Az USA, Európa és a világ más területein is előszeretettel termesztik.

Az áfonya egészségre gyakorolt jótékony hatása

1. Csökkenti a hason található zsírpárnákat:

A bokrok alapján háromféle áfonyát különböztethetünk meg – keskenylevelű, fürtös és „nyúlszem” áfonya.

A hason található túlsúly szívrohamot okozhat, ezért fontos, hogy az ember minél hamarabb megszabaduljon tőle. Az áfonya alacsony kalóriatartalmú rostokat tartalmaz, így csökkenti a hason található zsírpárnákat. Számos kutatás bebizonyította, hogy az áfonya stabilizálja a cukorszintet, és a segítségével nem gyűlik össze felesleges zsír a szervezetben. Ez az áfonya egyik legfontosabb pozitív hatása.

2. Gazdag antioxidánsokban:

Az antioxidánsok megakadályozzák a gyors öregedést. Az áfonya pedig tele van antioxidánsokkal, amelyek megelőzik az öregedés jeleinek kialakulását. Gyulladásgátló tulajdonságai miatt az áfonya stabilizálja az agy mentális működését. Ezért tehát ha fizikailag és mentálisan is szeretne minél tovább fiatal maradni, építse be az áfonyát az étrendjébe. Végül, de nem utolsósorban, az áfonya ellenőrzés alatt tartja a stressz-szintet; a kutatások bebizonyították, hogy az áfonya biztosítja a jó hangulatot.

3. Alacsony kalóriatartalmú:

Az áfonya olyan anyagot tartalmaz, ami megakadályozza, hogy a vérerekben felesleges koleszterin rakódjon le. Mivel az áfonya alacsony kalóriatartalmú gyümölcs, ezért magas kalóriatartalmú élelmiszerek helyett is fogyasztható, így segíti a fogyást.

4. Megakadályozza rák kialakulását:

Az áfonya olyan vegyületesek tartalmaz, amelyek fontos szerepet játszanak a rák, kifejezetten a végbélrák megelőzésében.

5. Csökkenti a szívproblémákat:

Az áfonya gazdag rostban, ezért csökkenti a szervezetben található „rossz” koleszterint. Ezzel együtt hozzájárul a szív egészségéhez és olyan szívbetegségek kialakulását is megakadályozhatja, mint az agyvérzés és a szívroham.

6. Megőrzi a látást:

Az áfonya olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megőrzik a látást az öregedés után is, és megakadályozza számos szembetegség (például szürkehályog, rövidlátás, stb.) kialakulását. Az áfonya lé ivása a Royal Air Force pilótáinak kötelező volt a második világháborúban.

7. Megelőzi a fertőzéseket:

Az áfonya kiváló otthoni orvosság a húgyúti fertőzésekre, mivel a benne található vegyületekkel kezelhetőek bizonyos típusú baktériumok okozta fertőzések.

8. A legjobb táplálék az agynak:

Az áfonya véd az olyan öregedéssel járó memóriaproblémáktól, mivel stimulálja a neuronok jelzéseit és segít a jobb memória megőrzésében.

9. Megakadályozza a székrekedést:

Mivel az áfonyában sok rost található, így megakadályozható vele a székrekedés A roston kívül az áfonya gazdag még vitaminokban és más tápanyagokban, amelyek serkentik az emésztést.

10. Szabályozza a vércukrot:

A kutatók bebizonyították, hogy az áfonyát fogyasztó 2-es típusú cukorbetegséggel küzdő emberek vércukor-szintje jobban szabályozható. A 2-es típusú cukorbetegség jellemzője a magas vércukor-szint, mivel a hasnyálmirigy nem termel megfelelő mennyiségű inzulint. Ebben az esetben a rendszeres áfonyafogyasztással a betegek glükóz szintje csökkent a vérben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!