Mentális egészség nélkül elképzelhetetlen, hogy szervezetünk megfelelően működjön. Nézzük meg, milyen adaptogén növényekkel érhető el testünk valódi egészsége.

1, Kurkuma

A kurkuma legfontosabb hatóanyag a kurkumin, mely manapság az egyik legjobban kutatott természetes vegyület. Ez a jól ismert gyógynövény a tradicionális kínai gyógyászatban és az Ayurvedában egyedülálló helyet foglal el, jótékony hatásai közé tartozik a szervezetben kialakult krónikus gyulladások mérséklése, a stressz és a pszichés zavarok enyhítése. 

Bizonyos gyógynövények elősegítik a testi és szellemi egészség fenntartását.

2, Gyömbér

Sokan nem is gyógynövényként, hanem egyszerű táplálékként tekintenek a gyömbérre, pedig a gyömbér fontos szerepet játszik számos betegség gyógyításában, mint pl. a gyomorbetegségek, idegrendszeri problémák. Sokan a nyers gyömbért általános nyugtató hatása miatt fogyasztják.

A gyömbér emellett segíti a fehérjék és zsírok bontását, javítja az emésztést, tisztítja a beleket és erősíti az immunrendszert. 

3, Aloe Vera

A gyömbérhez hasonlóan az aloe vera is kiváló béltisztító, segíti a belek mozgását, javítja a vér és a sejtek oxigénellátását, csillapítja az emésztőrendszer gyulladását. 

Az aloe vera gél és dzsúsz formájában is rendkívül hatékony, enyhíti a mentális betegségeket, csökkenti a diabétesz, vesekő, ízületi gyulladás, szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, puffadás, candida fertőzés kialakulásának esélyét.

4, Teafa olaj

A teafa olajat tipikusan fertőzések gyógyítására alkalmazzuk (antivirális, antibakteriális, gombaölő hatás), de emellett nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a stresszt és hozzájárul a jó hangulat kialakulásához. 

5, Bazsalikom

Egy másik rendkívül erős és hatékony adaptogén gyógynövény a bazsalikom, mely szintén nyugtató hatással van az idegrendszerre, javítja a hangulatot, emellett pedig erősíti az immunrendszert.    

A bazsalikom, a paradicsom és az oliva olaj „szentháromsága” a mediterrán étrend egyik alappillére, és jól tudjuk, ma a leghosszabb  és legtöbb egészségben eltöltött életévre éppen a mediterrán vidékek lakói számíthatnak.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!