Világszerte nagyjából 2,5 millióan szenvednek a szklerózis multiplex nevű betegségben. A szklerózis multiplex a központi idegrendszer krónikus, gyulladásos megbetegedése, melynek során a szervezet saját immunrendszere tévesen támadja meg azokat a zsíros vegyületeket (myelin), amik védik az idegrostokat és a gerincvelőt.

Bárkit elérhet ez a rettegett kór, azonban nőknél gyakoribb az előfordulása (kb. duplája), általában 15 és 60 éves kor között diagnosztizálják. Magasabb rizikóval kell számolnia annak, akinek a családjában előfordult már a betegség vagy más autoimmun megbetegedés, illetve növeli az SM kockázatát a dohányzás és a korábban előfordult mononukleózis. 

Mik a szklerózis multiplex leggyakoribb jele és tünetei?

1, Gyengeség és fáradtság

A betegek kb. 80%-a tapasztal az SM korai stádiumában megmagyarázhatatlan izomgyengeséget, ami általában a lábakban kezdődik. A krónikus fáradtság mellett tapasztalhatunk zsibbadást vagy bizsergést is. A kimerültség hirtelen jelentkezik és csak hetekkel később múlik el.

2, Látászavar

A látásromlásnak számtalan oka lehet, néhány esetben azonban az SM kialakulását jelzi előre. Ilyenkor a látóidegben is gyulladás alakul ki és ez okozza a homályos látást, vagy ritkább esetben kettős látást.

3, Fájdalom és izomgörcs

Az SM-ben szenvedő betegek gyakran számolnak be lábfájdalomról, izomgörcsökről és izommerevségről. Nőknél ez a tünet gyakrabban fordul elő.

4, Hólyag problémák

Gyakran van vizelési ingere és néha úgy érzi, hogy nem fog kiérni a toalettig? Az esetek többségében valamilyen fertőzés áll a kellemetlen tünetek hátterében, ritkább esetben azonban az SM jelenlétére is utalhatnak a tünetek.

Az SM jellemző tünetei a gyakori vizelés, az erős vizelési inger, valamint az inkontinencia. 

5, Memóriazavar

Mivel az SM a központi idegrendszer működését érinti, a kognitív problémák nem ritkák a betegség során. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!