A szklerózis multiplex egy olyan autoimmun betegség, melynek a tünetei betegenként akár nagyon eltérőek is lehetnek. Természetesen vannak a betegségnek közös tulajdonságai, mint a fájdalom vagy a krónikus fáradtság, azonban gyakran furcsa és szokatlan tünetek is megjelenhetnek a betegeknél. Összeszedtük azokat a nem szokványos tüneteket, amikről az SM betegek számoltak be saját tapasztalataik alapján.

A szervezet reakciója az időjárásra

Számos SM beteg arról számolt be, hogy a tünetei rosszabbodtak az időjárás megváltozása esetén. Ezek alapján a páratartalom emelkedése jelentős negatív hatást gyakorolhat a tünetekre, míg zivatarok esetén testükben furcsa, kellemetlen tüneteket tapasztaltak.

Kellemetlen érzés fogászati beavatkozást követően

Néhány SM beteg azt tapasztalta, hogy tünetei erősödtek rutin fogászati beavatkozást követően. Pontosan nem tudni, hogy ezt maga a beavatkozás vagy a stressz váltja ki, esetleg mindkettő egyszerre.

A napsütés pozitív hatása

Bár nagyon sok SM beteg nem viseli jól a magasabb hőmérsékletet, néhányan arról számoltak be, hogy a hűvösebb, de napos időjárásban jobban érezték magukat és csökkentek a tüneteik. Ez valószínűleg a napsugárzás hatására keletkező D-vitaminnak köszönhető.

A test reakciója a repülésre

Egyes szklerózis multiplex betegségben szenvedők azt tapasztalták, hogy a hosszabb repülés során tüneteik jelentősen rosszabbodtak. Egyelőre nem látjuk az összefüggést a repülés és a tapasztalt tünetek között, azonban kutatók vizsgálják, hogy milyen kapcsolat lehet a repülés és az SM tünetek között.

Testrángások

Amíg a rángatózás és az izomgörcsök bizonyos központi idegrendszeri betegségek gyakori tünetei (pl. Parkinson-kór, ALS), nem tekinthetők az SM tipikus tüneteinek. Ettől függetlenül az SM betegek egy része megtapasztalja ezeket a tüneteket (fej, nyak, törzs, hangszálak).  

Forró lábak

A lábak felforrósodása, illetve a tűszúrás szerű érzet a lábakban szintén az SM szokatlan tünetei közé sorolhatók. Néhányan úgy írják le, hogy olyan érzés ez, mintha kavicson járkálnának, illetve olyan érzésük van, mintha a lábuk lángolna, pedig amikor megfogják, hűvösnek érzik.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!