A kutatás első napján a résztvevőknek különböző tárgyakról készített képeket mutattak, és meg kellett határozniuk, hogy azok beltéri vagy kültéri tárgyak. A feladat után nem sokkal a résztvevők egy része 200 mg koffeint tartalmazó tablettát kapott, másik részük pedig placebot. 

 

A kutatás következő napján az előző nap felhasznált képek mellé néhány addig ismeretlen képet is beraktak, a résztvevőknek pedig azt kellett meghatározniuk, hogy a látott képek újak, régiek, vagy az eredeti képekhez hasonlóak. 

A kutatás elvégzéséhez 160 részvevőt vizsgáltak meg, mind 18 és 30 év közöttiek.

200 mg koffeinnel javított memória

A második nap kutatásának eredménye az lett, hogy a koffeint fogyasztó résztvevők könnyebben azonosították az egymáshoz hasonlító képeket, mint a placebot fogyasztó társaik. Az régi és az új képeket mindkét csoport azonos sikerrel különböztette meg. 

A kutatás további részében 100 mg és 300 mg dózisú koffeint adtak a résztvevőknek, amelynek eredménye szerint a 100 mg koffein kevésbé hatékony, mint a 200 mg dózis, ám a 200 mg és a 300 mg dózis hatása között nincsen különbség. 

“Azt állapítottuk meg, hogy a koffein memóriára gyakorolt pozitív hatásait legalább 200 mg koffein elfogyasztásával tudjuk vizsgálni.” - írták a kutatást összefoglaló dokumentumban. Azt is megállapították, hogy a memóriára gyakorolt hatás nem érvényesült, amikor a képfelismerő feladat előtt 1 órával fogyasztották a koffeint. 

A kutatók szerint a koffein sokféleképp befolyásolhatja a hosszútávú memóriát, például blokkolhatja az adenosine molekulát, amely a norepinefrin hormon blokkolásáért felelős. Utóbbi hormon bizonyítottan pozitívan befolyásolja a memóriát. Azt is hozzáteszik, hogy a koffein pontos befolyásoló hatásának megismeréséhez további kutatások szükségesek. “A koffein nagymértékű fogyasztása és a növekvő érdeklődés a kognitív képességek javítása és az idegi védelem iránt még fontosabbá teszi a további kutatásokat” - teszik hozzá. 

A koffein fogyasztásának lehetséges pozitív hatásai és veszélyei

Az amerikai élelmiszer és gyógyszer adminisztrációért felelős szervezet szerint egy átlagos amerikai 300 mg koffeint fogyaszt egy nap, leginkább kávé, tea, és üdítőitalok formájában. 

Számtalan kutatás bizonyítja a koffein egészségre gyakorolt pozitív hatását, tavaly a Medical News Today beszámolója szerint a koffeines italok fogyasztása csökkenti a májkárosodás veszélyét, egy másik kutatás pedig azt bizonyította, hogy napi 2-4 bögre kávé csökkenti az öngyilkosság veszélyét. 

Ám vannak negatív hatásairól szóló kutatások is, amelyek szerint a koffein fogyasztása órákkal később is megzavarhatja a nyugodt alvást a benne található stimulánsok miatt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!