Az étrendünk nagyban befolyásolja az agyunk egészségét. Vannak ételek, amelyek optimalizálják az agyi funkciókat, és segítenek megelőzni különféle problémákat és betegségeket, amelyek ezt a létfontosságú szervünket érintik. 

Olajos halak

Az olajos halak tele vannak omega-3 zsírsavakkal. Ezek az esszenciális zsírsavak rendkívül fontosak az agyműködés szabályozásához, plusz javítják a kommunikációt az agysejtek között, ezzel pedig növelik az agy általános egészségét is.

Nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozottan étkezzünk, sok tápanyagdús ételt fogyasszunk – így az agyunk is egészséges marad. Itt olvashatja a top 10 ételt, amely segít fellendíteni az agy egészségét és javítja a működését.

Chili

100 g chilipaprika 144 mg C-vitamint tartalmaz; ez több mint a guava vagy a narancs C-vitamintartalma. Ez a vitamin nagy szerepet játszik az agy helyes működésében: az antioxidáns tulajdonságai megelőzik az agy oxidatív stressz okozta károsodását a szabadgyökök legyőzésével. 

Paradicsom

A paradicsomban rengeteg található a likopin nevű antioxidánsból. A likopin felveszi a harcot a szabadgyökökkel, így védi az agyat az oxidáció okozta sérülésektől. Ez az agy általános egészségének is jót tesz, valamint védelmet nyújt memóriazavar és más olyan betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór.

Tökmag

A tökmag sok cinket tartalmaz, ez az ásvány pedig javítja a memóriát. Amellett, hogy megfelelő energiával látja el az agyat, a cink az agy általános egészségéhez is hozzájárul. Napi egy marék tökmag, és az agyi károsodás távol marad!

Brokkoli

A C- és K-vitaminban, valamint kolinban gazdag brokkoli kétségkívül remek hatással van az agyra. Míg a kolin egészségesen tartja a neurotranszmittereket és javítja a memóriát, a K-vitaminok (mind a nyolc féle) fellendíti a kognitív funkciókat, ezzel késleltetve az öregedéssel járó demenciát.

Csonthéjas gyümölcsök

Az omega-3 és omega-6 zsírsavakkal, folsavval, E- és B6-vitaminnal ellátott csonthéjasok – a dió, a mandula, a földi- és a bokormogyoró –  jót tesznek az idegsejteknek és az őket tápláló glia sejteknek is. Az E-vitamin késlelteti az időskori memóriazavarokat, az esszenciális zsírsavak jelenléte javítja a vérkeringést, ezzel segítve az agy megfelelő működését is.

Kakaó

A csokoládékat eredetileg kakaóból készítik, azonban manapság a kakaónak csak nyomaival találkozhatunk a tejcsokoládék összetevői között. Az étcsoki viszont kitűnő kakaóforrás, a kakaó pedig sok flavonolt tartalmaz, amely egészségesen tartja az agyat. A kakaó agyra kifejtett hatásairól végzett kutatások azt mutatják, hogy ezek a sötét babok segíthetnek a kognitív funkciók romlásának és az időskori demenciának a megelőzésében.

Áfonya

Az áfonya tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. Rendszeres fogyasztásával fellendíthetjük a memóriánkat és késleltethetjük az időskori memóriazavarokat. Tanulmányok kimutatták, hogy a gyümölcsben lévő antioxidánsok elpusztítják a szabadgyököket és csökkentik az agyra is kiható oxidatív stresszt.

Lenmag

A lenmag, mivel kiváló omega-3 zsírsav-, pontosabban ALA vagy alfa-linolénsav forrás, segít az agynak termelni és megvédeni a neuronokat. A lenmag AA-t és GLA-t (arachidonsavat és gamma-linolénsavat) is tartalmaz: ezek omega-6 zsírsavak, amelyek segítenek a neuronok fejlesztésében és szabályozzák az agyi működést. A lenmag rendszeres fogyasztásával (napi 1-2 teáskanállal) hozzájárulhatunk az agy egészséges működéséhez.

Tojás

A tojásban egy létfontosságú tápanyag, kolin található. A kolin jelentős mértékben hozzájárul az agy egészségéhez. A szervezetünk azonban kismennyiségben termeli, ezért szükségünk van kolintartalmú ételekre (pl. tojásra) a napi ajánlott kolinbevitel eléréséhez. A tojásban koleszterin is van, amely a neuronok egészségéhez szükséges. A tojásban található DHA (egyfajta omega-3 zsírsav) könnyebb kommunikációt biztosít a neuronok között.

Próbálja meg beépíteni ezeket az ételeket a mindennapi étrendjébe, és tapasztalja meg a változásokat az agy működésében!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!