Kevés gyötrőbb betegség létezik, mint amikor egy kis vesekő hosszas görcsök után megszületik. Sajnos nincs semmi garancia arra, hogy később ezek a "kőszülések" nem fognak ismétlődni. Vagy mégis?

A hatékony megelőzés egyik legfontosabb feltétele a bő, napi két litert elérő folyadékfogyasztás. Ez bármilyen összetételű vesekő esetében igaz,
mindazonáltal a hatékony megelőzés érdekében tudni kell, hogy a megszületett kő milyen összetételű. A pontos kő analízis a feltétele a sikeres megelőzésnek.

Ha pl. oxalát követ találunk, akkor persze mindig leírják, hogy ez esetben tartózkodni kell az oxalátokban gazdag ételektől és italoktól, spenót, sóska, brokkoli, zeller, rebarbara, spárga, fejes saláta, csokoládé. Azután jön a keserű csalódás. Ugyanis a kövek megint csak megjelennek. Hogy lehetséges ez? Az oxálsav a kalciummal képez sót és a kalcium oxalát az, ami lerakódik a vesében, kikristályosodik és követ képez. Világosan látható, ha a kalcium nem lenne ott, éppen akkor és annyi, nem képződhetne oxalát kő. Ezért, ha az ilyen beteg napi 12,5mg Hipothyazid típusú  vízhajtót szed, akkor a felesleges kalcium kiürül és nem képződnek a vesében kalcium oxalát kövek. Az oxalátszegény diéta már csak azért is hatástalan, mert már a bélben kialakulnak a kalcium oxalát kristályok spenót evés után, amik természetesen nem szívódnak fel, hanem a széklettel kiürülnek. 

A húgysavkő megelőzhető, ha az étrend purinokban (állati eredetű fehérjék, húsok) szegény és a lúgos tápanyagok bőséges fogyasztása révén (ilyenek a zöldségek és a gyümölcsök egy része is). Ha már kialakult a húgysav kő, az feloldható lúgos gyógyvizek (pl. Salvus) vagy más növényi alapú éttrend mellett. A kis húgysavkő azután már komoly panaszt okozhat, mert a nagyot nem lehet megszülni, de a kicsi vándorútra indulhat, kiváltva a jól ismert vesegörcsöket.

A foszfátkövek esetében épen ellenkezőleg, a vizelet savanyítása célszerű, amit tőzegáfonya szedésével egyszerűen biztosíthatunk.

A kőképződést elősegíti a gyulladás. Ezért a húgyúti gyulladásokat, fertőzéseket komolyan kell venni, mert a gyulladás a hólyagból akár a vesékig is felkúszhat. A gyulladás az esetek többségében bakteriális, de lehet steril is. Ilyen a húgyutak hámját izgató anyagok, pl. az erős paprika, a bors, és az alkohol is.

A tej és a tejtermékek mérsékelt fogyasztása nem káros, de amikor azt hallom,  hogy felnőtt emberek naponta egy-két liter tejet fogyasztanak el, egyáltalán nem csodálkozom, hogy kialakul náluk a vesekövesség.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!