Úgy hiszik, hogy a kávé- és a teafogyasztás befolyásolhatja a húgysav szintet, ám a mai napig még csak egy kutatást végeztek a témában. 

A kávé a világon a legtöbbek által fogyasztott ital, csak az amerikaiak több, mint fele általában napi két bögrényit fogyaszt el belőle. Széleskörű fogyasztói köre miatt potenciális hatásait elengedhetetlenül fontos megismerni egészségünk védelme érdekében. 

Egy 2007-es kutatás, amelyet a Izületi gyulladás gyógyítása és kutatása (Arthritis Care & Research) magazinban publikáltak a kávé-, a tea-, és a koffeinfogyasztást vizsgálta, és azok hatását a húgysav szintjének változására. Arra jutottak, hogy a kávéfogyasztás tartja a legalacsonyabb szinten a húgy savtartalmát, ám ez nem a benne található koffeinnek, hanem egyéb komponenseknek köszönhető.

Az 1988 és 1994 között végzett vancouveri egyetemi kutatás, melyet Hyon K. Choi vezetett, az Egyesült Államokban végzett egészségügyi és táplálkozási felmérésen alapult. Több, mint tizennégyezer, húsz évesnél idősebb nő és férfi bevonásával készült, akiknek vérét és vizeletét vizsgálták. A kávé és teafogyasztási szokásaikról a kutatást megelőző hónapban kérdőív keretei között tájékozódtak. A kávé és tea koffeintartalmát a Mezőgazdasági Minisztérium hivatalos mérési eredményei alapján számolták. 

A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a vérben található húgysav szintje jelentősen csökkent a fogyasztott kávé mennyiségének növelésével, ám a tea fogyasztásakor nem ezt tapasztalták. Ráadásul nem találtak összefüggést a különféle italokból származó összesített koffeinfogyasztás és a húgysav szintje között. 

Hasonló eredményekre jutottak, mint a témában egyetlen ezt megelőző, Japánban végzett kutatás. Érdekes módon a koffeinmentes kávé fogyasztás és a húgysav szintjének változásai között találtak összefüggéseket. “Az eredmények azt sugallják, hogy a kávé valamely egyéb összetevője, nem a koffein okozza a kávéfogyasztás és a húgysav szint változásainak inverz kapcsolatát” - állítják a kutatók. 

Friss kutatások arra jutottak, hogy a kávé a C peptid szinttel hozható összefüggésbe, amely az inzulin szintjét mutatja. A kutatók azt állítják, hogy mivel az inzulin rezisztencia és a megemelkedett húgysav szint között szoros összefüggés fedezhető fel, ezért a kávéfogyasztáshoz köthető csökkent inzulinszint a húgysav szintet is csökkentheti. 

A kávéban megtalálható a klorogénsav is, amely erős antioxidáns, segítheti az inzulin érzékenységet, valamint segíti a belső szerveknek a glükóz felszívását. Egy másik kutatásban azt is megállapították, hogy a koffeinmentes kávé késlelteti a glükóz felszívódását, és növeli a peptid-1 koncentrációját, amely az inzulin elválasztásában segíti a szerezetet. 

A kutatók azt is megjegyzik, hogy eredményeiket a kávéban található egyéb, nem a koffeinhez köthető komponensek is okozhatták.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!