Modern és felgyorsult világunk az utóbbi évtizedekben akkora változáson ment keresztül, amit az évezredeken át lassú tempóhoz szokott emberi szervezet érthető módon nem tudott követni. Ez a pár tízéves periódus evolúciós léptékkel mérve szinte kifejezhetetlenül kicsiny időszak, így hozzászokásról, adaptációról nem beszélhetünk. 

Ma már meg sem lepődünk azon, ha egy fiatal gyerek antidepresszánst, nyugtatót vagy éppen altatót szed rendszeresen. A legnagyobb probléma ezekkel a gyógyszerekkel az, hogy rövidtávon kiváló megoldást nyújthatnak, viszont nagyon gyakori a hozzászokás, s a betegnek végül egész életén át szednie kell őket. A legtöbb ilyen gyógyszer hosszútávú mellékhatását pedig nem is ismerjük.

Ha mai életünket összevetjük nagyszüleink életével, szinte azt mondhatjuk, hogy alig találunk átfedést a kettő között. Ennek a döbbenetesen gyors változásnak azonban nap, mint nap fizetjük az árát, mára népbetegséggé vált a depresszió, a folyamatos stressz, az ebből fakadó emésztési, alvási, stb. problémák.

Az érem másik oldala persze az, hogy aki még soha életében nem élt át igazi pánikrohamot, az nem tudja, hogy milyen borzalmas élmény az, amikor teljesen hétköznapi problémákat valóságos tragédiaként élünk meg, a hullámok összecsapnak az ember feje fölött és úgy érzi, képtelen uralni a helyzetet. A modern világot jelképező Amerikai Egyesült Államokban kb. 7 millióan élik át nap, mint nap ezt az érzést. Őket első sorban gyógyszerekkel kezelik a szakemberek, főként pszichiáterek.  

Az antidepresszáns gyógyszerek leggyakoribb mellékhatásai: hányinger, hányás, fejfájás, elhízás, székrekedés, ízületi fájdalom, homályos látás, mellkasi fájdalom, hallásproblémák, remegés, nehézlégzés, hiperventilláció, fülcsengés, paranoia, hallucináció, agresszív viselkedés, hidegrázás, vérző íny, száraz száj, izzadás, memóriazavar, koordinációs zavar, stb.

Szerencsére a fenti tünetek nem mindenkinél jelentkeznek, de azt mindenképpen megállapíthatjuk, hogy azok a vegyületek, amelyek képesek kiváltani ezeket a tüneteket, biztosan nem túl jótékonyak az emberi szervezet száméra. Természetesen, akinél a szakember már elkezdett egy bizonyos kezelést, nem változtathat egyik napról a másikra gyógyszerszedési szokásain, fontos, hogy konzultáljon kezelőorvosával, ha pl. szeretné elhagyni a gyógyszert. Az antidepresszáns és más tudatmódosító gyógyszerek szedését nem lehet csak úgy, egyik napról a másikra abbahagyni. 

Módszerek arra, hogyan kerekedjünk felül a depresszión és pánikbetegségen

1, Nem szabad azonnal abbahagyni a gyógyszer szedését.

Lassan, fokozatosan, a kezelőorvos folyamatos kontrollja mellett kell csökkenteni a dózist, kb. 3 hónap kell a gyógyszer teljes elhagyásához. Először a megszokott napi dózis ¾-ét, majd felét, végül ¼-ét kell szedni.

2, Rendszeres, egészséges táplálkozás.

Fontos, hogy egészséges ételeket fogyasszunk, soha ne hagyjuk ki a reggelit és tudatosan állítsuk össze a napi menüt, mely bővelkedjen olíva olajban vagy más egészséges zsírokban, sok folyadékban (lehetőleg tiszta víz), zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban. Kerüljük az alkoholt, kávét, édesítőkkel és tartósítószerekkel teli éteket és italokat.

3, Rendszeresen mozogjunk!

A rendszeres testmozgás nagyon fontos részét képezi a programnak, nem árt, ha olyan tömegsportokat választunk, ahol ismerősök, barátok vesznek körül minket, ebből a szempontból egyedül edzeni a konditeremben nem túl szerencsés. A sport hatására javul állóképességünk és szervezetünk több endorfint termel, ami köztudottan egy boldogság hormon. 

4, Pihentető alvás

A pihentető alvás szerepe nem hangsúlyozható eléggé. Aki hajlamos arra, hogy szorongjon, idegeskedjen, nagyon rosszul teszi, ha nem alszik eleget (napi 8-9 óra), mivel ezzel csak olajat önt a tűzre, s elősegíti a rossz hangulat és pánikrohamok kialakulását. Alvás során szervezetünk újraépíti önmagát, és felkészít minket a következő napra.

5, Szűrjük a felénk irányuló ingereket.

Ha rosszat álmodunk az esti horrorfilmektől, akkor ne nézzük őket, ha elszomorodunk a country zenétől, akkor ne hallgassuk. Tegyünk jót saját magunkkal, kerüljük azokat a külső tényezőket, amik negatív hatással vannak hangulatunkra. 

6, Hallgattassuk el a belső hangokat

Ha valaki állandóan azt súgja a fülünkbe, hogy nem vagyunk elég jók, nem felelünk meg mások elvárásainak, minden hibáért önmagunk a felelős, próbáljuk meg elhallgattatni ezeket a hangokat. A félelem, az önmarcangolás, a bizonytalanság soha nem viszi előre a dolgokat. Kérdezze meg önmagától: erre van valójában szüksége? Igaz ez egyáltalán? Segít ez előrevinni a dolgokat? Építi vagy rombolja személyiségét? Ha úgy beszél saját magával, ahogy nem engedné, hogy bárki mondjuk a gyermekével beszéljen, akkor rossz úton jár. Építse és ne lerombolja önmagát, legyen boldogabb, felszabadultabb és egészségesebb!

7, Keressük meg azokat, akik támogatnak minket.

Fontos, hogy olyan emberekkel vegyük körül magunkat, akik támogatnak minket, legyen ez akár egy barát, családtag, társ vagy egy terapeuta. Az ember társas lény. Nem arra születtünk, hogy magányosan éljünk egy lakatlan szigeten. Ha problémáink közepette kalitkába zárjuk magunkat, a legrosszabb dolgot tesszük, amit csak tehetünk. 

Azok, akik sikeresen felül tudnak kerekedni depressziójukon, pánikbetegségükön gyógyszerek nélkül, a fenti módszereket alkalmazzák, s utat nyitnak maguknak egy szebb és boldogabb jövő felé.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!