Minden ember szorong. Egyeseket teljesen megfertőz ez az állapot, és napi szinten találkoznak a kellemetlen tüneteivel. 

A szorongás tünetei:

•    borús gondolatok
•    erős szívdobogás
•    izzadó tenyér
•    izomgörcsök
•    kiszáradt száj
•    hányinger
•    az érzés, hogy a legrosszabb fog megtörténni
•    képtelenség a koncentrációra
•    álmatlanság
•    az ágyból felkelni nem akarás 
•    a legsúlyosabb formája a halálfélelem, amit sokszor magának sem mer bevallani a beteg 

A szorongás egy olyan aggodalomérzet, amely szellemileg és fizikailag is megviseli a testünket. Az igazi szorongásnak nincsen tárgya, megfoghatatlan, ezért nehéz is küzdeni ellene.

Ezek a tünetek sokakat teljesen legyengítenek, és ott nehezítik meg az életüket, ahol csak lehet. Amikor valaki eljut erre a szintre, általában szakemberhez fordul, és felírnak neki valami gyógyszert, ami elnyomja a tüneteket, így a páciens megkönnyebbül. Igen ám, de a szorongásra felírt készítmények időnként borzalmas mellékhatásokat produkálnak, így megeshet, hogy még rosszabb állapotot idéznek elő, mint maga a szorongás. Ráadásul az ilyen gyógyszerek függőséget okoznak, miközben veszélyesek lehetnek létfontosságú szerveink – például a máj vagy a vesék – működésére is.

Mi a szorongás?

A szorongás a testünk „üss vagy fuss” reakciója. Az őseink az életben maradáshoz használták ezt az érzést, amikor vadásztak, vagy ha megtámadták őket. Ilyenkor a mellékvese adrenalint pumpált a vérükbe, harcra vagy menekülésre ösztönözve őket. A szorongásra ma is szükségünk van, mert figyelmeztető jelként működik, habár a legtöbb esetben nincs szó küzdelemről vagy menekülésről, mint őseinknél. Igen ám, csak hogy őseinknél a szorongás csak rövid átmeneti állapot volt (vagy győzött, vagy vesztett), ha pedig a szorongásnak nem volt konkrét tárgya, akkor sokat segítettek a rítusok, a mágikus gondolkodás. Szorongást érzünk, ha be kell fizetnünk egy számlát, vagy ha kirúgnak a munkahelyünkről, de nem biztos, hogy ilyenkor jó ötlet lenne elfutni a főnökünk vagy a számlák befizetése elől, mint ahogy régen a vadak elől tették. A szorongás tünetei, amikor már szinte elviselhetetlenek, nagyban károsíthatják szervezetünket és betegségekhez vezethetnek. Ahelyett, hogy gyógyszerekkel próbálnánk kezelni, vannak természetes módok is a stressz feloldására.

Természetes módszerek szorongás ellen

1, Egészséges étrend 

Sokféle kutatást végeznek mostanában arról, hogy a szorongás a belekből eredhet. Ezért vannak az aggódó embereknek bélmozgási problémáik is. Az egészséges ételek enyhíthetnek a szorongás tünetein. Fogyasszon kevesebb koffeint, cukrot és tejterméket, és helyette egyen több gyümölcsöt, zöldséget, magokat, gabonákat és csonthéjasokat!

2, Étrend-kiegészítők

GABA: A GABA egy aminosav, amely a központi idegrendszerre kifejtett nyugtató hatásáról ismert. Ez egy ingerületátvivő, amely segíti az idegi impulzusok közti kommunikációt. Ha a testedben nincs elég GABA, előfordulhat, hogy szorongást tapasztal. Sokan ilyenkor alkohollal próbálják „gyógyítani” magukat. Napi 500-1000 mg GABÁ-val segíthet a helyzeten, valamint olyan ételek fogyasztásával, amelyek elősegítik a termelődését: zöld tea, citrusfélék, banán, csonthéjas gyümölcsök és zöld színű zöldségek.

Omega-3: Az Omega-3 zsírsavak csökkentik a szorongás tüneteit.

Magnézium: A magnézium természetesen nyugtatja az idegrendszert. Megtalálható a kókuszvízben, a hínárban, a tökmagban, a kesudióban, a mandulában, a csokoládéban (de nem olyan sok, mint azt sokan hiszik) és más ételekben.

3, Relaxációs terápia

A meditáció, légzésgyakorlatok, masszázs, akupunktúra, hosszú fürdőzések, stb. Ezek mind javítanak a hangulaton és olyan hormonokat termelnek, amelyektől jobban érezzük magunkat.

4, Testmozgás

Kezdjen el mozogni! Az erősebb szívverés segít eloszlatni a keringésben megakadt energiát, ami szorongást okoz, plusz sportolás közben rengeteg boldogság-hormont szabadít fel. Mozogjon napi 30 percet és máris fel fog tűnni, mennyivel jobban érzi magát!

5, Gyógynövények

A Föld minden gyógyszert megtermel, amire csak szükségünk lehet.

A kamilla nyugtató és altató hatása segíti az alvást.

A kava vagy mámorbors a testben lévő GABA-receptorok aktiválásával enyhít a szorongáson.

A macskagyökeret álmatlanság ellen használják étrend-kiegészítőként vagy teának lefekvés előtt egy órával.

A golgotavirágot is álmatlanság és szorongás ellen fogyasztják tea formájában. 

6, Aromaterápia

Illóolajokat adhat a fürdővizéhez, masszázsolajakhoz vagy párologtatókhoz. A legjobb illóolajok szorongás ellen a levendula, az ylang-ylang, a muskátli, a rózsa, a bergamott és a jázmin.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!