Okozhat-e kétféle influenza vírus is megbetegedést egy influenza szezonban egyszerre?

A válasz: határozottan igen!

Egy átlagos influenza szezonban legalább három influenza törzs okozhat megbetegedéseket, tehát aki nem védett, elméletben akár három influenzás fertőzést is elszenvedhet egymás után.

Nem véletlen, hogy az oltások során trivalens (három vírus törzset tartalmazó) oltásokkal védekeznek.

A H1N1 vírus minden oltóanyagban a feltűnése óta benne van, mert ez pandémiás (világjárványt kirobbantani képes) variáns és előbb vagy utóbb vagy mindenki elkapja, vagy oltottság révén védelmet szerez vele szemben. A H1N1 távoli rokona az 1918-as „spanyol náthának”, ami akkoriban több, mint húszmillió áldozatot követelt.

Ezért az idei vakcina is tartalmazza ezt a törzset és a jövő évi koktélban is benne lesz. A jelenlegi járványt 83%-ban a H2N3 törzs okozza (a hongkongi 1968-as nagy világjárvány leszármazottja), míg a kisebb részét a járványnak a H1N1-nek köszönhetjük.

Mind a két törzsre jellemző, hogy igen súlyos lefolyású, sok szövődménnyel járó megbetegedést okoz. A klinikai tünetek alapján nem is lehet őket egymástól elkülöníteni, csak laboratóriumi körülmények közt. 

A jelenlegi helyzet járvány ügyi szempontból nagyon komoly, mert nagy a valószínűsége annak, hogy a két vírustörzs génjei egymással keveredve egy olyan harmadik mutánst hoznak létre, ami ellen legalább három-négy hónapig tehetetlenek volnánk.

Minden esetre a legutóbbi 1968-as hongkongi nagy világjárványnak elég volt fél év, hogy majdnem egy millió áldozatot szedjen a Föld lakói között. Még zavaróbb, hogy az idei vakcinában a H2N3 elleni komponens nem igazán sikerült, mert mire gyártásba került, a törzs némileg megváltozott és most ez a variáns okozza a megbetegedéseket, amivel szemben az oltóanyag sokkal kevésbé véd, mint korábban.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!