Azoknak, akik figyelemzavaros hiperaktivitási zavarral küzdenek, érdemes kipróbálniuk a halolajat. De hogyan is segíthet a halolaj?

ADHD:

A figyelemzavaros hiperaktivitási zavar olyan krónikus viselkedési probléma, amely megnehezíti az egyén számára, hogy a napi teendőire koncentráljon. Akinek ilyen problémája van, az nehezen koncentrál, nehéznek találja az egy helyben ülést, gondolkodás nélkül, vagyis impulzívan cselekszik és belevág mások szavába a beszélgetések közben. Az ADHD tünetei már az élet korai szakaszában megfigyelhetőek, néhány esetben pedig akár a tinédzser- és felnőttkorban is problémákat okozhatnak. Több kutatásra van szükség ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani az ADHD pontos okát, de tanácsos azonnal felvenni a gyermekorvossal a kapcsolatot, ha a gyermekünknél akár csak a lehetősége is felmerül a hiperaktivitásnak. Az ADHD jól kezelhető, de gyógyszereket is használhatnak a kezelés során.

Az omega-3 zsírsav és az agyi fejlődés:

Az omega-3 zsírsavak olyan esszenciális zsírsavak, amelyeket nem képes a szervezet előállítani, ezért táplálék útján kell a szervezetbe juttatni őket. Az omega-3 zsírsavak esszenciális tápanyagok, amelyek dokozahexaénsavval (DHA) látják el a növekedő szöveteket, valamint biztosítják az idegrendszer megfelelő működését. A DHA fontos szerepet játszik a neurotranszmissziókban, valamint a viselkedési jellemzők kialakításában is. Az emberi agy tömege a születéstől fogva az első öt évben növekszik, ezért ezalatt az időszak alatt a DHA fontos szerepet tölt be az agy és a szem fejlődésében, valamint biztosítja, hogy a szív egészséges maradjon.

A halolaj és az ADHD:

Az ADHD a többszörösen telített zsírsavak hiánya miatt alakul ki a szervezetben. Ezeknek a hosszú láncokból álló zsírsavaknak a hiánya befolyásolja a viselkedést és az észlelést, mind közvetett, mind közvetlen módon. Számos tanulmány bizonyította már, hogy a halolaj csökkenti az ADHD tüneteit.

Mivel a gyerekeknek DHA-ra van szükségük az agyuk fejlődéséhez, számos tanulmányt készítettek annak ellenőrzésére, vajon a halolaj tényleg csökkenti-e az ADHD tüneteit. A kutatók azonban nem kaptak egyértelmű eredményeket: csak néhány tanulmány bizonyította, hogy a halolaj enyhíti az ADHD-s problémákat.

Egy európai kutatás során egy csoport ADHD-s fiút vizsgáltak. Az eredmények szerint azok a fiúk, akik omega-3 zsírsavakat kaptak, jobban tudtak figyelni azoknál a fiúknál, akik nem kaptak zsírsavakat. A szakértők szerint a szülők segíthetik a gyereküket úgy is (a felírt gyógyszereken kívül), hogy omega-3-ban gazdag táplálékokat biztosítanak a számukra, valamint halban és halolajban gazdag étrendet alakítanak ki nekik. Nem tanácsos a felírt gyógyszert halolajjal vagy omega étrend-kiegészítővel helyettesíteni. A halolaj ugyanis a gyógyszerrel együtt hathat pozitívan a szervezetre.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!