A felnőtt lakosság kb. 40%-ának vannak időnként panaszokat okozó alvászavarai. Idősebb életkorban akár a betegek 80%-ánál megfigyelhető ez a tünet.

Az alvászavarok öt fő típusát különböztetjük meg. 

1, krónikus fájdalommal vagy gyakori felébredéssel járó állapotok 

Az altatók rendszeres vagy hosszabb ideig történő szedése hozzászokást eredményezhet!

Pl. gyakori éjszakai vizelés, keringési elégtelenség vagy prosztata betegségek miatt. Gyógyszer mellékhatások következménye is lehet, pl. theophyllin, béta-blokkoló gyógyszerek, szteroidok (orvosi insomnia)

2, pszichiátriai okok (depresszió, mánia, drogfüggőség, alkoholizmus)

3, circadián (a nappal és az éjszaka felcserélődése) 

Főleg idősebb, egyébként mozgásszegény életmódot folytató, ingerszegény környezetben élő embereknél látjuk. Itt fontos, hogy ne engedjük a beteget nappal aludni, mert akkor kipiheni magát és természetes, hogy éjszaka majd nem tud aludni!

4, gyógyszeres (álmatlanságot okozó gyógyszerek szedése vagy éppen a gyakori altató és nyugtató használata)

5, elsődleges alvászavar: a hátterében semmiféle betegséget, pszichiátriai ártalmat vagy környezeti okot nem lehet kimutatni.

Az elsődleges alvászavarok kezelése ott kezdődik, hogy elhagyjuk azokat az italokat, illetve szokásainkat, amik az alvást erősen befolyásolják, pl. kávé, energia italok, alkohol, esti kiadós vacsorák.

Célszerű alvásnaplót vezetni. Erre csak néhány hétig van szükség, de ebben pontosan rögzíteni kell a lefekvés idejét, alvás előtti időtartamot, akkor mit csinál (pl. TV-t néz, netán horror filmeket), a felébredések számát és időtartamát, az alvás minőségét. Ezt 1- 5-ig szokás pontozni.

A dohányzás, főleg az esti órákban szintén alvászavart okozhat. Az alvászavar oka lehet az is, hogy napközben nem végzünk elegendő fizikai tevékenységet, így estére fizikai értelemben nem is fáradunk el. A kiadós, lefekvés előtti séták vagy a délutáni, intenzívebb edzésmunka a jó alvást megalapozza. 

A rendszeres, napi ritmusa az étkezésnek, a mozgásnak, a pihenésnek és a munkának az elsődleges alvászavarok túlnyomó részét megszünteti. Aki évtizedek óta altató gyógyszerrel alszik el, az nehezen tud leszokni róla, sőt, az esetek többségében nem szabadul meg soha a gyógyszereitől. Ezért nagyon gondoljuk meg, mikor néhány rossz éjszaka után ezekhez a gyógyszerekhez nyúlunk!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!