A legfrissebb kutatások alapján megdőlni látszik az a korábban szinte evidenciaként kezelt állítás, mely szerint a szerotonin hiánya felelős a depresszió kialakulásáért.Az ACS Chemical Neuroscience című szaklapban megjelent vizsgálat szerint ugyanis azoknál a vizsgálati egereknél, akiknél a kutatók blokkolták az agy szerotonintermelő képességét, nem alakultak ki a depresszió tünetei. 

Az ezredforduló előtt piacra dobott, jól ismert antidepresszáns, a Prozac elsősorban a szerotonin mennyiségét növelte az agyban, ezért a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a szerotonin szint növelésével megoldható a depresszió kezelése. Ezen elgondolás alapján, sorra jelentek meg azok a gyógyszerek, melyek a szerotonin mennyiségét szabályozták. Az esetek 60-70%-ában azonban a betegek a gyógyszerek szedése mellett is tapasztalják a depresszió tüneteit. 

A kutatás azért kiemelkedő fontosságú, mivel a WHO adatai szerint a világon kb. 350 millió ember szenved depresszióban.

A kutatócsoport tagjai blokkolták a kísérleti egerek agyában a szerotonin termelődését, majd megfigyelték az állatok viselkedését.

A kísérlet hatására az állatok rendkívül agresszívvé váltak, azonban nem mutatták a depresszió tüneteit. A másik meglepő eredmény az lett, hogy a „beavatkozáson átesett” egerek stressz hatására éppen úgy viselkedtek, mint normál társaik.

A kutatók szerint kísérletük egyértelmű bizonyítékot ad arra, hogy a szerotonin szint nem játszik főszerepet a depresszió kialakulásában, véleményük szerint drasztikus irányváltásra van szükség a jövő antidepresszánsainak kifejlesztésében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!