Kutatók hét korábbi tanulmányt vizsgáltak meg annak érdekében, hogy kapcsolatot találjanak a D-vitamin alacsony szintje és a húgyhólyagrák kialakulási valószínűsége között.

Öt tanulmány adataiból egyértelműen azt a következtetést vonták le, hogy az alacsony D-vitamin szint megnöveli a húgyhólyagrák kialakulásának valószínűségét. 

Télen meglehetősen nehéz biztosítani szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű D3-vitamint, a legoptimistább becslések szerint is 5 felnőttből 1 szenved D-vitamin hiányban, 5 felnőttből 3-nak pedig alacsony a D-vitamin szintje.

Nyáron, a napsütéses időszakokban bőrünket elegendő napsugárzás éri ahhoz, hogy a szervezet számára szükséges D-vitamin dózist biztosítani tudja. Télen azonban napsütés hiányában csak bizonyos ételek fogyasztásával tudjuk természetes úton bevinni szervezetünkbe a D-vitamint, ezek az ételek az olajos halak, a tojás sárgája és a vörös húsok. Ezekből az ételekből azonban szinte lehetetlen annyit elfogyasztani, hogy csupán azokból pótolni tudjuk a D-vitamint.

D-vitamin hiányában szervezetünk nem tud megfelelő immunválaszt produkálni, így bizonyos rákos daganatok könnyebben alakulnak ki testünkben. 

Érdemes tehát a téli hónapokban étrend-kiegészítő formájában bejuttatni a D3-vitamint szervezetünkbe.  

 A D-vitamin hiány egyébként más betegségek kialakulását is elősegíti, ilyen pl. a demencia is, mely a gondolkodás, érzelmi és társas érintkezés hanyatlásával jár.  

A D3-vitamin legjobb hasznosulása K2-vitaminnal együtt fogyasztva érhető el. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!