Friss kutatások reményt adhatnak az SM-betegeknek, mivel az eredmények azt mutatták, hogy egy könnyen hozzáférhető antioxidáns lassíthatja a betegség romlását.

Azt találták, hogy a magas dózisú liponsav rendszeres fogyasztása 2 éven keresztül csökkentette az agysorvadás folyamatát másodlagos progresszív SM (SPMS) betegeknél.

A szklerózis multiplex egy progresszív idegrendszeri betegség, mely világszerte több, mint 2,3 millió embert érint. A betegség során az immunrendszer tévesen támadja meg a központi idegrendszer idegrostjait védő myelint. Ezáltal romlik az agy és a gerincvelő közötti jelátvitel, ami gyengeséget, mozgási nehézséget, arc és végtagzsibbadást vagy bizsergést okoz.

Az SM betegség során általában relapszusok (a betegség romlása) és remissziók (részleges vagy teljes javulás) váltják egymást. Az esetek többségében kialakul az SPMS, melynek során az idegkárosodás súlyosbodik, a tünetek rosszabbodnak és a remissziók egyre ritkábbá válnak.

Jelenleg nincs mód az SPMS gyógyítására, azonban léteznek olyan terápiák, amik lassíthatják a betegség progresszióját.

A liponsav, mely a természetben megtalálható antioxidáns, hatékony lehet az SPMS kezelésében és lassíthatja az agysorvadás folyamatát.

Egy kettős-vak placebo kontrollált tanulmány során 51 40 és 70 év közötti SPMS beteget vizsgáltak, 27 résztvevő 2 éven keresztül kapott napi 1200mg liponsavat, míg 24 résztvevő kapott placebot.

A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a liponsav 68%-kal csökkentheti a teljes agysorvadás kialakulásának arányát. Emellett a liponsavat szedő betegek mozgása is javult és kevesebb alkalommal estek el. Természetesen ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, hogy a liponsav biztonságos és hatékony kezelési formája az SM-nek, további, nagyobb számú résztvevő bevonásával elkészített tanulmányok szükségesek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!