A legjobbakkal is előfordul, hogy időnként depressziósak lesznek, biztosan vannak olyan napok, amikor egyszerűen nem érzi jól magát. Depresszióról akkor beszélünk, ha rosszkedvünk tartós és nincs valójában semmi objektív oka (betegség, gyász, stb.). Az embereknek általában vannak különféle technikáik a depresszió kezelésére, a leggyakoribb az, hogy esznek. A meglepő tény az, hogy ténylegesen leküzdhető a depresszió evéssel! 

1, Tojás

A tojás az egyik legtáplálóbb étel, telis tele B-vitaminokkal. Ezek a vitaminok csökkentik a depressziót az idegi funkciók serkentésén keresztül. Magas lecitin tartalma is jótékonyan hat az agy működésére. Ha ezek a funkciók jók, jól érezheti magát. A tojás fogyasztható magában vagy omlettként, illetve egyéb fogások kiegészítőjeként. 

Van öt étel, amely különlegesen alkalmas a hangulat javítására egészséges úton. Próbálja ki ezeket és elfelejtheti a depressziót és tüneteit, például az erőtlenséget és a hangulatingadozásokat.

2, Hal

Talán már látta reklámokban, hogy a hal egy „agyi étel”, ez reklámfogásnak tűnhet, de valójában tudományos tények támasztják alá. A hal, főként azok a fajták, amelyek hideg és mély vizekben, tengerekben élnek, mint a lazac, a tonhal, a makréla és a szardínia, gazadagok omega-3 zsírsavakban. Ez az egészséges zsír közvetlenül kapcsolódik az agyi működés javításához, mivel az omega-3 zsírsavak, főként a DHA, az agy szürkeállományának építőelemei. Emellett ezen halak húsa  teljes értékű fehérjéket tartalmaz, amikben valamennyi esszenciális aminosav megtalálható (szervezetünk ezek szintézisére nem képes), ezen felül  stabilizálja a vércukor szintet.

3, Diók és magvak

A tökmag és a napraforgómag, a kesudió és a mandula bőven tartalmaznak magnéziumot, rezet, szelént. Ez az ásványi anyagok kétféleképpen javíthatják a hangulatot. Javítják a sejtekben az energiatermelés hatékonyságát  és stimulálják a szerotonin szintézisét, amely egy jól ismert természetes nyugtató. Emellett egészséges zsírokat és fehérjéket is tartalmaznak, amelyek az ideg sejtek és az őket tápláló glia sejtek egészségét biztosítják és stabilizálják a vércukorszintet.

4, Zöld tea

A zöld teát egészséges gyógyitalnak tartják és jó okkal. Újabban az idegrendszer egészségéhez is kapcsolják. A zöld tea L-theanine aminosavat tartalmaz, amely segíti az alfa agyi hullámok létrehozását. Ezen hullámok  hatására nyugodtabbá válhat, emellett jobban tud majd koncentrálni. Mivel az L-theanine könnyen felszívódik, a hangulatra kifejtett hatása azonnali.

5, Ősi magvak

Az olyan gabonafélék, mint a köles, a disznóparéj és az árpa összetettebb szénhidrátokat tartalmaz, mint modern megfelelőik, a búza, a kukorica és a rizs. Mivel az előbbiek megemésztése hosszabb időt vesz igénybe, nem okoz hirtelen vércukorszint ugrást. Az állandó vércukorszint mellett pedig a hangulat is kevésbé ingadozik.

Ez az öt étel bizonyítja, hogy az étkezés igen is megoldást nyújthat a depresszióra és a hangulatingadozásokra. Nem csak egészségesek, de ízletes ételeket is készíthetünk belőlük. Persze természetesen ezen ételek fogyasztása is mértékkel kell, hogy történjen, hogy elkerüljük egyéb egészségügyi problémák (elhízás) kialakulását.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!