adaptogén gyógynövény, amely segíti szervezete felszabadítását a stressz káros hatásai alól, csökkenti a kimerültség érzetet, segíti a tiszta gondolkodást, szinten tartja a vércukrot, és segíti a csontok egészségének fenntartását és azok újáépülését. 

    Rhodiola rosea (“aranygyökér”).

A rhodiola szintén adaptogén gyógynövény, amely védelmet nyújt a stressz okozta kimerültség és “kiégés” ellen, segíti a tisztább gondolkodást, erősíti az immunrendszert, és segíti a megfelelő vércukorszint fenntartását. A rhodiola egyéb jótékony hatása közé tartozik antidepreszáns és szorongásűző tulajdonsága is. 

    Medvecukor (Glycyrrhiza glabra).

A medvecukor nem csak a mellékvesék megfelelő működését segíti, hanem az energiaszintek és a teljesítőképesség növelését is. Bár a legtöbb gyógynövénynek nem ismertek fogyasztási korlátozásai, a medvecukor bizonyos fajtái megnövelhetik szervezete vérnyomását és csökkenthetik kálium szintjét, tehát figyeljen oda vérnyomására amennyiben a gyógynövény fogyasztása mellett dönt. 

Minden orvos és gyógyászatban dolgozó szakember máshogy közelíti meg a problémákat és máshogy kommunikál a betegével. Akár gyógynövényszakértőhöz, természetgyógyászhoz, vagy orvoshoz fordul, a lényeg, hogy megtalálja az ön számára leginkább működőképes gyógymódot, amely segíti állapota javulását. Sok esetben ennek érdekében több szakembert is fel kell keresnie. 

Arra is figyelmet kell fordítania, hogy nem elegendő a megfelelő étrend, az étrend-kiegészítők fogyasztása, és a testmozgás, amennyiben nem figyel oda állapota érzelmi okaira, problémái nem fognak megszűnni. 

Valós támogatás

Megszoktuk, hogy olyan világban élünk, ahol mindenre van megoldás. A reklámok elhitetik, hogy az általuk reklámozott termékek azonnali gyógyírt nyújtanak mindenki problémájára. Azt azonban észben kell tartania, hogy a fitoterápia sem csodaszer. Csupán extra forrása annak az energiának és támogatásnak, amely segítségével mellékveséi gyógyulásnak indulhatnak. A mellékvesék megfelelő működéséhez őszintének kell lennie önmagával, el kell ismernie és foglalkoznia kell azokkal a problémákkal, amelyek stresszt okoznak életében. 

Lehetséges, hogy a stresszt nem is saját szervezetében kell keresnie. Jó példa erre az anyuka, akinek csecsemőjét egyes típusú cukorbetegséggel vitték kórházba. A diagnózis és a hazaengedés után a nap minden órájában, a hét minden napján odafigyelésre szorult, amely édesanyját kimerültté és depresszióssá tette. Emellett azt is felfedezte, hogy megnövekedett vércukorszintje a cukorbetegség előtti állapotba, veszélyzónába juttatták. 

Több orvosi látogatás és konzultáció után és szervezete változásaink feltérképezése során azt a javaslatot kapta, hogy kezdetnek alkalmazzon egy gyógynövényekből és ásványi anyagokból álló étrend-kiegészítőt. Nem sokkal a kezelés kezdete után olyannyira jól kezdte érezni magát, hogy új életre kapott, rendszeresen edzőterembe járt, több felelősséget vállalt a munkahelyén és otthon is, és egy könyv írásába is belekezdett. Mindez természetesen remek változás, azonban azt is meg kellett értenie, hogy a gyógynövényes segítség ténylegesen csak segítség volt. Ha a fitoterápia segíti is mellékveséi megfelelő működésének helyreállítását, a valós segítséget környezetéből kaphatja meg, amely nem csupán fizikai egészségét, de érzelmi és spirituális jó közérzetét is segíti. 

Ezek a felfedezések olyan útra terelhetik, amely során megértheti problémái valós okát és azt is megtudhatja, mit tehet annak érdekében, hogy megtanuljon új módon élni. Ez sok esetben nem jár hatalmas változásokkal, sokkal inkább egy apró, sok lépésből álló változási folyamatot jelent. Ezt természetesen könnyebb kimondani mint megtenni, azonban az alábbi néhány változtatás segítheti mellékveséi megfelelő működésének helyreállatását:


    Változtassa meg testmozgási szokásait.

A rendszeres testmozgásnak rengeteg jótékony hatása van, és bár a kezdet mindig nagyon nehéz, higgye el, sokkal jobban fogja érezni magát egy edzés után. Amennyiben önmagára ismer, ne adja fel. Néhányan azonban épp ellenkezőleg, kimerültnek érzik magukat egy edzés után, csökkent energiaszinttel. Amennyiben ön is így tapasztalja, lassan kell bevezetnie a testmozgást életébe. A reggelek a leginkább alkalmasak az aerobic mozgásformákra, mivel a szervezet természetes cortisol szintjei ilyenkor a legalacsonyabbak, azonban pulzusát ilyenkor se engedje 90 fölé emelkedni. Amennyiben az aerobic mozgásformákat nem önnek találták ki, válasszon inkább olyan mozgásformát, amely nem ilyen megerőltető, mint a sétálás, a jóga, vagy bármilyen olyan mozgásforma, amely feltölti szervezetét és nem kimeríti azt.

