Darek Fidyka mellkastól lefele megbénult, miután 2010-ben többszöri késszúrás áldozata lett. Tizenkilenc hónapnyi kórházi kezelés után orvosai arról számoltak be, hogy lábait kicsit tudja mozgatni és érzékei is visszatértek valamennyire. 

A műtét egyféle hidat képzett a sebesülés fölött, így az idegsejtek, a speciális orrsejtek segítségével, a sebesülést áthidalva meg tudtak gyógyulni. Darek Fidyka mellkastól lefele megbénult, miután 2010-ben többszöri késszúrás áldozata lett. Tizenkilenc hónapnyi kórházi kezelés után orvosai arról számoltak be, hogy lábait kicsit tudja mozgatni és érzékei is visszatértek valamennyire. 

Egy negyven éves lebénult lengyel férfi mankó segítségével újra jár, miután egy rendhagyó műtéttel orrából kés által megsértett gerincvelejébe transzplantáltak sejteket.

Mr. Fidyka jobban gyógyul, mint sejtették. Vezetni is tud, és képes eltartani önmagát. 

A hírek a gerincsérüléssel élő 3 millió embernek nyújtanak reményt. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy a gyógyulás sikere részben annak lehet köszönhető, hogy a sebesülés egy egyenes vágás volt. Bonyolultabb gerincsérülések esetében nem biztos, hogy ez a megfelelő gyógymód. 

A beavatkozás sikere Geoffrey Raisman, a londoni egyetem ideggyógyász professzorának több évtizedes munkájának köszönhető. 1969-ben felfedezte, hogy a sérült idegsejtek újra kapcsolódni tudnak, 1985-ben pedig megtalálta azokat az orrsejteket, amelyek segítik az idegrostok agyi regenerálódását. Ezek a felfedezések vezettek az elképzeléshez, hogy egy nap lehetőség nyílik majd a gerincvelői idegrostok regenerálására. 

Az orrsejtek áthidalva segítik a gerincvelő idegsejtjeit

A gerincvelő megsérülésével a sérült területet hegszövet veszi körbe, amely megakadályozza az idegrostok növekedését. Raisman professzor ötlete az volt, hogy az idegrostok tovább növekedhetnek, ha a hegszövetet sikerül áthidalni. 

Ezt az ötletet sokéves kutatás követte, amely alatt a megfelelő anyagot keresték, amivel ezt az áthidalást lehetővé tehetik. Kutatócsoportjával a szaglásért felelős idegsejtekre koncentráltak, hiszen azok az egyetlen olyan sejtek, amik képesek regenerálódni. 

Kutatásuk során lebénult végtagú patkányokon végeztek állatkísérleteket, azt tesztelték, hogy az átültetett orrsejtek hogyan és milyen mértékben befolyásolják az sérült idegsejtek újra növekedését. 

Tanulmányaik világszintű érdeklődést keltettek, az érdeklődők között volt Pawel Tabokow is, a wroclaw-i orvosi egyetem idegsebész professzora. Felvette a kapcsolatot Raisman professzorral, majd lengyelországi találkozóra hívta csapatával. 

2013-ban jelentették be, hogy sikeresen elvégeztek három különböző transzplantációt, és mindhárom esetben neurológiai javulás látható. Mr. Fidyka is a betegek között volt, két operáción esett át. Az első során orrából vettek mintát és megfelelő körülmények között transzplantáció késszé alakították. Két héttel később a feldolgozott idegsejteket sérül gerincébe helyezték, bokájából vett idegekkel áthidalva a sérült részt. Alapötletük az volt, hogy a sejtek növekedésnek indulnak majd az ideg által áthidalt rés felett. 

Mr. Fidyka ezután napi öt órán át intenzív rehabilitációs kezeléseken vett részt, amelyet Tabakow professzor és csapata tartott szemmel. Ők finomították és optimalizálták a gyógymódot világ körüli gerincsérülés gyógymódok ismeretével. 

“Történelmi jelentősségű változás” a gerincsérültek számára

 A BBC Panorama programjának 'Újra Járni' c. műsorában Mr. Fidyka a következőt nyilatkozta: 
“Tudtam, hogy nehéz és hosszú folyamat lesz, de azt mindig is kizártnak tartottam, hogy hátralevő életemet egy tolószékben töltsem, ezért felkészült voltam egy kemény harcra.”

“Úgy hisszük, ez a beavatkozás mérföldkő volt, amely további fejlesztésekkel történelmi jelentősségű változásokat fog elindítani a jelenleg kilátástalan helyzetű gerincsérülteknek.” - mondta Raisman professzor, aki jelenleg további angliai és lengyelországi kutatásokra keres támogatókat. Reméli, hogy a jövőben minél több beteg élvezheti a sikeres beavatkozás okozta képességeket. 

A kutatást a Nicholls gerincsérült alapítvány és a nagy-britanniai sejtkutató alapítvány támogatta. A Nicholls alapítványt David Nicholls alapította, miután 18 éves fia, Daniel, egy ausztráliai búvárkodás során 2003-ban nyaktól lefele lebénult. Mr. Nicholls, aki megígérte fiának, hogy nem adja fel, amíg meg nem találja a gyógymódot, a következőt nyilatkozta: 

“Geoffrey Raisman és Pawel Tabakow professzorok munkája jelenti az áttörést. Az általuk végzett kutatások eredményit az egész világon ismerni fogják a kutatók, így közösen végre olyan megoldást találhatunk, amely meggyógyítja az életüktől majdhogynem megfosztott személyeket.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!