Az tíz leggyakoribb halált okozó betegségből az Alzheimer az egyetlen, amelyiket se megelőzni, se kezelni nem lehet. A legtöbb család számára az Alzheimer diagnózisa sokkal kétségbeejtőbb, mint bármely más diagnózis.

Sokan keresnek más, holisztikus gyógymódokat, amik esetenként javítják az állapotot vagy lassítják a betegség lefolyását. Az illóolajokat generációk óta használják a depresszió, idegesség vagy az álmatlanság kezelésére. Az olajakat a gondozók az Alzheimer tüneteinek enyhítésére szívesebben használják. 

Egy kutatás rozmaring, levendula és narancs illóolajat használt Alzheimeres betegeken 28 napon keresztül. A kognitív funkció az összes betegnél javulni kezdett az aromaterápia után. A kutatók a Gottfries,Brane,Steen skálát használták, ami a funkciónális alzheimer állapotot méri fel,, valamint az érintőképernyős típusú Demencia Felmérő Skálát, hogy ezek segítségével mérjék fel az aromaterápia közbeni fejlődést. 

Egy kutatás szerint az illóolajok használata egy hatásos, gyógyszermentes terápia a demencia kezelésére, ami lehetőséget hordoz arra, hogy fejlessze az észlelési funkciókat az Alzheimeres betegeknél.

Az ápoltak közül senki sem panaszkodott mellékhatásokra,tehát az aromaterápiának nincsen ismert mellékhatása. A kutatás arra a következetetésre jutott, hogy az aromaterápia egy eredményes, gyógyszermentes terápia a demencia kezelésében, ami akár az Alzheimeres betegek észlelő funkcióját is javíthatja. 

Hét illóolaj amely segíthet az Alzheimerrel vagy demenciával diagnosztizált betegeken.

Ha ön vagy szerettei közül valaki Alzheimerrel vagy demenciával küzd fontolja meg az alábbi illóolajok használatát:

1. Levendula: A levendulát úgy találták, hogy segít nyugodtnak maradni és egyensúlyban tartani az érzelmeket és segít kordában tartani a depressziót,dühöt,ingerlékenységet és az álmatlanságot.

2. Borsmenta: A borsmentát használhatja az elme felvillanyozására és stimulálására, valamint az idegek nyugtatására is. 

3. Rozmaring: A rozmaring a borsmentához hasonlóan használható a test és az elme stimulálására. Javíthatja az észlelő képességet és a kedvet. 

4. Bergamot: A bergamot egy citrus olaj ami enyhíti az idegességet,nyugtalanságot, az enyhe depressziót és a stresszt.

5. Citromfű vagy citromfű olaj: Ez a drágább olajak közé tartozik, ám kutatások bizonyítják, hogy hatékonyan segíti  az idegességgel vagy álmatlansággal küzdő betegek nyugtatását és ellazulását. Emellett javítja az emlékező képességet és könnyíti az emésztést. 

6. Ylang Ylang: Az Ylang Ylang elősegíti a minőségi alvást és enyhíti a depresszió tüneteit.

7.Gyömbér: A gyömbér segítséget nyújthat az étvágytalanságban, az emésztésben és még a székrekedés kezelésében is.

Ha egy ismerősét Alzheimerrel vagy demenciával diagnosztizálták meséljen neki az  az aromaterápia előnyeiről. Ez segíthet szerettének abban, hogy elfogadja betegségét. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!