Valóban igaz, hogy rengeteg természetes fűszerrel és növénnyel látott el minket a Földanya, amelyek segítségével egészségesen tarthatjuk a testünket, a bőrünket és még az agyunkat is. 

Zöld tea

Igen, zöld tea! Nem is olyan egzotikus, igaz? Ez a bárhol beszerezhető termék olyan gyógynövényeket tartalmaz, amely segít az általános egészség fenntartásában. A sok antioxidáns pedig fokozza az agyműködést. A zöld tea hatóanyagai védelmet nyújtanak a fehérjék és zsírok számára a testben, ezzel megelőzik az agyban található idegek öregedését. Napi 2-3 csésze zöld teával távol tarthatjuk a demenciát és élesíthetjük az eszünket is!

Kutatók szerint létezik pár növény, amely megfelelő adagolás esetén csodát tesz az aggyal és a memóriával. De mik ezek a növények? Vajon egzotikus készítmények, amelyek szinte sehol sem kaphatók? Nos, ez a lista bizonyára meglepő lesz!

Kurkuma

Az indiai konyha egyik legnépszerűbb fűszernövénye is jót tesz az agynak; a kurkuma számtalan jótékony hatással rendelkezik az egész testünk számára. Nem csak az ételek színezésére és ízesítésére kiváló, de éberen és boldogan tartja az agyat! A fűszerben található kurkumin segít az Alzheimer-kór megelőzésében is, emellett javítja a memóriát és antidepresszáns tulajdonságai is vannak. A kurkuma az alkohol okozta agysérülések kezelésében is kitűnő.

Oregánó

Amellett, hogy ínycsiklandóvá varázsolja kedvenc ételeinket, az oregánó a testben található szabadgyököket is elpusztítja. Ez a magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. Az oregánó kivonatából remek termékeket készítenek, amelyek nem csak a szellemi egészséget javítja, de segít a stresszoldásban és a koncentrációban is. Az oregánót aromaterápiához is használhatjuk az idegek nyugtatására.

Feketebors

A feketeborsban található piperin stimulálja a béta-endorfinokat, amelyek csodákat művelnek a kognitív képességeinkkel. Ezen kívül segít ellazítani a testet és az elmét is. A feketeborsot hangulatbetegségek kezelésére is használják. Fűszerezzük meg a szeszélyes, lehangolt napjainkat egy kis feketeborssal!

Ginzeng

Szakértők szerint a ginzeng hatóanyagai segítenek a szellemi károsodások kezelésében. A ginzeng kivonata, ha megfelelő adagokban alkalmazzák, segít javítani a memóriát és aktiválni az agyban a neurotranszmitterek tevékenységeit, ezzel is növelve az agyműködést.

Fahéj

Az Alzheimer-kór egy idegrendszeri betegség, amely a demencia leggyakoribb formája. Egyelőre nincs rá ismert gyógyír. Így ha az Alzheimer-kórról van szó, a legtöbb, amit tehetünk, az a megelőzés. A fahéjban található egy vegyület, amely segít féken tartani ezt a szívszaggató betegséget. A fahéj hatóanyagai emellett aktiválják a testben lévő tau-fehérjéket, amelyek segítenek stabilizálni a mikrotubulusokat. Ezzel egészségesen tarthatjuk az agyat és élesíthetjük a memóriát is.

Zsálya

A Nemzetközi Gyógynövény Szövetség a zsályát nevezte ki az év gyógynövényének 2001-ben. Az édes aromájával és a rengeteg gyógyhatásával a zsálya az egyik legnépszerűbb növénnyé küzdötte magát a fűszerkedvelő emberek körében. A zsálya aktív hatóanyagai javítják a neurotranszmitterek kommunikációját az agyban. Ezek a vegyületek segítenek az idegek degenerációjának megelőzésében és javítják a memóriát és az agyi funkciókat is. Főzzünk egy csésze zsályateát, és induljunk el az úton az erősebb agyműködés felé!

Szerecsendió

Ez az a növény a listán, amelyet tényleg egzotikusnak nevezhetünk. A szerecsendió ritka fűszer, az indiai konyhában nem sűrűn használják. A benne található miriszticin az a vegyület, amely javítja az agyműködést. Javítja a memóriát és csökkenti a fáradtságot és a stresszt. A szerecsendió olaját is használhatjuk.

Bazsalikom

A bazsalikom több kultúrában vallásos jelentőséggel bír, ráadásul tele van jótékony hatóanyagokkal, amelyek – megfelelő adagolás esetén – javítják az agy működését. A benne lévő metanol csökkenti a különböző agykárosodásokat. A bazsalikom olaját aromaterápiára is használhatjuk a koncentrációs szintek növelésére.

Sáfrány

Ez a fűszer az antidepresszánsok minden tulajdonságával rendelkezik. A sáfrány használata a depresszió kezelésére sokkal egészségesebb, mint antidepresszáns tabletták szedése. Ez a növény éberen tartja az agyat és fejleszti a funkcióit.

A legtöbb itt felsorolt növény könnyen beszerezhető. Ha megfelelően használjuk őket, erősen és fiatalos formában tarthatjuk az agyunkat. Legközelebb, ha nem találjuk a kulcscsomónkat, emlékezzünk csak arra a csipet kurkumára vagy sáfrányra!

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!