    Egyen sokszor, egészséges ételeket.

Megfelelő ételek fogyasztásával segítheti mellékveséi megfelelő működését. Semmi sem veszi el jobban kedvét, mint az, ha egy bizonyos étrendet követ, és nem veszíti el a nem kívánt kilókat, csupán azért, mert nem támogatja eléggé mellékveséit megfelelő ételekkel és testmozgással. Bizonyos ételek fogyasztásával a nap megfelelő időszakában segítheti szervezete természetes kortizol ritmusának fenntartását, ezáltal elkerülheti a cukor és a koffein okozta energialöketeket majd hullámvölgyeket. Amennyiben hagyja éhezni szervezetét, azzal nagy terhet helyez mellékveséire, elengedhetetlenül fontos tehát, hogy ne hagyjon ki étkezéseket és ne teljen el túl sok idő az étkezések között. 

    Csökkentse a stresszt.

Amennyiben időről időre el tudja csendesíteni elméjét, nagy mennyiségű stressztől szabadíthatja meg szervezetét. A lenyugvás egyik legjobb módja a meditáció, amely rengeteg jótékony egészségügyi hatással bír. Segíti a vérnyomás megfelelő szinten tartását, javítja a keringést és a szív egészségét, valamint javítja hangulatát, növeli magabiztosságát, és segíti a könnyebb relaxációt is. Csupán napi öt perc csendes meditáció és légzőgyakorlat segítheti mellékveséi egészségének fenntartását. Szakítson tehát időt önmagára, találja meg azokat az aktivitásokat, amelyek segítik a relaxációt, mint a masszázs. Próbálja meg a nyugodt jógát, tai chi-t, vagy qi gong-ot. Üljön le egy csésze teával és hívja fel szeretteit. A lényeg, hogy az önnek megfelelő módon csökkentse a stresszt, és csakúgy, mint mindenben, legyen kitartó.
 
    Hagyjon időt a játékra is. 

Túl sok időt fordítunk a kötelességeinkre és olyan tevékenységekre, amelyek csak elvesznek energiaszintünkből. Tanuljon meg nemet mondani és válasszon olyan tevékenységeket is, amelyek kielégítik és örömmel töltik el. Találkozzon régen látott barátaival, látogassa meg családját, menjen moziba vagy épp a strandra. Az így eltöltött idő miatt pedig ne érezzen bűntudatot, inkább fogja fel a gyógyulás részeként. 

    Aludjon eleget. 

Aludjon legalább napi 7 órát. A nem elegendő alvás és a testsúly gyarapodás ugyanis közvetlen kapcsolatban állnak. A nem megfelelő mennyiségű alvás stresszeli a szervezetet, tehát a krónikus alváshiány és az ezáltal okozott krónikus stressz krónikus szintre növeli szervezete kortizol szintjét is, amely arra ösztönzi szervezetét, hogy ragaszkodjon minden egyes dekához. Amennyiben rendszeresen hét óránál kevesebbet alszik, majdnem lehetetlenné válik, hogy leadja a felesleges kilókat vagy akár egészséges testsúlya legyen. Sok esetben annyira elfoglalt életet folytat, hogy két végéről égeti a gyertyát. Igyekezzen időben lefeküdni, hiszen az alvás a mellékvesék egészségének egyik legfőbb fenntartója. Lefekvés előtt fogyasszon el egy csésze gyógyteát vagy egyéb gyógynövény tartalmú étrend-kiegészítőt, amely segíti a nyugodt alvást. Bár erre gyakran nincs lehetőség, de a napközbeni kevés alvás is sokat segíthet a megfelelő energiaszint fenntartásában.

Természetes módok energiaszintjének visszaszerzésére

Elméje, érzelmei, és lelke is hatalmas hatással van szervezete egészségére. Az, ahogyan önmagával és a környezetével kapcsolatban érez, valamint az ehhez kapcsolódó spirituális kötelékek hatalmas mértékben befolyásolhatják szervezete gyógyítását. Amennyiben múltja hibáival él, ugyanazok a stresszhelyzetek, pánikreakciók, és szomorú helyzetek fognak ismétlődni életében. Ezek mellett szervezete sokkal nehezebben tud gyógyulni. Azonban amennyiben megtanulja átprogramozni érzelmi reakcióit, szervezete lassan képes lesz megszabadulni a múlt súlyától. Csupán mindennapi választásai, az ön által fogyasztott ételek, élete minősége megváltoztathatják génjei működését és jobbá tehetik egészségét. 

Szálljon le a hullámvasútról és rázza le azt a kényszerképzetet, hogy mindig többre és jobbra kell törekednie. Legyen kedves önmagával és tegye meg amit meg tud tenni, ne hagyatkozzon a cukorra, szénhidrátokra, és koffeinre energiaszintjei megfelelő szinten tartásához.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!