A Parkinson kór a második leggyakoribb neurodegeneratív megbetegedés a világon. A klasszikusan megjelenő motoros tünetek (végtagremegés, merev izomzat) már nem korai jelei a betegségnek, mert ilyenkor már a nigrostriatalis rendszer neuronjainak a 70% elpusztult.

Nagyon fontos tehát, hogy  ezt a betegséget ne csak ebben a kései stádiumban diagnosztizáljuk. A Lancet-ben (a  világ legrangosabb orvosi folyóirata) a múlt hónapban megjelent egy nagy tanulmány, ami a Parkinson kór korai jeleit próbálta meg azonosítani.

A megfigyeléseik alapján a legkorábbi jel a széklet szorulás, ami a betegség kialakulását már 10 évvel korábban előre jelezheti.

Mintegy 5 évvel a klasszikus tünetek előtt megjelenik az alvászavar, ami kettős: egyrészt keveset alszanak a betegek, másrészt az alvásuk mindig álomtalan.

A szorongás, a nyak és vállövi izmok görcsös fájdalmassága szintén megelőzheti a betegség kialakulását mintegy 5 évvel, bár ez utóbbi kettő nem olyan pontosan jelzi előre, mint a székszorulás és az alvászavar.

Ma már jól ismert, hogy a betegség legkorábbi szakaszaiban a vastagbél idegfonataiból lehet kimutatni azokat a sejtelváltozásokat (Lewy testek), amik később majd megjelennek a nigrostriatalis rendszerben is, sőt, egy későbbi fázisában a betegségnek gyakorlatilag a központi idegrendszer minden régiójában.

Ezek a testek olyan kóros proteineket tartalmaznak, amiktől a sejt úgy próbál megszabadulni, hogy összecsomagolja őket és megpróbálja zárványokba tömöríteni, hogy ne károsítsa az idegsejtek működését.

Ez a kórós protein (fehérje) féleség sajnos templátként működik (olyan, mint a nyomdai szedőgép), azaz más fehérjéket is képes a saját térszerkezetére torzítani, ezáltal a betegség sejtről sejtre terjed. Az ilyen fehérjéket nevezzük prion fehérjéknek. Nagyon úgy tűnik, hogy ez áll a betegség hátterében és a kiindulási pont a vastagbél falát behálózó idegfonatokban jelölhető meg.

A Parkinson-kór, mint prion betegség mára már nem csak egy hipotézis, de azt még semmiképpen nem állíthatjuk, hogy ezt a betegséget kvázi "megesszük", bár a gyanús jeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!