Hogyan hat az aszpirin a migrénre?

Sokan használják az aszpirint a migrén megelőzésére. A hosszú távú használata azonban nem ajánlott, mivel negatív hatással van a gyomorra, mivel növeli a gyomorfekély és –irritáció kialakulását. Ez a gyógyszer beszedhető a migrén kialakulásának elején, mivel megállítja a tünetek és a teljes migrénes fejfájás kialakulását.

Mivel köztudottan nagyon hatékonyan enyhíti a fájdalmat, a migrénesek gyakran használják az enyhébb vagy közepes erősségű migrénes fejfájás enyhítésére. Ez a gyógyszer egy habzó készítmény (vagyis vízzel érintkezve pezsegni kezd), ezért gyorsabban hat, mint más tabletták. Az aszpirin meggátolja, hogy a szervezet bizonyos anyagokat állítson elő, amelyek a láz, fájdalom, vérrögök és duzzanat kialakulásáért felelősek.

Mennyire hat hatékonyan az aszpirin a migrénre?

2010-ben egy tanulmány során átnéztek 13 klinikai vizsgálatot, amelyek a migrénes emberek aszpirinhasználatáról szóltak. A tanulmány során megnézték, hogyan enyhítette a fájdalmat ez a gyógyszer, és összehasonlították azoknak az embereknek az eredményeivel, akik csak hatástalan placebo cukortablettákat kaptak. A tanulmány a következő eredményekre jutott:

•    A közepes vagy súlyos erősségű migrén javult vagy enyhült két óra elteltével, méghozzá 52 százalékban az aszpirin-felhasználók között, míg 32 százalékkal a placebo-felhasználók között.
•    Az aszpirin-felhasználóknál enyhültek az olyan migrénes tünetek, mint a hányinger, valamint a fény- és szagérzékenység.
•    Ha az aszpirint nagy mennyiségű metoklopramiddal (egy hányinger elleni gyógyszerrel) keverik össze, akkor sokkal hatékonyabban csökkenti a hányingert, mint az aszpirin önmagában.

Nem egészen érthető még, miért hat olyan jól az aszpirin a migrénre és annak olyan tüneteire, mint a látászavarok.

A szakértők szerint lehetséges, hogy a gyógyszer szerotonin-szabályozó (a szerotonin egy agyi vegyület) vagy gyulladásgátló képessége van a dologban.

Figyelmeztetés:

Mint már fentebb említettük, ha túl gyakran szed be nagy mennyiségű aszpirint, az a gyomor irritációjához vezethet.

Ezen kívül fülzúgás alakulhat ki, és nagyobb lehet a vérzés kockázata is, stb. Mindig tartsa észben, hogy aszpirinnel nem kezelhető a gyerekeknél a migrén. Fontos, hogy ne szedje be az aszpirint a következő esetekben:

•    Gyomorvérzés vagy gyomorfekély
•    Aszpirin miatti korábbi asztmaroham
•    Véralvadási problémák
•    Folyamatos fülcsengés

Sokaknak az aszpirin hatékonyan megszünteti a migrénes fejfájást, habár ez attól függ természetesen, mennyire erős a fellépő fájdalom erőssége. Mindenképp beszéljen a gyógyszerválasztásról az orvosával, így biztosan a legjobbat és legmegfelelőbbet kapja majd.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!