Milyen tápanyagok hiánya okozhat depressziót vagy hangulatzavart?

B6 – vitamin

A B6 vitamin hiánya depresszióhoz és más kognitív zavarokhoz vezethet. Ez a tápanyag elengedhetetlen a neurotranszmitterek keletkezéséhez, amik olyan kémiai anyagok az agyban, amik befolyásolják a hangulatot. A B6- vitamin abban is segít, hogy egészséges állapotban tartsa az idegrendszert. Ráadásul a B6 vitamin segít a testnek feloldalni a B12 – vitamint, aminek a hiánya szintén összefüggésbe hozható a depresszióval. 

D –vitamin

Ez a hiány összefüggésbe hozható a depresszióval, a demenciával és az autizmussal is. A D-vitamin szintünk csökken ősszel és télen, mivel a napfény az egyik leggazdagabb D-vitamin forrás. A megfelelő mennyiségű szerotonin segít megelőzni és kezelni az enyhe depressziót. Ezen felül pedig a D-vitamin nagyon fontos az immunrendszer és a csontok egészége számára. 

Aminosavak

Az aminosavak olyan speciális protein blokkok, amikből némelyik neurotranszmitterré alakul át. A megfelelő aminosav mennyiség nélkül az agy nem tud működni és tétlen, homályos, összpontosításra képtelen és depressziós lesz. Az aminosavak megtalálhatóak a húsban, a tojásban, a halban, a babban, a magvakban és a diófélékben. 

Magnézium

A magnézium is egy nagyon fontos tápanyag, aminek a hiánya depresszióhoz vezethet. Segít aktiválni olyan enzimeket, amik szükségesek a szerotonin és dopamin képződéshez. Emellett befolyással van több rendszerre is, amik kapcsolatba hozhatóak a depresszió kialakulásával. Ezen felül segít fenntartani a csontok egészségét, csökkenti a szorongást és csökkenti a vérnyomást, csak hogy párat említsünk. 

Cink

Az enzimek ( amikből több, mint 300-al rendelkezünk) a cinket használják legtöbbet a többi ásványianyaggal szemben. Elengedhetetlen a szervezet több rendszere számára. Aktiválja az emésztőenzimeket, ezáltal elősegíti a szervezetet, hogy feltudja dolgozni az ételet, valamint megelőzi az ételallergiákat ( amik cserébe megelőzik a depressziót,nuvek a jópár hangulati zavart az ételallergiák váltanak ki). Emellett segít a DNS-ünket megjavítani és protein termel. Végezetül cink segít a gyulladást kordában tartani és felturbózza az immunrendszert. 

Szelén

A szelén szintén létfontosságú az agy működéséhez és segít javítani a hangulatot és a depresszió tüneteit. Továbbá a szelén fontos szerepet játszik a pajzsmirigy megfelelő működésében. Az egészéges pajzsmirigy elengedhetetlen a mentális egészéghez. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!