Idegrendszer

A szklerózis multiplex 7 furcsa és szokatlan jele

A szklerózis multiplex 7 furcsa és szokatlan jele

A szklerózis multiplex egy olyan autoimmun betegség, melynek a tünetei betegenként akár nagyon eltérőek is lehetnek. Természetesen vannak a betegségnek közös tulajdonságai, mint a fájdalom vagy a krónikus fáradtság, azonban gyakran furcsa és szokatlan tünetek is megjelenhetnek a betegeknél. Összeszedtük azokat a nem szokványos tüneteket, amikről az SM betegek számoltak be saját tapasztalataik alapján.
A szklerózis multiplex (SM) 5 figyelmeztető jele, amit Önnek is ismernie kell

A szklerózis multiplex (SM) 5 figyelmeztető jele, amit Önnek is ismernie kell

Világszerte nagyjából 2,5 millióan szenvednek a szklerózis multiplex nevű betegségben. A szklerózis multiplex a központi idegrendszer krónikus, gyulladásos megbetegedése, melynek során a szervezet saját immunrendszere tévesen támadja meg azokat a zsíros vegyületeket (myelin), amik védik az idegrostokat és a gerincvelőt.
11 természetes módszer, amellyel enyhíthető a migrén

11 természetes módszer, amellyel enyhíthető a migrén

2007-ben az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a migrénes fejfájás mennyiségileg több év szenvedést okoz az embereknek az Egyesült Államokban, mint a sclerosis multiplex, az epilepszia, a méhnyakrák és a TBC együttesen.
A szerotonin mítosz vége?

A szerotonin mítosz vége?

Évtizedek óta a depresszió kezelésének a legjobb módját azok a gyógyszerek jelentetik, amelyek a feltételezések szerint úgy hatnak, hogy az agyban megemelik a szerotonin szintjét.
Parkinson-kór: valóban megesszük a betegséget?

Parkinson-kór: valóban megesszük a betegséget?

A Parkinson kór a második leggyakoribb neurodegeneratív megbetegedés a világon. A klasszikusan megjelenő motoros tünetek (végtagremegés, merev izomzat) már nem korai jelei a betegségnek, mert ilyenkor már a nigrostriatalis rendszer neuronjainak a 70% elpusztult.
Hogyan küzdjünk meg az epilepsziával?

Hogyan küzdjünk meg az epilepsziával?

Az epilepszia a központi idegrendszer kóros működése, amely ismétlődő rohamokat és görcsöket okoz. Az epilepsziás rohamok lehetnek rövidek, de rendkívül hosszúak is. A rohamok az agy abnormális elektromos aktivitásának köszönhetőek. Szakértők egyelőre nem állapították meg mi is okozza az epilepsziát.
Talpra állni bénulás után?

Talpra állni bénulás után?

Darek Fidyka mellkastól lefele megbénult, miután 2010-ben többszöri késszúrás áldozata lett. Tizenkilenc hónapnyi kórházi kezelés után orvosai arról számoltak be, hogy lábait kicsit tudja mozgatni és érzékei is visszatértek valamennyire. 
Koffein

A koffein hatása a hosszútávú memóriára

A kutatás első napján a résztvevőknek különböző tárgyakról készített képeket mutattak, és meg kellett határozniuk, hogy azok beltéri vagy kültéri tárgyak. A feladat után nem sokkal a résztvevők egy része 200 mg koffeint tartalmazó tablettát kapott, másik részük pedig placebot.   
depresszió

Mégsem a szerotonin a legfőbb felelős a depresszióért?

A legfrissebb kutatások alapján megdőlni látszik az a korábban szinte evidenciaként kezelt állítás, mely szerint a szerotonin hiánya felelős a depresszió kialakulásáért.Az ACS Chemical Neuroscience című szaklapban megjelent vizsgálat szerint ugyanis azoknál a vizsgálati egereknél, akiknél a kutatók blokkolták az agy szerotonintermelő képességét, nem alakultak ki a depresszió tünetei. 
stresszoldó ételek

Top 10 stresszoldó étel

Mindannyian szenvedünk stressztől; manapság ezt nem könnyű elkerülni a hektikus, rohanó életstílusunknak köszönhetően. A stresszt okozhatja magánéleti probléma, a munkahelyünk, családi gondok, stb. Lazán odavetjük a stresszelő embereknek, hogy „szedd össze magad, majd elmúlik”, de kivitelezni nem olyan egyszerű,  mint mondani. Léteznek azonban módszerek a stressz szabályzására; az egyik az étkezésünkkel kapcsolatos. Igen, az ételek nagy szerepet játszanak a stresszoldásban. Itt olvashat a top 10 ételről, amelyeket bátran fogyaszthat, ha épp stresszel valamin.
Agyserkentő ételek

10 étel az agyműködés fellendítésére

Az étrendünk nagyban befolyásolja az agyunk egészségét. Vannak ételek, amelyek optimalizálják az agyi funkciókat, és segítenek megelőzni különféle problémákat és betegségeket, amelyek ezt a létfontosságú szervünket érintik. 
depresszió

Hogyan kerekedjünk felül a depresszión gyógyszerek nélkül?

Modern és felgyorsult világunk az utóbbi évtizedekben akkora változáson ment keresztül, amit az évezredeken át lassú tempóhoz szokott emberi szervezet érthető módon nem tudott követni. Ez a pár tízéves periódus evolúciós léptékkel mérve szinte kifejezhetetlenül kicsiny időszak, így hozzászokásról, adaptációról nem beszélhetünk. 
stressz

A stressz skála

Kb. negyven évvel ezelőtt a Washingtoni Egyetem két kutatója (Thomas Holmes és Richard Rahe) olyan stressz skálát készített, aminek a segítségével jól felbecsülhető egy jövőbeli betegség kialakulásának a valószínűsége, pusztán a stressz pontok alapján. 
depresszió

Az 5 leghasznosabb étel a depresszió leküzdéséhez

A legjobbakkal is előfordul, hogy időnként depressziósak lesznek, biztosan vannak olyan napok, amikor egyszerűen nem érzi jól magát. Depresszióról akkor beszélünk, ha rosszkedvünk tartós és nincs valójában semmi objektív oka (betegség, gyász, stb.). Az embereknek általában vannak különféle technikáik a depresszió kezelésére, a leggyakoribb az, hogy esznek. A meglepő tény az, hogy ténylegesen leküzdhető a depresszió evéssel! 
fejfájás

Természetes gyógymód fejfájásra

Nem létezik ember a Földön, akinek életében legalább egyszer vagy kétszer ne fájt volna a feje. Másoknál a súlyos fejfájás rendszeresen, akár havonta, hetente vagy 1-2 naponta jelentkező, rendkívül kellemetlen érzés, mely képes megkeseríteni a mindennapokat. A migrén és a cluster típusú fejfájás időszakosan jön elő és igen súlyos fájdalmakat okozhat. 
alvászavarok, altatók

Alvászavarok

A felnőtt lakosság kb. 40%-ának vannak időnként panaszokat okozó alvászavarai. Idősebb életkorban akár a betegek 80%-ánál megfigyelhető ez a tünet.